Billen als die van een Kardashian of jonger ogende lady parts? Die haalt de esthetische toerist in het buitenland. Een overzicht van de populairste bestemmingen.
Voor een zomers kleurtje kan je terecht op een Spaanse Costa naar keuze, maar daar neemt de esthetische toerist geen genoegen mee. Die wil niet alleen als een uitgerust, maar letterlijk ook als een ander mens terugkomen van vakantie. Het esthetische toerisme, dat een plastische ingreep met een trip naar het buitenland combineert, zit in de lift. Verschillende reisbureaus in ons land specialiseren zich in medische reizen naar het buitenland en bieden pakketten aan met vliegtickets, operatie en hotelverblijf. De grote aantrekkingskracht van een ingreep in het buitenland is ongetwijfeld de prijs. Die ligt doorgaans een pak lager dan wanneer je bij de lokale plastisch chirurg zou langsgaan. Ook de anonimiteit die je in het buitenland geniet, is voor veel mensen een doorslaggevende factor. De buurvrouw die zo graag door de gordijnen gluurt, hoeft immers niet te zien hoe jij na een recente ‘butt job’ nog wat ongemakkelijk uit de auto klautert. Alle gekheid op een stokje, een plastische ingreep – hoe klein ook – is niets om lichtvaardig over te gaan. We hebben allemaal genoeg afleveringen van Botched gezien om te beseffen dat het ook grondig mis kan lopen. Vertrek daarom nooit zonder voldoende research. Pluis online reviews uit, check uitvoerig waar je precies terecht zal komen en spreek op voorhand met de dokter die je zal behandelen. Voor ons ben je helemaal goed zoals je bent, maar als je toch op zoek zou zijn naar een reisbestemming met een ‘nip/tuck’-gehalte, dan lijsten we de populairste trekpleisters van het medische toerisme op.
Neus -> Iran
Er zijn weinig Hollywoodsterren die nog rondlopen met de neus waarmee ze werden geboren. Daarvan levert de Instagram-account @celebbeforeafter dagelijks fotografisch bewijs. Zelfs de ogenschijnlijk naturelle Jennifer Lawrence gaat tegenwoordig met een fijner neusje door het leven dan in haar begindagen. Sterren van dat niveau laten de routineklus in hun veilige thuishaven Los Angeles uitvoeren; de esthetische toerist reist ervoor naar Teheran, ook wel de ‘nose job capital of the world’ genoemd. Hier voert men maar liefst zeven keer meer neusoperaties uit dan in het Verenigd Koninkrijk. “Iraanse vrouwen kiezen voor een neuscorrectie omdat hun neus het enige lichaamsdeel is dat ze kunnen laten zien”, zegt de 25-jarige gesluierde studente Golbon Jamshidi, die zeven jaar geleden voor een nieuwe neus van Europese signatuur koos.
In het noorden van Teheran, waar heel wat cosmetische klinieken zijn gevestigd, is het niet moeilijk om jonge vrouwen te spotten met een ingepakte neus. Ook de esthetische toerist heeft de weg naar de Iraanse hoofdstad gevonden en boekt zijn of haar viparrangement vanuit Zweden, Denemarken of de Verenigde Staten. Daarin zit inbegrepen: de operatie, overnachtingen in een 5-sterrenhotel, vervoer in een luxewagen, sim-kaart en internet, én de bezoekjes aan de dokter uiteraard. Zo heb je voor een kleine 2 500 dollar een nieuwe neus, vluchten niet inbegrepen.
Als je er dan toch bent: bezoek het Golestanpaleis, de voormalige residentie van de Shah van Perzië. Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt dus heel wat toeristen. Geen betere plek om je ingepakte statussymbool te showen.
Billen -> Jamaica
Het imperium van de Kardashians is gigantisch en dat is voor een deel te danken aan de al even gigantische billen van Kim. (En misschien ook een beetje aan die sextape, maar soit). “Puur natuur”, beweert Kim zelf. De brunette ging zelfs onder de röntgenscanner om haar gelijk te bewijzen. Echt of niet, de billen van mevrouw Kardashian-West drukken een stevige stempel op het huidige schoonheidsideaal en steeds meer vrouwen gaan onder het mes om hun billen ronder te maken. Hoewel die ingreep soms de ‘Brazilian Butt Lift’ wordt genoemd, is Jamaica tegenwoordig de populairste reisbestemming. Het opvullen gebeurt er met vet dat via liposuctie uit de buik en billen wordt gezogen om nadien in de booty in te spuiten. Het verblijf in het ziekenhuis is kort, maar reken voor de herstelperiode toch op zo’n twee à drie weken. De doorsnee esthetische toerist brengt die liever door in de buurt van een zonnig strand dan met uitzicht op een grijze ziekenhuisparking. Toch is een poepproject niet enkel rozengeur en maneschijn en kan je die nieuwe stringbikini nog niet meteen aan. Wie haar billen laat vormen door de plastisch chirurg, moet immers nog weken in een strak drukbroekje rondlopen. Met dat nieuwe bikinilijf pronken zal dus voor een volgend reisje zijn.
Nog een probleem dat weleens over het hoofd gezien wordt: op nieuwe billen is het pijnlijk zitten. Geen pretje als je weet dat de afstand tussen Montego Bay en Brussel zo’n 7 896 km bedraagt, goed voor een vliegreis van negen uur. “Het cabinepersoneel haalt de vrouwen die hun billen lieten opereren er zo uit”, zegt piloot Alex. “Ze kunnen bijna niet zitten van de pijn en blijven liefst zo lang mogelijk rechtstaan, maar dat mag wegens de veiligheidsvoorschriften uiteraard niet. Er zit dus niets anders op dan extra kussentjes uit te delen.”
