Eleanor Clark zei het al eerder: “Obviously, if you don’t love life, you can’t enjoy an oyster.” En gelijk heeft ze. Niets is zaliger dan gezellig aperitieven met heerlijke oesters in de ene hand en een sprankelend glaasje champagne in de andere. Met deze 5 recepten til je je smaakpapillen letterlijk naar een hoger niveau:
1. Oesters met granny smith, citrusgel en avocado-ijs
Aantal: 4 oesters
Ingrediënten:
- 4 oesters, schoongemaakt
- 1 granny smith, in stukjes gesneden
- 10 g kaviaar
Citrusgel ingrediënten
- 100 g limoensap
- 150 g citroensap
- 100 g yuzusap
- 100 g kalamansisap
- 50 g gembersiroop
- 450 g suikerwater (verhouding 30/70 suiker/water)
- 50 g water
- 5 gelatineblaadjes
- 60 g agar agar
- Snuifje zout
Avocado-ijs ingrediënten
- 150 g avocadopuree
- 150 g yoghurt
- 100 g granny jus
- 5 g stabilisator
- 60 g limoensap
- Snuifje Thais currypoeder
- 1 g santana
- 10 g kaviaar
Recept:
Citrusgel
- Voeg het limoensap, citroensap, yuzusap, kalamansisap, de gembersiroop en het suikerwater samen en laat opkoken.
- Los de gelatineblaadjes op in water en voeg toe.
- Voeg de agar agar toe.
- Laat afkoelen en passeer het hele mengsel half koel door een zeef.
Avocado-ijs
- Voeg de ingrediënten voor het avocado-ijs samen en draai ze in een Pacojet of ijsturbine af.
Open de oesters, plaats ze op ijs en werk af met stukjes granny smith, de citrusgel, het avocado-ijs en een toefje kaviaar.
2. Oesters met mignonette granité
Aantal: 12 oesters
Ingrediënten:
- 12 oesters, schoongemaakt
- 1/2 kopje rode wijnazijn
- 1 sjalot, fijngehakt
- 5 peperbolletjes, geplet
- 1/4 theelepel fijn zeezout
- 1/4 theelepel suiker
Recept:
- Voeg de rode wijnazijn, sjalot, peperbolletjes, het zeezout en de suiker samen en breng gedurende 30 seconden aan de kook op een matig vuur. Zet het mengsel aan de kant en laat afkoelen.
- Giet het gekoelde mengsel door een fijne zeef in een kleine ovenschaal.
- Zet het mengsel gedurende 3 uur in de vriezer en ga er iedere 15 minuten met een vork door om het ijs in kleine stukjes te breken.
- Open de oesters, plaats ze op ijs en garneer ze met de granité.
Via Umami Girl
3. Gegrilde oesters met ponzu-saus
Aantal: 6 oesters
Ingrediënten:
- 6 oesters, schoongemaakt
- Snuifje grof zeezout
Ponzu-saus ingrediënten
- 3 eetlepels ponzu
- 1/4 theelepel yuzu kosho
Garnituur ingrediënten
- 1 daikon, geraspt
- 1/2 Perzische/Japanse komkommer, geraspt
- 1 lente-ui, in stukjes gesneden
- 1 citroen, in stukjes gesneden
Recept:
- Voeg de yuzu kosho en ponzu samen en meng goed.
- Plaats de oesters gedurende 4 à 5 minuten in de voorverwarmde grill.
- Open de oesters, plaats ze op ijs en garneer ze met de stukjes daikon, komkommer, lente-ui en citroen.
- Overgiet de oesters tot slot met een beetje yuzu kosho-ponzusaus.
4. Oesters in vichyssoise met kaviaar
Aantal: 8 oesters
Ingrediënten:
- 8 Oesters, schoongemaakt
- Kaviaar
- Bieslook bloesems
- Dille
Vichyssoise ingrediënten
- 15 g boter
- 20 g fijngehakte prei
- 1 kleine aardappel, geschild en in stukjes gesneden
- 120 ml koud water
- Snuifje zout
- 2 eetlepels dubbele room
- 25 g verse spinazie
- 5 eetlepels crème fraîche
- 1/4 vel gelatine
Recept:
Vichyssoise
- Verwarm de boter in een kleine steelpan en stoof de prei lichtjes aan.
- Voeg er de aardappelen en het water bij en laat zachtjes sudderen tot de aardappelen gaar zijn.
- Breng op smaak met zout.
- Giet alles samen in een blender en pureer het geheel met de room en de spinazie tot je een mintgroene kleur krijgt.
- Giet het mengsel door een een fijne zeef.
- Klop de crème fraîche in een mixer.
- Verwarm de vichyssoise in een middelgrote pan en voeg de gelatine toe.
- Voeg de crème fraîche en de vichyssoise samen en meng om.
Verwijder het sap van de oesters en vul ze met de vichyssoise. Garneer met een toefje kaviaar, bieslook bloesem en dille.
Via: Food Network
5. Oesters met zure room en zeekraal
Aantal: 10 oesters
Ingrediënten:
- 10 oesters, schoongemaakt
- Citroensap
- Handje zeekraal
- 2 eetlepels zure room
- 1 koffielepel mierikswortelpasta
- 2 koffielepels rijstazijn
- Rode peperbolletjes
- Zwarte peperbolletjes
- Snuifje zeezout
Recept:
- Meng de zure room met de mierikswortelpasta en de rijstazijn. Breng op smaak met citroensap, zwarte peper en zeezout.
- Blancheer de zeekraal 2 à 4 minuten in kokend water. Giet af en doe onmiddellijk in ijswater zodat de zeekraal mooi groen en knapperig blijft.
- Plet de roze peperbolletjes.
- Open de oesters en lepel in iedere oester een beetje zure room.
- Werk af met de zeekraal, geplette roze peper en zwarte peper.
Via Libelle Lekker
(Stagiaire Sofie Kegelaers)