Zoals de meesten onder ons, gingen stapten we na het afstuderen meteen in het professionele leven om de kost te verdienen en op te klimmen. En dan plotseling, een paar jaar later, beseffen we pas een dat ons taalniveau niet meer is wat het vroeger was (door gebrek aan oefening) en dat we een goede update nodig hebben om ons verder te kunnen ontwikkelen in onze carrière. Maar als je 30 jaar oud bent, hoe doe je dat dan? We hebben een taalkundige bad voor jou getest. Hoe werkt het? Wat zijn de resultaten? We leggen je alles uit. 

Als je een fulltime baan hebt, een flat, een man, vrienden en een kat om te voeden, heb je het veel te druk om een taalreis naar het buitenland te overwegen om Engels te leren. Onze enige mogelijkheden om een taal te leren of te verbeteren zijn daarom beperkt tot conversatietabellen over gemeenschappelijke onderwerpen of e-learning, die soms niet zijn aangepast aan de doelstellingen die we willen bereiken. En toen ontdekten we dat we het helemaal verkeerd hadden en dat een taalkundige bad niet alleen voor tieners is. Er zijn verblijven in het buitenland die geschikt zijn voor volwassenen die een actief beroepsleven hebben.

Hoe gaat het?

1) Naar het buitenland gaan

Ik ben nooit slecht geweest in het Engels, het probleem is dat ik het bijna nooit beoefen. Het spreekt voor zich dat ik het daarom niet goed durf te spreken. Ik was dan ook op zoek naar een snelle en effectieve manier om mijn grammatica, woordenschat, vervoeging, … maar vooral om mezelf te dwingen om zoveel mogelijk te spreken.

Toen ik het aan mijn vriend Google vroeg, ontdekte ik het ESL-agentschap, dat gespecialiseerd is in korte Engelstalige verblijven (minimaal 1 week) in het buitenland. Bingo! De totale onderdompeling in het buitenland leek duidelijk.

Dan komt de keuze van de bestemming…. De catalogus is breed. Het is mogelijk om op bijna elk continent Engels te studeren.

Om eerlijk te zijn, was het mijn budget dat de lijst van bestemmingen bepaalde. Ik had de keuze om in Europa te verblijven in landen als Groot-Brittannië of Malta, of naar Noord-Amerika te gaan. Nooit alleen gereisd te hebben, was ik op zoek naar een plek met een vriendelijke reputatie en waar ik geneigd zou zijn om mensen te ontmoeten. Toen werd het me duidelijk dat ik naar Canada, en meer specifiek naar Toronto, wilde gaan.

CN Tower

2) Kies een effectieve opleiding

Nadat ik de bestemming had gekozen, moest ik de juiste opleiding kiezen die aan mijn verwachtingen zou voldoen. Ik had het geluk dat ik 3 opeenvolgende weken weg kon zijn van het schrijven, waardoor ik de tijd kon nemen om de stad Toronto, haar cultuur en sfeer echt te leren kennen.

Ook de keuze van de opleiding is vrij breed. Gelukkig konden de consultants van het ESL-agentschap de juiste vragen stellen aan de onbesliste persoon die ik ben om te evolueren naar de formule die het beste bij mij past: intensieve cursussen Engels voor 30 jaar en ouder. Het voordeel van deze formule is dat de onderwerpen die tijdens de cursussen worden behandeld minder algemeen zijn dan in de meeste klassieke taalscholen en dus veel meer zakelijk georiënteerd, met professioneel actieve mensen zoals ik. Naast het verzorgen van de cursussen verzorgde het VSV-agentschap ook de huisvesting. Een echte tijdsbesparing en minder stress omdat ik mezelf al urenlang op Airbnb op zoek zag naar accommodatie, op zoek naar de beste locatie in deze stad die mij nog totaal onbekend was. Om het volledig “back to school” te spelen, koos ik voor een kamer in een gedeeld appartement van 3 personen, ook studenten van de school waar ik naartoe zou gaan. In deze formule heb ik ook de transfers tussen de luchthaven en mijn accommodatie en de hospitalisatieverzekering toegevoegd (voorkomen is beter dan genezen…).

In totaal is het noodzakelijk om ongeveer 1200€ te tellen in het laagseizoen plus de retourvlucht. Uiteraard kan elke formule worden aangepast aan ieders behoeften en budget. Surf naar www.esl.be voor meer informatie.

Na reservering kon ik eindelijk mijn vlucht boeken en alle administratieve procedures starten (paspoort, visum, zoeken naar iemand om mijn kat te voeren,….).

3) Bereid je reis goed voor

Het minste leuke in dit hele avontuur is het administratieve gedeelte. Gelukkig hoef je niet veel na te denken, behalve: je paspoort (dat minstens 6 maanden geldig moet zijn na de vertrekdatum) en een EV (Electronic Travel Authorization) applicatie die je kunt vinden op de officiële Canadese immigratie website www.cic.gc.ca Geldig voor 5 jaar, slechts 7$ en geleverd in maximaal 72 uur (pas op voor oplichterssites die soms dubbel of zelfs de drievoudige prijs vragen).

