We ontmoetten Denis Vanderlinden en Griet Destatsbader, de stichters van het Nomad Beer Project, in de trendy Luikse coworking space Chez Edmond. We hadden het over schuim, mout en bottelen. Wanneer bier het land verkent.
Denis Vanderlinden werkte als Project Coordinator in een gieterij, maar gaf zijn job op om zich te wijden aan zijn eerste liefde: bier. Daarvoor volgde hij na zijn uren al een opleiding tot microbrouwer. Daar begon hij eigenlijk louter voor zijn plezier mee, maar gaandeweg begon het idee voor het Nomad Beer Project vorm te krijgen. Denis werd hierin aangemoedigd door Griet, zijn levenspartner en medestichtster van het project. "Bier is Denis' passie. Ik voelde dat hij op professioneel vlak aan iets anders toe was. Met dit avontuur had hij niets te verliezen en alles te winnen. Hij is een perfectionist, hij maakt erg lekker bier. Ik was er zeker van dat de zaak het goed zou doen", vertelt Griet.
View this post on InstagramA post shared by Denis Vanderlinden (@thenomadbeerproject) on
Microbrouwerijen rijzen vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond en Denis had geen zin een van de velen te zijn. Daarom besliste hij om geen concurrent van de bestaande microbrouwerijen te worden, maar er net mee samen te werken. "Bovendien kunnen die vakmensen hun machines zo rendabeler maken", voegt hij eraan toe.
Het concept bestaat erin om originele recepten op te stellen en elk recept in een andere Belgische provincie te laten brouwen. Bier kan dus ook een nomade zijn. Ook het koppel pendelt tussen Denis' thuishaven Luik en Antwerpen, waar Griet woont. Samen willen ze een gamma van originele en gevarieerde bieren aanbieden. Ze zetten in op bier dat bij een groot publiek in de smaak valt zonder zijn karakter te verliezen. Van kruidige tot moutbieren over hoppebier, het Nomad Beer Project is van plan om alle nuances van het brouwspectrum te verkennen.
https://instagram.com/p/Bt25UxTFhrX/
Een veelbelovende start
Op dit ogenblik zijn al drie soorten bier gebrouwen en het vierde zal niet lang op zich laten wachten. Het in Oost-Vlaanderen geproduceerde Reb's heeft een licht honingaroma en is hun eerste creatie. Dit sterk sprankelende blonde bier dankt zijn frisse smaak aan een combinatie van kardemom en verse gember. Aansluitend daarop heeft het koppel in Henegouwen het Biscuit Veloutée gebrouwen: erg zacht amberbier met meer mout en helemaal niet bitter. "Het valt overal in de smaak, zonder een crowdpleaser te zijn", aldus Denis. Daarna ging het richting Luik, voor een bier met de toepasselijke naam Liégeoise. Een evenwichtig en blond amberbier waarin mout, hop, kruiden, tarwe en gist elk hun plaats hebben zonder elkaar te verdringen. Wie het als eerste wil proeven, kan terecht op de Hoppy Days. Deze hoogmis van het bier vindt van 18 tot 20 oktober plaats in het Congrespaleis in Luik en wordt opgeluisterd door optredens, dj-sets en andere animatie. De voorlopig jongste telg van de familie zal Gabrielus heten, naar Gabriel, het pasgeboren zoontje van Griet en Denis. Het wordt een sterk gehopt blond bier. Stay tuned: Blondes have more fun? Wie zal het zeggen! In elk geval komt in Vlaanderen binnenkort een nieuw donker bier uit.
Vrouwen weten waarom
Bier wordt al eeuwenlang vereerd, geproduceerd en geconsumeerd door vrouwen. Wat denkt Griet dan, wanneer ze voor de zoveelste keer Mannen weten waarom hoort? "Vrouwen kunnen ook echte bierliefhebsters zijn. Die slogan is eigenlijk niet meer van deze tijd. Hij past goed bij het beeld dat de reclamefilmpjes hebben opgeroepen: dat van de stoere man (houthakker, manager, arbeider, truckchauffeur). Daaruit moeten we dan afleiden dat bier alleen voor echte mannen is. Voor ons Nomad-bier zullen we nooit zo'n formule gebruiken. Wij richten ons tot bierliefhebbers: mannen, vrouwen en andere..."
En er is nog een extraatje: een originele verpakking
Ben je van plan om iemand een assortiment van de creaties van het Nomad Beer Project cadeau te doen? Kies dan voor de aperitiefmand uit teruggewonnen en pallethout. Die is gemaakt door de Ateliers du PoM uit Cerexhe-Heuseux in de provincie Luik. Lokale producten, altijd en overal.
LEES OOK