Is zelf cosmetica maken een goed idee: de do’s & dont’s van DIY-beauty

Geüpdatet op 22 april 2022 door Laure Vandendaele
Is zelf cosmetica maken een goed idee: de do’s & dont’s van DIY-beauty

Het internet barst van de recepten voor zelfgemaakte crèmes, badbommetjes en zelfs shampoo. Droom jij ook van homemade verzorgingsproducten met 100% natuurlijke ingrediënten? Dan geeft ELLE je een snelle heads-up.

Als beautyredactrice zit ik in een bevoorrechte positie: ik krijg quasi dagelijks gloednieuwe kant-en-klare cosmeticaproducten in handen. Ik voel dan ook niet meteen de nood om te gaan DIY’en. Meer nog, als het even kan, laat ik make-up en verzorgingsproducten het liefst door een professional op mijn gezicht en lichaam aanbrengen. Toch is huisgemaakte cosmetica hot, zo bewijzen de talloze onlinetutorials, drukbezochte workshops en boeken over het onderwerp.

Anne Drake schreef het boek ‘Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken’ en maakt al haar verzorgingsproducten zelf. Zonder daarbij aan glamour in te boeten. “Ik maak mijn producten zelf en hou ze het liefst simpel. Waarom zou ik een beautyserum van 75 euro kopen als ik er zelf een kan maken met een basisolie, aangepast aan de noden van mijn huid, en een aantal druppels etherische oliën? De oliën bevatten de werkzame stoffen en hebben in sommige gevallen een lekker geurtje. Al ruikt Roomse kamille bijvoorbeeld niet echt prettig, hoe goed het ook is voor de huid. Daar moet je je over kunnen zetten.” Ook de veelzijdigheid van zelfgemaakte cosmetica is een aantrekkelijk punt voor Drake. “Met één basisolie - druivenpitolie, abrikozenpitolie of amandelolie - kan je heel wat kanten op. Je kan ze gebruiken als ontschminker, bodylotion of als basis voor een crème.” Anne Drake is het meest fier op haar zelfgemaakte tandpasta. “Dat product heb je toch twee keer per dag nodig. Mijn tanden zijn nu witter en gezonder en ik heb geen last van gaatjes en tandplak. Ik voeg etherische olie van munt en stevia toe om de zoute smaak te verdoezelen.”

TANDPASTA

anne drake tandpasta

BENODIGDHEDEN

30 gram kokosolie (niet gesmolten)
5 gram natriumbicarbonaat (voor voeding)
10 à 15 druppels etherische olie van munt (eucalyptus kan ook)
Een paar druppels vloeibare stevia of een theelepel fijngemalen xylitol om de zoute smaak te neutraliseren.

Meng alle ingrediënten in een kom en bewaar in een afsluitbaar glazen potje.

www.annedrake.be

1/

Zoë Van Quickelberge is de drijvende kracht achter de blog Zolea en auteur van het boek ‘Homemade Beauty’. Ook zij steekt graag de handen uit de mouwen om cosmetica te maken. Met haar jonge, frisse, niet al te complexe en betaalbare recepten wil Zoë DIY-beauty van z’n geitenwollensokkenimago afhelpen. “Ik weet precies welke ingrediënten in mijn producten zitten, ik spaar geld uit en heb minder afval.” Veel opzoekwerk en tal van probeersels leverden Zoë een receptenboek op met producten die ze helemaal afstemde op de noden van haar huid en haar. “Doe wat voor jou werkt, dat is de boodschap, als je er maar bewust over nadenkt.” De shampoobars zijn zonder twijfel haar favoriet. “Die raad ik iedereen aan. Ze zijn niet moeilijk om te maken en geweldig in gebruik.”

Gezichtsreiniger met houtskool

gezichtsreiniger met houtskool

BENODIGDHEDEN

Rhassoulklei of een andere klei die past bij je huidtype
Avocado-olie of een andere olie die past bij je huidtype
Glycerine, poeder van actieve kool
Donkerbruine suiker
Eventueel een etherische olie van sandelhout en rozen

VOOR 50 G GEZICHTSREINIGER

Meng 10 g Rhassoulklei met 10 g avocado-olie en 10 g glycerine.
Voeg hier 10 g actieve kool aan toe en 10 g donkerbruine suiker.
Meng alles goed tot je een pasta bekomt.
Neem een nootje van het product en meng dat in je hand met wat kraantjeswater.

Breng de pasta aan op je gezicht met lichte, ronddraaiende bewegingen.Spoel af met lauw water en geniet van je heerlijk zachte huid.
Tot 2 maanden houdbaar in een schone pot en op een donkere, koele en droge plaats.

www.zolea.be

2/

Do’s

  • DIY-cosmetica is enkel geschikt voor mensen met een gezonde en normale huid. Wie last heeft van couperose, acne of een gevoelige huid, laat zich beter bijstaan door een arts.
  • Laat je voor de keuze van de basisolie adviseren door een expert in de natuurcosmeticazaak (zoals Druantia in Lier).
  • Stap met je vragen naar de ervaren herboristen in natuurwinkels (Het Natuurhuis in Antwerpen).
  • Neem deel aan een workshop en ontdek welke ingrediënten er nodig zijn om een product te maken. Meer info: annedrake.be/workshops.
  • Doe een allergietest door een aantal druppeltjes van de etherische oliën aan te brengen op de binnenkant van je arm. Natuurlijk is immers niet altijd een synoniem voor veilig.
  • Noteer de datum op je DIY-product. Veel recepten hebben een lange levensduur maar zodra ze een vreemd geurtje krijgen of van textuur veranderen, is het tijd om ze weg te gooien.

Dont’s

  • Voorzichtig met etherische oliën. Een paar druppeltjes volstaan. Om allergische reacties te vermijden, is onderdoseren beter dan overdoseren.
  • DIY-zonnebescherming is een no-go. De schadelijke effecten van de zon - zoals pigmentvlekken, vroegtijdige huidveroudering en zelfs kanker - zijn te groot. Ga voor een product met bewezen doeltreffendheid.
  • Pas op met parfum, het is een van de grootste allergenen. Alcohol droogt de huid uit en versnelt de huidveroudering.
  • Wees zuinig met kokosolie. Dit populaire ingrediënt kan huidporiënverstoppen, zeker als je een vette huid hebt. Gebruik het eerder voor je lichaam en haren dan voor je gezicht.
  • Gebruik nooit meer dan vijf verschillende ingrediënten. Anders wordt het bij een allergische reactie moeilijk om te achterhalen welk ingrediënt de boosdoener is.