Olivier Theyskens, prins van de Belgische mode, lanceert een pop-up bij Verso in Antwerpen. Dit moet je weten:
Een couturecollectie vol verhalen
Het zijn drukke tijden voor Theyskens. Net nog kreeg hij volledig carte blanche voor een expo in het kantmuseum van Calais, met als resultaat een retrospectieve die dialogeert met de historische kantcollectie. Daarnaast besloot de ontwerper drie jaar geleden om zijn eigen modehuis nieuw leven in te blazen, na artistiek directeur te zijn geweest bij Maison Rochas, Nina Ricci en Theory.
Hoewel de designer al een indrukwekkend parcours achter de rug heeft, bekijkt hij elke collectie en elk project met z'n typische naïeve, jonge blik. Theyskens toont zich keer op keer een ware artiest in een wereld van fast fashion. Hij behandelt zijn modehuis als een kunstwerk, en dat zie je. De laatste herfst-/wintercollectie gaat verder op Theyskens' poëtische elan en speelt opnieuw met Victoriaanse codes. We zien historisch geïnspireerde accessoires en sterk getailleerde stukken in satijn. Een hyperromantische collectie met de nodige dramatiek, zoals we dat van de meesterlijke designer gewend zijn.
Bij Verso zullen we ook zijn collectie zien geïnspireerd op Blade Runner, een sciencefictionfilm uit 1982 die zich afspeelt in het jaar 2019, vol sculpturale silhouetten, retro-futuristische looks en Victoriaanse romantiek. Kostbare materialen als leder, wol en zijde hangen aan elkaar met haken en ogen. 'Rachel', een personage uit de film, wordt naar vandaag vertaald met strenge lijnen, maar ook met de uiterste precisie en knowhow dat een luxe modehuis als dat van Olivier kenmerkt.
Voor wie is deze collectie?
"Ik stel me in de plaats van vrouwen. Ik verplaats mezelf in hun wensen en behoeften. Ik zie ze voor me met hun slimme, chique, intellectuele en sensuele benadering van kleding. Ik wil functionele kleren maken, maar soms wil ik ook gewoon ontwerpen zonder mezelf te verplaatsen in het idee van een muze. Dan zeg ik gewoon tegen mezelf "het wordt mooi om te dragen", zonder me te beperken tot het vaste beeld van een muze".
Theyskens stukken weerspiegelen een jeugdige houding, die duidelijk een meer ervaren generatie verleidt. "We zijn altijd verrast door degenen die vallen voor onze ontwerpen. Daarom heb ik me na verloop van tijd losgemaakt van één specifiek beeld. Bovenal vermijd ik clichés en stereotypen. " Theyskens link met de Belgische school blijkt uit zijn strakke silhouetten, minimalistische coupes en z'n voorliefde voor donkere kleuren. En niet te vergeten, al sinds het begin van zijn carrière, de architectonische benadering in het ontwerpen.
Praktische info
Pop-up openingscocktail
18 september van 19 tot 21 uur.
Waar?
Verso Antwerpen, Lange Gasthuisstraat 9-11.