Tijdens het Musilac festival in Aix-les-Bains kregen we de kans om met de Belgische groep Balthazar te praten over… oesters, rabarber en Negroni.

Interview Balthazar

@Alexander D’Hiet

“Wij werken aan de line-up van ons festival zoals een chef het menu van zijn restaurant samenstelt. We programmeren klassieke artiesten maar ook hedendaags talent, om een geheel van smaken te creëren dat zoveel mogelijk mensen aanspreekt”, vertelt Rémi Perrier, stichter van Musilac in Aix-les-Bains in de Franse Savoie. En als we het dan toch over smaken hebben, daar waren er op het festivalterrein meer dan genoeg van: streekproducten (ooit al eens een tartiflette-foodtruck op een festival gezien?) en wereldkeuken (we waren helemaal weg van de falafel van La Petite Syrienne) overtreffen elkaar met culinaire hoogstandjes om de festivalgangers van de vroege namiddag tot laat in de nacht een fantastische foodervaring te kunnen aanbieden. “Want de pauzes om kracht op te doen maken ontegensprekelijk deel uit van de festivalbeleving”, voegt Rémi Perrier eraan toe.

Nadat ze respectievelijk als Warhaus en J. Bernardt een tijdje solo hebben gevlogen, kwamen Maarten Devoldere en Jinte Deprez, de spilfiguren van Balthazar, opnieuw bijeen. Het resultaat is Fever, het vierde en indrukwekkende album van de groep, dat in januari uitkwam. Op 14 juli was Balthazar in Aix-les-Bains om het er live voorstellen. Wij waren erbij en we hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om te vragen wat hen, naast muziek, bezighoudt.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

@balthazarband, votre nouveau groupe belge préféré ❤ . . 📷- @arnobrey #musilac #musilac2019 #AixRiviera #festival #Balthazar

Une publication partagée par Festival Musilac (@festival_musilac) le

ELLE ETEN: Vegetariër of verstokte vleeseter?

Jinte: “Ik was min of meer vegetariër geworden, maar het werd wat te ingewikkeld dus nu eet ik weer van alles wat.”

Maarten: “Ik weet wel dat het veel dierenleed veroorzaakt, maar toch eet ik vaak en graag vlees.”

Zoet of hartig?

J en M (in koor): “Hartig!”

Mochten jullie aan een kookprogramma op tv deelnemen, zouden jullie dan kandidaat of jurylid zijn?

M: “Ik denk dat ik het onhandige keukenhulpje zou zijn…”

J: “Wij kunnen gewoon niet goed koken.”

Welk gerecht krijg je echt niet binnen?

J: “Witlof, zonder enige twijfel!”

M: “Wat zeg je nu? Witlof is superlekker! Ik zou zeggen witte bonen. Zoals je ze in Engeland bij het ontbijt krijgt.”

J: “Die vind ik juist heerlijk!”

Wat eten betreft, hebben jullie duidelijk niet dezelfde smaak. En wat is jullie lievelingsgerecht?

M: “Ik zou wel elke dag oesters kunnen eten.”

J: “Oesters? Echt? Nee, ik ga voor mijn zelfgemaakte spaghettisaus, die is gewoon de beste.”

Met welk gerecht zou je proberen een meisje te verleiden?

J: “Een afrodisiacum. Dat zijn oesters toch, is het niet? Ze zien er wel niet zeer smakelijk uit.”

M: “Ik zou haar uitnodigen voor een pita. Bij wijze van test, om zeker te zijn dat ze niet…”

J: “Om zeker te zijn dat ze geen golddigger is.”

Wat ligt er altijd in je koelkast?

J: “Zure melk (gelach). Nee, serieus, onze koelkast is meestal vrij leeg want we zijn vaak op tournee. Als we thuiskomen, moeten we altijd eerst boodschappen doen.”

Met wie zou je wel eens op restaurant willen gaan?

M: “Met Walter Grootaers, van de Kreuners. Dat lijkt me wel een toffe gast om samen iets mee te gaan eten en een glas mee te drinken.”

J: “Ik kies voor mijn vriendin. Die is grappiger dan Walter.”

Wat eten jullie voor een concert?

J: “Niet veel, anders voel je je opgeblazen op het podium. We doen niet moeilijk, we hebben geen speciale wensen.”

M: “Klopt, we eten wat de catering schaft. Ik kan alleen het podium niet op als ik honger heb, ik wil dus wel iets eten.”

En drinken jullie op het podium?

M: “Ja, veel zelfs.”

J: “Bier en gin-tonic.”

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Wrong Vibration, a new music video, out Tomorrow.

Une publication partagée par BALTHAZAR (@balthazarband) le

Wat is jullie guilty pleasure?

J: “Tartiflette (lacht).”

Heb je de tartiflette hier geproefd?

J: “Nee, hier heb ik er geen gegeten, ik vind dat een gerecht voor in de winter. Verkopen ze er op het festival? Dat wist ik niet, ongelofelijk.”

Jullie favoriete cocktail?

J: “Negroni, op basis van gin, rode vermout en Campari.”

M: “Dark ‘n’ Stormy, een cocktail met amberkleurige rum en gemberbier, geserveerd met ijsblokjes en een schijfje citroen.”

Welk gerecht of welke geur doet jullie aan je kindertijd denken?

J: “Rauwe rabarberstengels die we in suiker dopten. Goh, wat is dat lang geleden zeg…”

M: “Pap, van karnemelk. Die aten we altijd bij mijn grootmoeder en die zat vol vliesjes. Degoutant vond ik dat.”

Jullie favoriete restaurant in België?

J: Willem Hiele in Koksijde. Het restaurant draagt de naam van de chef-kok. Hij heeft een oud vissershuisje omgebouwd tot een prachtige plek.”

J: Chambre Séparée in Gent. Je beleeft er een fantastische culinaire ervaring in een mooi kader en met een muzikale achtergrond. Maar ik geloof dat het restaurant binnenkort gaat sluiten…”

En het concert zelf? Balthazar is nog steeds even geweldig: hyperefficiënte ritmes, het onvergetelijke achtergrondkoor en een podiumprésence om U tegen te zeggen.

Balthazar

@Alexander D’Hiet

De groep reist deze zomer met hun “Fever Tour” Europa door. Op zaterdag 7 september kan je ze weer in België aan het werk zien, op het Crammerock festival in Stekene. De ideale gelegenheid om Balthazar te (her)ontdekken!