Het internet barst van de recepten voor zelfgemaakte crèmes, badbommetjes en zelfs shampoo. Droom jij ook van homemade verzorgingsproducten met 100% natuurlijke ingrediënten? Dan geeft ELLE je een snelle heads-up.
Als beautyredactrice zit ik in een bevoorrechte positie: ik krijg quasi dagelijks gloednieuwe kant-en-klare cosmeticaproducten in handen. Ik voel dan ook niet meteen de nood om te gaan DIY’en. Meer nog, als het even kan, laat ik make-up en verzorgingsproducten het liefst door een professional op mijn gezicht en lichaam aanbrengen. Toch is huisgemaakte cosmetica hot, zo bewijzen de talloze onlinetutorials, drukbezochte workshops en boeken over het onderwerp.
Anne Drake schreef het boek ‘Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken’ en maakt al haar verzorgingsproducten zelf. Zonder daarbij aan glamour in te boeten. “Ik maak mijn producten zelf en hou ze het liefst simpel. Waarom zou ik een beautyserum van 75 euro kopen als ik er zelf een kan maken met een basisolie, aangepast aan de noden van mijn huid, en een aantal druppels etherische oliën? De oliën bevatten de werkzame stoffen en hebben in sommige gevallen een lekker geurtje. Al ruikt Roomse kamille bijvoorbeeld niet echt prettig, hoe goed het ook is voor de huid. Daar moet je je over kunnen zetten.” Ook de veelzijdigheid van zelfgemaakte cosmetica is een aantrekkelijk punt voor Drake. “Met één basisolie – druivenpitolie, abrikozenpitolie of amandelolie – kan je heel wat kanten op. Je kan ze gebruiken als ontschminker, bodylotion of als basis voor een crème.” Anne Drake is het meest fier op haar zelfgemaakte tandpasta. “Dat product heb je toch twee keer per dag nodig. Mijn tanden zijn nu witter en gezonder en ik heb geen last van gaatjes en tandplak. Ik voeg etherische olie van munt en stevia toe om de zoute smaak te verdoezelen.”
TANDPASTA
BENODIGDHEDEN
30 gram kokosolie (niet gesmolten)
5 gram natriumbicarbonaat (voor voeding)
10 à 15 druppels etherische olie van munt (eucalyptus kan ook)
Een paar druppels vloeibare stevia of een theelepel fijngemalen xylitol om de zoute smaak te neutraliseren.
Meng alle ingrediënten in een kom en bewaar in een afsluitbaar glazen potje.