Als je er toch bent: maak een wandeling op het toepasselijke Doctor’s Cave Beach. Maar ga er niet zitten, want wie zijn gat verbouwt…
Borsten -> Venezuela
Het stond onlangs nog in een kwaliteitskrant: “In Venezuela maken ze de beste borsten ter wereld.” Al zorgt het huidige politieke klimaat en de inflatie er wel voor dat er de laatste maanden minder buitenlandse toeristen naar het Zuid-Amerikaanse land afreizen voor een plastische ingreep. De lokale chirurgen vonden er niets beters op dan hun prijzen te verlagen, en ze helpen je vandaag voor een schamele 2 000 dollar aan een vollere decolleté. Ter vergelijking: een paar jaar geleden betaalde je daar nog het dubbele voor. In eigen land kost een gemiddelde borstvergroting rond de 5 000 euro – gevalletjes genre Pommeline zijn prijziger. De prijsdaling heeft zijn effect niet gemist en zelfs vrouwen uit Brazilië en Colombia, landen met een sterke reputatie op het gebied van plastische chirurgie, reizen nu naar Venezuela. Het nagelnieuwe Caracas Plastic Surgery Center, geïnspireerd op de glamoureuze esthetische klinieken in Los Angeles, heeft veel weg van een luxehotel. Je kan er in alle rust herstellen van je operatie. Met een team professionele make-upartiesten, een kapper en stijlvolle post-operatieve outfits waan je je zo in een aflevering van The Swan.
Als je er toch bent: Parque Los Chorros. Mooi om te wandelen, maar laat het joggen – gezien de nieuwe aanwinsten – nog even achterwege.
Designervagina -> Brazilië
“Heb jij je twee kinderen op natuurlijke wijze op de wereld gezet? Zonder nadien iets euhm … strak te laten trekken?” De Braziliaanse Carla kan het maar moeilijk geloven. Om hun ‘lady parts’ zo lang mogelijk strak te houden, schenken zij en haar vriendinnen hun kinderen het liefst via een keizersnede het leven. De enkelingen die toch op natuurlijke wijze bevallen, trakteren zichzelf op een designervagina, het ‘push cadeau’ bij uitstek. Daarvoor trekken ze naar Brazilië, waar de ingreep schering en inslag is. De afgelopen jaren verlegde de focus zich van het gezicht naar het lichaam. Labiaplasty is de snelst groeiende tak van de plastische chirurgie en pakt zowel de binnen- als de buitenkant van de ‘vajayjay’ aan. Bij ingrepen als ‘de Barbie Look’ en de ‘Beverly Hills Rejuvenation’ worden stukjes van de binnenste schaamlippen of de huidplooi die de clitoris verbergt, weggesneden. Ouch.
Als je er dan toch bent: een hike naar Christus de Verlosser zit er even niet in. Laat je droppen op Copacabana Beach, waar het heerlijk mensenkijken is.
Permanente ontharing -> Polen
Ada werd in Polen geboren, maar bleef na haar studies en een hevige verliefdheid in België plakken. De Poolse heeft het in Limburg naar haar zin, maar vliegt toch regelmatig terug naar thuisstad Lublin en dat doet ze niet enkel om haar ouders een bezoekje te brengen. “Mijn tripjes naar Polen draaien om mijn permanente ontharingssessies. Je betaalt er immers een fractie van de prijs om benen, oksels en bikinilijn met de laser te behandelen. Zelfs met het vliegticket erbij komt het goedkoper uit dan als ik hier naar het schoonheidssalon zou gaan.” Een voorbeeldje: in Lublin betaal je omgerekend zo’n 22 euro per sessie voor de bikinizone, bij een Antwerpse kliniek betaal je tot wel 160 euro per keer. “Mijn benen haarvrij krijgen kost me thuis in Lublin maar 100 euro, én ik zie mijn ouders nog eens, dat is ook mooi meegenomen.”
Als je er dan toch bent: trek je mooiste zomerjurk aan voor een bezoek aan het Kasteel van Lublin en show er je mooie, gladde benen.
LEES OOK: 6 mythes over permanente ontharing ontkracht
Nieuwe haardos -> Turkije
In Turkije kan je niet enkel eindeloos cocktails lurken in een all-in resort met de look van de Titanic. Het land is ook al jaar en dag een populaire reisbestemming voor kalende mannen. Haartransplantaties – waarbij men de nog aanwezige haartjes naar de kalende regio migreert – staan er al jaren in de top vijf van meest uitgevoerde ingrepen. Ook een pak Belgen zakt jaarlijks af naar Istanbul of Antalya voor een nieuwe haardos. Vroegtijdig uitdunnende lokken en een haarlijn die genadeloos steeds meer richting kruin kruipt, zijn immers nefast voor het zelfvertrouwen. Vraag maar aan boybander op leeftijd Filip D’haeze, chef-kok Wout Bru of Romeo Gunther Levi die allemaal hun jeugdige haardos in het buitenland haalden. BV-korting of niet, in Turkije ligt de prijs voor de ingreep 40% tot 70% lager dan in eigen land. Dat komt door een combinatie van de lagere loonkosten van het medische personeel en een minder zware belastingdruk. Na de ingreep, die vijf tot acht uur kan duren, krijgen patiënten een soort van strak zweetbandje rond het hoofd om het vocht tegen te houden. De ideale verklikker om lotgenoten te spotten.
Als je er dan toch bent: in de enorme overdekte markt die de Grote Bazaar van Instanbul is, merkt geen mens je nog bloederige voor- en achterhoofd op.