Onze liefde voor Belgische kost nemen we zeer ernstig, daarom waren we te gast op de officiële verkiezing van de beste garnaalkroket van Brussel.
Het is die dag in elk geval ideaal krokettenweer: een van die typische eerste herfstdagen waarbij de bijtende kou op de sombere gezichten van de voorbijgangers valt af te lezen. Maar dat geldt niet voor ondergetekende, die zich met een brede glimlach naar tent B van het gastronomische festival "eat! Brussels, drink! Bordeaux" rept. En niet zonder reden: er liggen maar liefst achttien kroketten op me te wachten. Ook op de andere juryleden natuurlijk, die zo goed als allemaal tot de wereld van de culinaire journalistiek behoren. Lionel Rigolet, chef-kok van het mythische Comme chez soi**, is de gastvoorzitter van het panel.
"Nummer één komt eraan!", verkondigt Olivier Marette met luide stem. Hij organiseert dit evenement, dat door het bureau voor toerisme Visit Brussels wordt aangeboden. En inderdaad, daar komen twee grote zilveren schotels vol goudgele plakjes onze kant al op. De eerste kroketkandidaat smaakt ietwat ontgoochelend, maar zo houden we ons wel aan ons voornemen om van elke deelnemende kroket slechts enkele hapjes te nemen om het zeker tot het einde vol te houden. Het toont vooral dat iedereen aan de wedstrijd kan deelnemen, van gastronomische restaurants over klassieke brasseries tot bescheiden buurtresto's. En uiteraard springt niet iedereen eruit, dat kan ook niet anders... hoewel sommigen daarvoor toch wel erg hun best doen. Zo zien we bij de eerst vijf kroketten een gefrituurd staafje passeren dat overdekt is met lime, mango, gin en peterseliecoulis. Een gedurfde keuze die de garnalen helaas niet ten goede komt, want die worden onder de lawine van smaken naar de achtergrond verdrongen.
De borden volgen elkaar in een gestaag tempo op en verschillen wezenlijk van elkaar: een tomatenmengsel met bisque, panko - dit jaar overduidelijk 'hot' - of traditioneel paneermeel, minischaaldiertjes of vlezige garnalen en hier en daar zelfs kroketten waar kaas in zit verwerkt. Bij de tiende kandidaat denken we onwillekeurig dat, ook al houden we er nog zo van, al die gefrituurde peterselie toch een beetje van het goede teveel is. We worden onverwacht getroffen door nummer dertien, een getal dat de bijhorende kandidaat zeker geluk brengt. Het is een langwerpige kroket met een regelmatige vorm en een gelijkmatige goudbruine kleur. Als we ze opensnijden, merken we dat ze lekker krokant is en een vloeiend mengsel met een mooie consistentie bevat. De vulling heeft een evenwichtige smaak en bevat veel garnalen - wat bij de andere kandidaten vaak niet het geval is. Zouden we onze kampioen al hebben gevonden?
Een nek-aan-nekrace
Vijf borden later, wanneer het er al op lijkt dat het spel is gespeeld, komt een laatste kandidate twijfel zaaien. Het mengsel neigt naar perfectie en zijn smeuïgheid is subliem. Maar wat hadden we eigenlijk verwacht, toen we ons opgaven om aan de wedstrijd voor de beste garnaalkroket van Brussel deel te nemen? Dat we ons met al dat gefrituurd lekkers opgeblazen zouden voelen, dat is zeker. Maar dat de wedstrijd even spannend als vettig zou worden, dat hadden we niet voorzien. Want wanneer het klassement wordt bekendgemaakt, blijkt dat niet één maar drie kroketten zijn weerhouden. Die van het restaurant "Beaucoup Fish" in het centrum van Brussel behaalt de derde plaats. Maar het is de kroket van "The 1040" die een verbeten strijd voert met het laatste virtuoze bord. Een mooie erkenning voor de voormalige Top Chef-kandidaat Jean-Philippe Watteyne, die pas enkele maanden geleden het Sofitel heeft overgenomen.
Maar iedereen zit uiteraard te wachten op de nummer een: de beste garnaalkroket van Brussel. En het verrast - bijna - niemand dat Fernand Obb, dat zijn titel in de strijd had gegooid, opnieuw met de eer gaat lopen. Dit is voor Cédric Mosbeux dan ook de gelegenheid om zijn reputatie voor eens en altijd te bevestigen. Zijn kleine restaurant beheerst de klassiekers van de Belgische culinaire cultuur immers tot in de perfectie. 't Is lekker, 't is gefrituurd, 't is Belgisch.
Fernand Obb, Taminesstraat 27, 1060 Sint-Gillis. Open van maandag tot zaterdag. 7,50 euro per kroket.
The 1040, Jourdanplein 1, 1040 Etterbeek. Alle dagen open. 10 euro voor een assortiment van vier Belgische kroketten.
Beaucoup Fish, Van Gaverstraat 2, 1000 Brussel. 16,50 euro voor een bord garnaalkroketten.
LEES OOK