Een pasgeboren baby brengt het merendeel van de dag - en hopelijk ook nacht - door al slapend. Het spreekt dus voor zich dat een babywiegje aan enkele eisen moet voldoen. Want behalve comfortabel en mooi, moet het bedje ook zo veilig mogelijk zijn.
De criteria voor een babybed
Ten eerste moet je letten op de vermelding EN1130, een code die op het bedje staat en wilt zeggen dat alles voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Wanneer je niet zeker bent of dit het geval is, kan deze checklist van Kind & Gezin helpen. Let onder meer op de diepte van het bed en de afstand tussen de spijlen.
Zorg er verder voor dat eventuele open wanden met spijlen niet allemaal tegen een muur of kast staan. Het is belangrijk dat er voldoende circulatie is. Hetzelfde geldt voor een sluier: ontzettend mooi, maar kan de luchtcirculatie verstoren. Wil je er toch eentje, laat hem dan open wanneer je baby slaapt en verwijder hem wanneer je kindje oud genoeg is om veel te bewegen en vast te grijpen.
Hoe kies je de juiste slaapplek?
Er zijn heel wat soorten bedjes en wiegjes. Dit korte overzicht kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.
1. Ledikant
Dit is in feite een doorsnee babybedje. Een ledikant is vrij groot, zeker voor een pasgeboren baby, maar kan langer mee dan een wieg. De eerste maanden zorg je er daarom best voor dat je kleintje zich voldoende beschermd voelt. Ook is het opletten dat er geen onnodige spullen bij je baby liggen. Van het moment dat je kindje zich kan omrollen, gebruik je best dit soort model.
2. Standaard wieg
Het verschil met een ledikant is dat een wiegje makkelijker verplaatsbaar en kleiner is, waardoor je baby zich veilig en geborgen voelt. Je hebt er in alle maten en vormen, maar de standaard wieg is doorgaans 90 op 40 cm. Het nadeel is dat je kleintje er na ongeveer 6 maanden te groot voor is. Daarna schakel je best over naar een babybed of meegroeibed.
3. Schommelwieg
De schommelwieg ken je waarschijnlijk, en je ziet het beeld van een ouder die er z'n baby'tje mee in slaap wiegt vast voor ogen. Typisch zijn de gebogen poten, een beetje zoals een hobbelpaard. Let op: laat je kleintje niet zonder toezicht in dit soort wiegje op schommelstand. De veiligheid is niet 100% gegarandeerd. Dit soort wieg is vooral handig voor baby's die moeilijk in slaap vallen.
4. Hangwieg
De hangwieg is nog meer beweeglijk, want staat vrij van de grond. Dit soort bedjes staan prachtig in je interieur, maar nemen erg veel plaats in. Je kindje is er vast blij mee, je portemonnee misschien iets minder. Reken immers op extra kosten voor de staander.
5. Co-sleeper
Dit soort bed werd ontworpen om aan je eigen bed te installeren. Voor vele ouders is deze half-open wieg een mooie middenweg tussen samen en apart slapen. Ook 's nachts borstvoeding geven wordt een stuk makkelijker. Bijna al deze modellen kunnen ook perfect als normale wieg worden gebruikt.
De mooiste luxe babywiegjes
Welk soort bedje je ook kiest, er zijn prachtige exemplaren van elk model. Onze favorieten:
Meer babytips: De leukste duurzame babylabels