Silvia Gunadi: uitbaatster van de schattige Japanse geschenkenwinkel Kupuku. Organisatrice bento hime workshops. “Mijn bento’s zijn altijd heel persoonlijk, ik steek er elke keer een stukje van mezelf in.” Silvia Gunadi heeft haar hart verloren aan Japan, en dat merk je. Als je haar winkeltje binnenstapt, vallen de kleurrijke, schattige ‘kawaii’ spulletjes meteen op.

Van kommetjes tot kleurrijke brooddozen. Deze Japanse brooddozen of bento-boxen zijn de eye catchers van de winkel en dat is niet toevallig. Silvia is specialist in de bento-techniek, de Japanse kunst van de verfijnde lunchbox. In Japan voeren moeders een heuse competitie om het mooiste lunchpakket te voorzien voor zoon- of dochterlief. De lunchtrommel kent verschillende compartimenten en bestaat uit drie delen: koolhydraten, proteïnen en groente en fruit. Een box kan er elke dag anders uitzien maar is elke keer weer een kunstwerkje. Voor Silvia staat bento gelijk aan creativiteit. Elke dag bereidt ze dan ook een andere bento, altijd met een eigen uniek karakter.

Moeder-dochter moment

Voor Silvia is bento niet alleen een creatieve uitlaatklep maar ook een manier om tijd te spenderen met dochter Phoebe. Zo beslissen ze samen hoe de lunch er de volgende dag zal uitzien. Een tekening van dochterlief is vaak een inspiratiebron. Al heeft Phoebe niet op elk aspect even veel inspraak. Zo moet een bento-box in de eerste plaats gezond zijn. Een gebalanceerde en voedzame lunch staat centraal.

Geen typische bokes met kaas

Waar in Japan steevast rijst wordt gebruikt, wisselt Silvia ook af met brood. Haar bento’s beschrijft ze dan ook als een fusie van culturen.
“Met een boterham met kaas kan je ook echt creatief zijn”, vertelt ze. Zo wordt een plakje kaas gemakkelijk een contour. Denk bijvoorbeeld aan een gezicht, een ster of bloem. Een gewoon boke met kaas wordt met de bento-techniek een heerlijk kunstwerkje. Vandaag maakt ze drie verschillende bento’s met Belgische kazen: Nazareth Classic, Passendale Classic en Brugge Jong.