"Heb je je regels of wat?", "Vroeger was je volgzamer" of "Vrouwen studeren normaal gezien niet, ze zijn meer geïnteresseerd in een huwelijk". Seksisme is (helaas) nog steeds een zeer aanwezig fenomeen op de werkvloer. We geven je enkele tips om beter om te gaan met je botte collega's.
Uit een studie uitgevoerd door de RTBF in 2018 blijkt dat er nog veel werk aan de winkel is alvorens het seksisme in België volledig uitgeroeid zal zijn. Bovendien hebben we de neiging om te denken dat seksisme over het algemeen het vaakst voorkomt op straat. Volgens de resultaten van het onderzoek staat dit echter pas op de tweede plaats, net na de ongewenste intimiteiten op het werk. Maar wat zegt de wetgeving hierover? De wet bepaalt dat "wie een gedrag of handeling in het openbaar of in aanwezigheid van getuigen stelt met de bedoeling om iemand als minderwaardig te beschouwen of te minachten wegens zijn geslacht of te reduceren tot zijn geslachtelijke dimensie bestraft kan worden".
Sana Afouaiz is de oprichtster van het Womenpreneur Initiative, een organisatie in Brussel die zich inzet om de plaats van vrouwen in de wereld van het ondernemerschap, technologie en innovatie zoveel mogelijk te bevorderen, maar ook in de samenleving in het algemeen. Ze zal op 15 en 16 november deelnemen aan het ELLE Active Forum in Brussel. Op het programma staat een analyse van de ideeën die de relatie tussen mannen en vrouwen vormgegeven hebben op de werkvloer, maar ook in het huishouden en in de samenleving.
Hoe herken je seksisme op het werk?
Of ze nu grof of schattig zijn, seksistische opmerkingen kunnen vele vormen aannemen. Daardoor zijn ze soms moeilijk te onderscheiden. Seksisme wordt overwegend herkend in de vorm van kleinerende woorden. Als je collega of baas je bijnamen geeft die op het eerste gezicht goed bedoeld zijn, zoals “schatje” of “liefje”, is dit vaak een verborgen manier om zijn zogenaamde superioriteit te tonen. Seksisme kan zich ook voordoen in de vorm van een paternalistische toon en woordgebruik. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je collega je iets op een zeer simplistische manier uitlegt, alsof hij tegen een kind praat dat een beetje achterlijk is. Een ander type seksistisch gedrag is het systematisch onderbreken van een vrouw wanneer zij aan het woord is. Sommige mensen zijn zich niet eens bewust van dit soort gedrag, dat nochtans veel voorkomt in bedrijven. Opmerkingen over de lengte van je rok of de diepte van je decolleté maken uiteraard ook deel uit van seksistisch gedrag.
Hoe reageer je?
Heel wat vrouwen worden er dagelijks mee geconfronteerd en weten niet hoe ze moeten reageren. Het is echter van cruciaal belang om dit niet stilzwijgend te laten voorbijgaan. Seksisme op de werkvloer kan immers een aanzienlijk negatief effect hebben op de prestaties van degenen die het moeten ondergaan, maar ook op hun zelfvertrouwen.
- Blijf kalm maar vastberaden
Zoals we weten, leidt ergernis tot nog meer ergernis. Het is ook algemeen bekend dat boos worden niet altijd een oplossing is en het probleem daardoor vaak onopgelost blijft. Aarzel echter niet om uit te leggen dat dit aanstootgevende woorden zijn en dat je zou willen dat het niet meer gebeurt.
- Speel het spel naïef mee
Waarom zou je niet doen alsof je de opmerking niet begrepen hebt? Ongepaste woorden meermaals doen herhalen is een goede manier om de ander bewust te maken van hoe achterlijk ze wel zijn.
- Reageer zo snel mogelijk
Als je niet meteen toont dat dit soort gedrag en opmerkingen je storen, loop je het risico dat je collega's denken dat je er niets op tegen hebt en zullen ze het opnieuw doen wanneer het hen goeddunkt. Maak hen onmiddellijk duidelijk dat je er niet mee opgezet bent.
- Breng het seksistische gedrag onder woorden en haal de wet aan
Als je het slachtoffer bent van ongepaste opmerkingen en je collega's vallen terug op het fameuze zinnetje "Het was maar om te lachen, heb je soms geen humor?", aarzel dan niet om de definitie van seksisme te geven en te zeggen dat dit soort gedrag door de wet bestraft kan worden. Snel en efficiënt.
Ontmoet Sana Afouaiz op het ELLE Active Forum op 15 en 16 november in het hoofdkantoor van AXA in Brussel. Info en inschrijvingen vanaf 2 september op ELLE.be.
LEES OOK:
5 handige tips voor een pijnloze terugkeer naar school of kantoor
Dankzij deze bruikbare tips word jij een digitale nomade