Als echte controlefreak ga ik nooit op een blind trip. Ik moet altijd een minimum aantal bezoeken plannen. Toen ik op het punt stond om op zoek te gaan naar Toronto hotspots, stuurde mijn ESL-consultant me op magische wijze een document van 20 pagina’s met de beste plaatsen, musea, monumenten, restaurants, bars, nachtclubs,….. om te zien in Toronto. Wat wil je nog meer? Ik ontdekte ook het blogTO-account op Instagram (of via de website www.blogto.com), dé referentie voor cultuur en lifestyle in Toronto.

Yonge-Dundas Square

4) Haal het meeste uit je tijd op de site

De dag is aangebroken! Ik verlaat Zaventem en vlieg met Brussels Airlines naar dit gloednieuwe avontuur.

Acht uur later land ik op Toronto Pearson International Airport. Na een goed uur (passeren van de douane, ophalen van de koffers,….), sluit ik me aan bij mijn chauffeur die geduldig op me wachtte in de aankomsthal. Het is ongeveer 40 minuten rijden van de luchthaven naar het centrum van Toronto. Ik zit voorin en probeer een gesprek te voeren. Jammer genoeg begrijp ik zijn accent (een van mijn grote zwakheden) niet echt en ik heb niet veel vertrouwen in de structuur van mijn zinnen. Dus we sluiten de reis in stilte af (#awkward) en ik maak van de gelegenheid gebruik om de imposante gebouwen die de stad doorkruisen te bewonderen. Eenmaal op mijn bestemming, ontmoet ik mijn collega’s die me veel praktische tips geven over het leven in Toronto. Tijd voor een eerste ontdekking!

De dag na mijn aankomst organiseert de school een welkomstdag voor alle nieuwe studenten. Ze leggen uit hoe de school werkt, de verschillende activiteiten, maar ook de mensen om contact op te nemen in geval van problemen of noodsituaties. In het algemeen is het ook op dit moment dat je je eerste connecties maakt. Ik ontmoet  mensen uit de hele wereld te ontmoeten: Taiwan, Mexico, Colombia, Korea,…. Deze mengeling van culturen is indrukwekkend en bijzonder verrijkend in menselijk opzicht.

Sherbourne

En daar gaan we dan….

Maandag 8:15 uur ‘s morgens, kom ik op school aan voor mijn eerste schooldag. Ik voltooi mijn niveautests en krijg de “pre-gevorderde 30+” klas toegewezen. Ik word omringd door ruim tien mensen, allemaal uit verschillende landen, culturen en achtergronden. Ik ontmoet Ümmügül, een Turkse oncoloog, Giuliana, Braziliaans marketingdirecteur, en Jo Hee, een Koreaanse ingenieur.

Het cursusrooster is heel anders dan wat we in België kennen. Elke dag heb ik 3u30 zogenaamde “algemene” lessen waarin een specifiek thema wordt besproken. Daarin ontdekken we nieuwe woordenschat, maar ook een of meer grammaticaregels en ontwikkelen we onze mondelinge vaardigheden door meerdere keren per sessie te discussiëren over verschillende onderwerpen in dit thema. Na de keuze voor de intensieve cursus, kon ik ook 2 extra keuzevakken kiezen “Spreken met vertrouwen” en “Engels voor werk” die 1u30 per dag toevoegen aan mijn basisschema.

De sessies worden afwisselend gegeven; één keer ‘s morgens, één keer ‘s middags, waardoor ik de tijd heb om de stad te ontdekken, wat te winkelen en bezienswaardigheden te bezoeken. Ik ben tenslotte met verlof! 

5) De resultaten

De tijd raakt op en ik ben al aan mijn laatste week ter plaatse begonnen. Ik ontvang per e-mail mijn “exit test” die mijn niveau aan het einde van mijn verblijf evalueert.

In het algemeen beveelt de school een minimum van 5 weken lessen aan om één niveau hoger te komen. Na slechts 3 weken blijf ik uiteraard op het pre-gevorderde niveau, maar ik zie een duidelijke verbetering in mijn resultaten en ik heb er alle vertrouwen in dat ik me in het Engels kan uitdrukken, ook al ben ik nog steeds op zoek naar mijn woorden.

Het is de dag van mijn vertrek, na een lange avond van afscheid, omringd door de mensen die ik daar ontmoet heb, neem ik mijn bagage mee naar beneden en neem ik de taxi naar het vliegveld. Zoals op weg daarheen, zit ik voorin, naast mijn chauffeur. We beginnen te praten over mijn verblijf, de moeilijkheidsgraad van zijn werk, de mijne, zijn laatste vakanties,…. Het is tijdens het uitstappen van deze taxi dat ik mijn evolutie tijdens deze 3 weken van onderdompeling echt heb gerealiseerd.

Terug in België kan niemand me deze (taalkundige) ervaring nog afnemen. Ik heb een klein programma op maat ontwikkeld om mijn Engelse taalverwerving in de permanente educatie voort te zetten:

– films en series blijven bekijken in OV en met Engelse ondertiteling;

– regelmatig naar BBC podcasts luisteren om mijn begrip bij de auditie te verbeteren;

– privélessen via skype nemen om te oefenen met spreken.

Kensington Market / Foto: Simon Contreras @otherexplorer

6) Conclusie

Reken op 3200€ (vluchten, accommodatie, cursussen en alle kosten ter plaatse) om deze 3-weekse taalcursus te voltooien. De prijs is riant, maar het leren en de menselijke ervaring in ruil daarvoor zijn de moeite waard.

See you soon!

Meer informatie op de ESL-website