In de sportwereld komen gewrichtsband- en spierblessures en andere kneuzingen vaak voor. Weet echter dat het systematisch teruggrijpen naar zalfjes en niet-steroïde ontstekingsremmers geen wondermiddel is. Er bestaan heel wat andere behandelingen en natuurlijke oplossingen.
Omdat we nu eenmaal niet altijd op een verantwoorde manier sporten, m.a.w. volgens onze fysieke capaciteiten, of omdat we gewoonweg eens niet in topvorm zijn, kunnen er in de sportclub, tijdens het joggen of gewoon thuis, verstuikingen, scheuren, blauwe plekken of kneuzingen optreden. Om al dit sportief leed wat te beperken, geven we graag enkele do’s-and-don’ts mee, net als enkele alternatieven voor de traditionele geneeskunde.
Cool is cool
Voel je iets scheuren in je dij? Heb je je gekwetst? Stop dan onmiddellijk. Als de pijn hevig is, betekent dit dat je te veel hebt gevraagd van dat mooie lijf van je. Dus neen, je gaat niet nog die laatste reeks squats afwerken die je volgens de ‘Sweat with Kayla’-app nog moet doen om eindelijk dat droomlijf te krijgen. Ai, het zwelt op… Misschien is het wel een verstuiking, een blessure aan het ligament ter hoogte van een gewricht. Meteen richting diepvries voor ijsblokjes om die kloppende pijn te verzachten en de zwelling te verminderen. Steek er enkele in een diepvrieszakje, wikkel er een propere badhanddoek rond et leg ze zachtjes op de pijnlijke plek. Laat de koude gedurende 20 minuten zijn werk doen. Is dit niet de eerste keer, dan heb je misschien al een chemisch coldpack, dat je i.p.v. de ijsblokjes kan gebruiken. Anders kan je er steeds bij je gebruikelijke apotheek kopen.
Oh my blood!
Gevallen tijdens een ritje met de mountainbike? Je hebt verschrikkelijk veel pijn en je bloedt heel erg? Met een verband hou je wat druk op de wonde, stelp je het bloeden en hou je het gewonde lichaamsdeel stabiel in afwachting van een correcte verzorging. Let er echter op dat je de wonde niet te veel aandrukt. De meeste kwetsuren zwellen namelijk na een tijdje nog wat op. Controleer het verband dus regelmatig, zodat het zeker niet te veel spant en er geen probleem is met de doorbloeding.
Stop automatismen
Niet-steroïde ontstekingsremmers worden door sporters het vaakst als behandeling gebruikt. Ondanks het feit dat deze geneesmiddelen in bepaalde situaties wel degelijk hun nut bewijzen (en neen, ze komen niet alleen van pas na een nachtje doorzakken!), blijft het gebruik ervan niet zonder gevolgen: ongewenste bijwerkingen, interacties met andere geneesmiddelen, tot het doperende effect dat ze zouden kunnen hebben, zonder dat de sporter dit goed en wel beseft. Niet echt toppie dus, en al helemaal niet wat je van een geneesmiddel verwacht. Een specialist ter zake, professor dr. Luc Vanden Bossche van het Ghent University Hospital Physical and Rehabilitation Medicine, verklaart: “We moeten dringend het overmatig gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers verminderen en ze gebruiken waarvoor ze echt dienen. Of deze geneesmiddelen nu oraal ingenomen worden, of topisch aangebracht worden (via patches), deze molecules vermijd je eigenlijk het best binnen de 48u na een kwetsuur! Hun werking vertraagt zelfs het herstel en de vorming van een litteken. Het kan zelfs gebeuren dat ongewenste bijwerkingen van de ontstekingsremmers behandeld moeten worden… Dat zegt genoeg,” benadrukt de specialist.
De juiste behandelingen
De twee belangrijkste alternatieven voor ontstekingsremmers zijn: fysiotherapie ─ die aandoeningen met water, warmte, lucht, elektriciteit, massages, revalidatie behandelt – en de bioregulerende geneesmiddelen. Waarom « bio – regulerend »? Omdat ze een subtiele dosis planten en mineralen bevatten. Die dosis volstaat net om de lichamelijke processen, die gepaard gaan met een sportblessure, zonder ongewenste bijwerkingen onder controle te houden. “Fysiotherapie komt vooral van pas bij het behandelen van ontstekingspijn, en meer bepaald bij artrose, spier- en gewrichtsbandblessures, verstuiking…” verklaart professor dr. Luc Vanden Bossche. De geneesmiddelen doen op deze manier doeltreffend hun werk, zonder enig bijkomend risico.
Nooit zonder arnica
Voor de pijn die je tijdens je laatste Crossfit sessie opgelopen hebt, of voor de kwaaltjes van de kinderen, geeft de natuur ons de arnica bloem: een bioregulerend geneesmiddel die vermoeide spieren en onaangename, lelijke blauwe zwellingen verlicht. Arnica Montana, een meerjarige plant uit de bergen met goudgele blaadjes, wordt in de volksmond ook « valkruid » genoemd. Een uitstekende naam voor deze plant, die al ruimschoots heeft bewezen dat ze tal van sportblessures kan verlichten. Ze verlicht onder andere gewrichtspijn en spierpijn. Het gaat om homeopathische korrels (Arnica 9 CH) die je onder je tong kan laten wegsmelten net na de blessure, en vervolgens om het uur. De arnica Montana-korrels mogen ook gedurende drie dagen vóór een intense fysieke inspanning ingenomen worden, om zo eventuele blessures te voorkomen. Na een inspanning kunnen ze spierpijn verlichten. In combinatie met een gel o.b.v. arnica, zullen spierpijn én ontstekingen verminderen. Het gaat hier dus om een natuurlijk hulpmiddeltje, dat eenvoudig, snel, en doeltreffend spierblessures bestrijdt, terwijl het toch de integriteit van ons lichaam respecteert. Voor iedereen die zijn of haar lijf terug wat op orde wil krijgen en elke chemische stof wil elimineren, is dit dus een niet te versmaden optie.
Laatste tips
Om te vermijden dat jullie drukke agenda nog drukker wordt door de verzorging van een kwalijke blessure, zetten we hier nog een paar tips – met gezond verstand – op een rijtje:
- Warm goed op vóór elke sportactiviteit (ja, op en neer jumpen op een zomerfestival hoort daar ook bij).
- Draag goede schoenen, die je voeten goed ondersteunen en voorkomen dat je je enkels omslaat (heb je er nog geen, koop er dan tijdens de solden!).
- Drink! Welke sport je ook beoefent, zorg voor voldoende drank, ook vóór en na de inspanning. Duurt je sessie langer dan een uur, drink dan 3-4 slokjes water om de 20 minuten. Het is de ideale gelegenheid om je fancy drinkfles boven te halen, waarin je bv. gember of vers fruit hebt laten intrekken.