Deze 6 hotspots in Firenze zijn onmisbaar voor foodies

Gepubliceerd op 11 september 2024 door Sam Vandenbosch Foto’s: Fallon Travels / Unsplash
Deze 6 hotspots in Firenze zijn onmisbaar voor foodies Foto: Sam Vandenbosch

ELLE trok naar Firenze op zoek naar de beste adressen. Ontdek onze top 6 favoriete food hotspots in de Toscaanse stad.

Bij een bezoek aan Firenze heb je maar beter een lijst met adresjes bij de hand, want deze stad biedt de ene hotspot na de andere. Waar jij de beste pasta kan eten, Martini's kan sippen en het beste ijs van de stad vindt? Wij delen graag deze zes geheime adressen voor een geweldige citytrip in het hart van Toscane.

Getest: onze top 6 food hotspots in en rond Firenze

1. Palazzo Guadagni

Palazzo Guadagni is een iconisch herkenningspunt van de Oltrarno, de meest levendige wijk van de stad. Het hotel ligt op de bovenste verdieping van dit oude palazzo uit 1505 en wordt gekenmerkt door prachtig ingerichte kamers met antieke meubels, plafonds met fresco's, open haarden en een fantastisch uitzicht op de belangrijkste monumenten van Firenze. Het hotel beschikt daarnaast over een zonovergoten terras, de Loggia, dat een idyllisch panorama biedt over Firenze en zijn omliggende heuvels. Hier sip je Negroni's met uitzicht op de duomo, in het warm-oranje licht van de ondergaande zon en met de lekkerste plankjes en hapjes om uit te kiezen. Geen plek die beter de authenticiteit en tijdloze schoonheid van Firenze vat, dan deze golden hour hotspot.

Firenze hotspots
Foto: Sam Vandenbosch

2. Cibrèo Caffè

In de hippe wijk Sant'ambrogio vind je deze parel, van cappuccino tot snelle lunch-hap en apéro tot uitgebreid dinertje. Cibrèo werd reeds opgericht in 1979, en staat er nog steeds met een grootse passie voor de Florentijnse keuken. Hier is het heerlijk vertoeven, vanop de eerste rij om de echte inwoners van Firenze te spotten. En dat het ook nog eens de beste pasta pesto was die we ooit gegeten hebben? Ja, dat ook ja!

Firenze hotspots
Foto: Sam Vandenbosch
Firenze hotspots
Foto: Sam Vandenbosch

3. Cucina

Geen typisch Italiaanse keuken bij het eigenzinnige Cucina, wél een mix van invloeden van over de hele wereld. Het koppel achter Cucina, 2 architecten en selfmade chefs, opende het restaurant in een oude garage, als een plek waar mensen het gevoel hebben thuis te komen, op visite bij vrienden voor een dinertje. Met veel interesse in de kunst van de eetcultuur, weet dit zaakje net buiten de stadsmuren bij de Porta Romana dagelijks te verrassen met hun dynamische kaart. Elke ochtend trekken ze naar de markt om verse ingrediënten te kopen, waarmee ze hun creatieve menu samenstellen. Enkele voorbeeldjes om je alvast te doen watertanden: verse paprikasoep met munt en gezouten ricotta, gestoofde worstjes met Vittoria druiven en wilde venkel, en panna cotta met witte perziken.

Firenze hotspots
Foto: Cucina

4. Villa Michaela

Op een uur rijden van Firenze kan je even ontsnappen aan de drukte en warmte (lees: hitte) van de stad. Rol de Toscaanse heuvels op doorheen wijngaarden en uitgestrekte bossen op weg naar deze romantische retraite Villa Michaela. Hier dompelt Britse gastvrouw Vanessa je onder in haar authentieke setting, van de prachtige stenen schouwen en kleine charmante hoekjes in de kasteel-villa tot de vele verborgen tuintjes en grote ramen met zicht op een glooiend landschap. Chef Gavin tovert in no time een geweldige lunch op tafel, steeds met een twist. En die speelsheid voel je overal, want je lijkt bij deze gastvrouw haast in een Brits toneelstuk te zijn beland. Een verblijf bij Vanessa zorgt alleen maar voor betere verhalen bij thuiskomst, trust us darlin'!

Firenze hotspots
Foto: Sam Vandenbosch
Firenze hotspots
Foto: Sam Vandenbosch
Firenze hotspots
Foto: Sam Vandenbosch

5. Numero Venti

Oh, het kunstenaarsbestaan! Verspreid over drie verdiepingen, zijn de hoge plafonds, grote ramen, oude fresco’s en de indrukwekkende binnenplaats van Numero Venti gerenoveerd in een stijl die inspiratie put uit de kunstenaars die het guesthouse herbergt. Je bevindt je hier tussen artists in residence, nooit ver weg van een expo òf een spectaculair gehost dinertje. Voor hun chefs-in-residence programma nodigt deze plek chef-koks, zowel aspirant- als gevestigde waarden, uit om een periode bij hen te verblijven en er diners te organiseren, open voor het publiek. Dat geeft hen de kans om de Toscaanse culinaire scene te verkennen en een diepere band op te bouwen met seizoensgebonden producten en lokale leveranciers van de rijke streek.

Firenze hotspots
Foto: Sam Vandenbosch
Firenze hotspots
Foto: Sam Vandenbosch

6. Gelateria de Medici

De Gelateria de Medici, met haar elegante golden age sfeer, volgt een eeuwenoude traditie in het maken van gelato. De zaak is dan ook een referentiepunt voor alle liefhebbers van ambachtelijk ijs. Met een grote keuze aan traditionele maar ook verrassende smaken, testten wij hier elke avond een nieuwe uit. Met stip op één? Crema, alsof je cakebeslag eet in de vorm van een verfrissend ijsje. Yam!

Firenze hotspots
Foto: Gelateria de Medici