Vandaag staan zelfzorg, zelfliefde en spiritualiteit steeds meer in de kijker. Meer en meer mensen zijn op zoek naar kwalitatieve me-time maar ook naar meer diepgang en zelfinzicht. Wellbeing concept The Place wil aan de hand van een gevarieerd aanbod workshops en talks helpen om antwoorden op levensvragen te vinden. We testten er zelf enkele uit, zoals de heerlijk ontspannende Skin Gym, en spraken met oprichtster Sophie Jongejan over spiritualiteit, zingeving en haar nieuwe project The Place.
Wat is The Place precies?
The Place heeft eigenlijk geen concrete locatie, het is een plaats in je geest. Ik stel workshops en talks samen die in lijn liggen met een bewuste en 'ontwaakte' manier van leven. Het idee is om authentieke en inspirerende momenten te creëren zodat je ontspannende en gelukkige momenten kan ervaren, maar ook meer inzicht kan krijgen in jezelf.
We bieden verschillende types workshops aan, gaande van mindfulness en spiritualiteit tot artistieke, creatieve workshops zoals bloemschikken, keramiek maken of intuïtief schilderen. Al deze workshops dienen als handvatten om je dichter bij je ware zelf te brengen, om je innerlijke rust te geven en antwoorden te bieden op vragen waarmee je zit. Want vaak zijn we op zoek naar dingen die zich eigenlijk recht onder onze neus bevinden. Antwoorden die in ons zitten, maar die we niet zien omdat we niet in tune zijn met onszelf.
We kunnen dit worden door te luisteren naar verhalen van anderen die ook twijfelen of worstelen met dezelfde dingen of door deel te nemen aan creatieve workshops. Daarom wil ik mensen samenbrengen en hen begeleiden in hun zoektocht naar antwoorden op eenvoudige maar vaak erg moeilijke levensvragen.
Waarom ben je gestart met The Place?
Ik heb tien jaar in de modesector gewerkt in verschillende hoedanigheden; als producer bij ELLE France, op de persdienst van Lanvin in Parijs, voor een modenetwerk in HongKong en uiteindelijk hier in België met een eigen productiebedrijf gespecialiseerd in mode en beauty. Maar ik verzeilde in een burnout en ik denk dat mijn lichaam me wou duidelijk maken dat dit niet mijn pad was. Ik heb de modewereld altijd erg inspirerend en creatief gevonden, maar het kan ook erg hard en oppervlakkig zijn.
Daarom besloot ik mijn bedrijf over te laten aan mijn mede-oprichter en ging ik nadenken over wat ik wel wou doen. Als sinds kinds af ben ik geïnteresseerd in spiritualiteit en toen ik na mijn burnout een reiki-sessie volgde, kreeg ik een aha-erlebnis. Ik wou iets creëren dat ik hier miste, iets dat dicht aanleunt bij mijn persoonlijke waarden.
Waarom koos je voor een concept met talks en workshops?
Wat ik altijd leuk heb gevonden aan de modesector zijn de verhalen, de storytelling achter de collecties. Bijvoorbeeld het verhaal achter de broek: Ontwerper Yves Saint Laurent liet vrouwen een broek dragen, wat velen onder hen empowerde. Ik realiseerde me dat ik verhalen beschouw als leermeesters. Dus ik begon klein met talks waarbij ik duidelijk maakte dat ik geen leraar ben, en geen antwoorden kan geven, maar dat onze persoonlijke verhalen net onze leermeesters zijn. Dat is de essentie van The Place; het gaat om mensen gidsen en verhalen vertellen, en ik merkte dat sommige mensen hier sterk mee resoneren.
Ik ben geen leraar en ik kan geen antwoorden geven, maar onze persoonlijke verhalen zijn net onze leermeesters.
Wil je dit project kleinschalig houden of net uitbreiden?
Ik ben gestart in Gent, maar het is de bedoeling om in de toekomst ook talks en workshops aan te bieden in andere steden, zoals Antwerpen of Brussel, en wie weet zelf in het buitenland.
Is het dan ook de bedoeling om een community te creëren?
Inderdaad. Ik heb het gevoel dat mensen hier vandaag erg voor openstaan en er ook nood aan hebben om hun geest te verruimen. Vroeger was dit ook al het geval, maar ik denk dat we de eerste generatie zijn die dit op grote schaal zal doen. In het verleden waren er ook al mensen die anderen hielpen met levensvragen, maar door het internet en social media kunnen we dit veel globaler aanpakken. Ik denk dat de kracht van onze generatie is.
Waarom denk je dat mensen zo op zoek zijn naar zingeving?
Ik denk dat we eindelijk durven toegeven dat we het nodig hebben. We verbergen ons niet langer achter klassieke sociale patronen zoals het vinden van een job, trouwen etc. We vinden dat nog altijd belangrijk, maar we willen meer en zijn ook op zoek naar meer diepgang. Zovelen onder ons zijn zo lang bezig geweest met anderen plezieren, in plaats van echt te kijken naar wat we zelf willen.
En vandaag wachten we niet meer tot we een midlifecrisis krijgen. We anticiperen erop, en denken 'ik wil geen burnout hebben tegen mijn 40e, misschien moet ik het anders aanpakken'. Mensen vragen zich af wat het nut ervan is, waarom ze op een specifieke manier leven. Het gaat erom te luisteren naar jezelf en na te denken over wat je doel, je missie in het leven is.
We hoeven niet allemaal superhelden te zijn. Niet iedereen hoeft activist te worden en wereld willen veranderen.
Sommigen menen dat spiritualiteit opnieuw in de belangstelling staat door het wegvallen van een religieus kader, zodat mensen op zoek gaan naar alternatieven die richting en hoop geven.
Volgens mij kan je spiritualiteit zien als een soort religie. We hebben iets nodig om op te steunen, we moeten ergens in kunnen geloven. Misschien niet in een hoger wezen, maar in de natuur of in onszelf. Ik denk dat vorige generaties vaak niet in zichzelf geloofden, en passief waren. Maar nu beseffen we dat passief zijn niemand helpt. Noch onszelf, onze planeet of onze maatschappij.
Nu, we hoeven niet allemaal superhelden te zijn. Niet iedereen hoeft activist te worden en wereld willen veranderen. Maar iedereen kan op zijn manier, door middel van zijn persoonlijke talenten zijn steentje bijdragen.
Benieuwd naar de talks en lezingen van The Place? Je vindt alle komende evenementen op the-place.co