Sta je op het punt om ja te zeggen tegen je lover en wil je tegelijkertijd een goede daad doen? Wat als je de traditionele huwelijkslijst ruilt voor een donatie aan een vzw?
De huwelijkslijst is historisch gezien de opvolger van de bruidsschat die de vader van de bruid aan de familie van de schoonzoon betaalt. Deze gift omvatte meestal een set nuttige accessoires voor het nieuwe huishouden. Als de bruid niet rijk genoeg was, konden vrienden een bijdrage leveren. Sindsdien luidt de traditie dat tortelduifjes hun essentiële benodigdheden samenbrengen op een huwelijkslijst. Natuurlijk zijn de tijden veranderd en woont het bruidspaar vaak al samen alvorens hun jawoord te geven. Daarom zijn al die spullen niet meer nodig en geven veel koppels de voorkeur aan specifieke wensen of vragen ze liever geld. Er zijn echter ook andere, meer geëngageerde opties waar vaak niet aan wordt gedacht, zoals de financiële steun van een vzw.
Een solidair huwelijk
Een solidair huwelijk gaat over het vieren van jullie verbintenis en het steunen van een liefdadigheidsinstelling tegelijkertijd. Uiteindelijk betekent het dat je je geluk deelt met een goed doel – onderzoek naar ziekten, het beschermen van dieren… Dat is exact wat de internationale organisatie Artsen zonder Grenzen voorstelt. In plaats van een klassieke huwelijkslijst op te stellen, nodigt de vereniging je uit om je eigen fondsenwervingscampagne te starten, “voldoende om aan je feest een sociale dimensie kan geven”. Weet dat het bedrag van de winst op voorhand wordt bepaald: het gaat om minstens tien euro – daarvan kom je niet om van de honger – maar het bedrag kan tussentijds worden gewijzigd.
Wil je meedoen, dan biedt de vereniging jou en je gasten een online tool waarmee je jouw keuze kunt delen en de redenen daarvoor kunt aangeven. Natuurlijk is het niet nodig om de hele trouwlijst overboord te gooien. Je kan ook vragen om geen bloemen te ontvangen door bijvoorbeeld een donatie voor te stellen. Je doet gewoon wat goed voelt.
Sinds 1971 helpt Artsen zonder Grenzen mensen in nood, in volledige onafhankelijkheid van overheden. Om dit te doen, wordt AzG voor 99% gefinancierd door particulieren, en net daarom is fondsenwerving zo belangrijk. Als solidariteit één van de waarden is die jij deelt met je toekomstige echtgenoot, aarzel dan niet om je steentje bij te dragen!
Meer informatie op de website van Artsen zonder Grenzen
Lees ook: Zo geef je een ecologisch trouwfeest