“Nog drie minuten!” Het is bijna zover. Daarnet was ik nog mijn coolste zelve, nu sijpelt het stresszweet over mijn rug. Mijn nekhaar kriebelt recht. Nog drie minuten en ik ontmoet Lady Gaga. Mother Monster. De echte.

Icone citation

Mijn negen Grammy’s en mijn Oscar staan voorlopig op een plankje in de keuken

Ik zit in een vergaderzaal op de tiende verdieping van het Waldorf Astoria, een hotel op de Strip in Las Vegas. De airco staat veel te hard. Maar goed ook, ik wil La Gaga straks een knuffel geven en ik hoop niet dat ze voelt hoe hard ik kleef. Stefani Germanotta, want zo heet ze echt, vertoeft al een tijdje in Vegas. Ze gaf er een reeks concerten en gisteren en eergisteren woonde ik de – voorlopig – laatste twee daarvan bij. De eerste avond verloor ik mijn stem tijdens ‘Enigma’, haar over-the-top popshow waarin ze elektrische gitaar speelt in een glitterpak met groene pruik, terwijl ze aan een kabel over het publiek hovert. De avond erop zong ze – bijgestaan door de legendarische Tony Bennett – de pannen van het dak tijdens een jazzshow, waarin ze toch nog vijf keer van couturejurk wisselde. Waarom ik haar vandaag met knikkende knieën mag opwachten in dit hotel? Zwitsers horlogemerk Tudor, het zusje van Rolex, nodigde enkele gelukkige uitverkorenen uit voor een ontmoeting. Lady Gaga is campagnegezicht van het luxemerk.

“Twee minuten!” Ik verwacht dat de dubbele deuren zo meteen zullen openvliegen en dat de ster in een enorm Valentino-gewaad komt binnenschrijden, met haar handje wuivend zoals een koningin zou doen. Ik blijf zenuwachtig naar de deuren staren, waardoor ik het kuchje achter me nauwelijks hoor. “Hey there”, zegt Lady Gaga. Ik draai me verschrikt om. Daar staat ze dan. Ze kwam langs een zijdeurtje binnengewandeld. Niet in een galajurk, maar in een stijlvol zwart maatpak. Ze kijkt me resoluut maar vriendelijk aan. Dus dit is wat ze starstruck noemen. Er welt een traan op in mijn ooghoek. Ik reik haar de hand, zoals je doet bij een koningin.

Lady Gaga interview

Gisteren en eergisteren zag ik je live. Een popshow en dan een jazzconcert. Hoe kom je erbij om je optredens zo op te delen in genres?

“Dat was eigenlijk een gok. Ik heb de organisatoren in Vegas zelf benaderd met het voorstel om twee shows te doen. Ze waren nogal terughoudend, vooral over het jazzluik. Ik vroeg hen om me te vertrouwen en zei dat ik zelf voor de gevolgen zou instaan als er geen tickets werden verkocht. En wat bleek? De jazzshows waren als eerste uitverkocht! Ik heb twee kanten en die wou ik allebei tot hun recht laten komen. Ik moet grenzen blijven verleggen. Weg met het idee dat popsterren naar Las Vegas komen om te sterven. (lacht) Ooit was Vegas de plaats waar je pas mocht optreden als je het gemaakt had.”

Waarom is jazz zo belangrijk voor je?

De meeste mensen weten het niet, maar ik zing al veel langer jazz dan pop. Als blanke vrouw heb ik veel respect voor het genre, omdat het ontstaan is in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Ik was nogal nerveus om er een hele show aan op te dragen, maar ik wilde een juiste representatie van het genre geven en geen flauw afkooksel. Jazz is een kreet om vrijheid.”

Je schrijft je eigen muziek, hoe gaat dat in z’n werk?

“Dat loopt elke keer anders, ik heb geen vast stramien. Soms heb ik een thema. Soms schrijf ik een gedicht dat ik omzet naar lyrics. Soms maak ik iets mee, loop naar mijn piano en schrijf ter plekke een song. Dat kan er nogal emotioneel aan toegaan. Andere keren werk ik samen met producers die creatieve ideeën en beats aanbrengen. Dan ga ik voor de micro zitten en begin meteen te zingen zodra ik de muziek voor de eerste keer hoor. Dat is de enige manier om spontaan en creatief te blijven. Bij muziek die ik krijg aangeboden, hanteer ik maar één regel: als ik het niet onthoud na de eerste keer, wordt het niks.”

Je kledingstijl is een stuk minder extravagant dan vroeger. Blijf je bij deze classy look?

“Ooit was van stijl veranderen voor mij zoiets als een huid afwerpen. Als ik me niet goed voelde, verfde ik mijn haar, zette ik een pruik op of trok ik iets aan waardoor mijn uiterlijk helemaal veranderde. Omdat ik me anders wou voelen, iemand anders wou zijn. Ondertussen ben ik meer volwassen. Ik transformeer nog steeds van dag tot dag, maar niet zo extreem. Gisteren een tutu, vandaag een zwart pak, het hangt af van mijn gemoed. When I’m zigging now, I like to zag later. Ik hou van afwisseling, maar vind niet dat er te veel druk mag komen te liggen op hoe je eruitziet, zoals nu op social media.”

Icone citation

Waarom, Gaga? Waarom heb je steeds een nieuwe droom?  Waarom? Waarom kan je niet gewoon lekker relaxen?

Ik weet dat je graag een platform geeft aan jonge ontwerpers.

“Het gaat mij niet om de naam op het etiket, maar om het talent van de ontwerper. Wanneer ik jong talent ontdek, kan ik wel huilen van geluk. Dan zal ik bergen verzetten voor hen. Maar mode gaat voor mij ook om vriendschap, niet om de laatste nieuwe trends. Vandaag draag ik een pak van Celine, omdat ik Hedi Slimane wil steunen. Hij heeft fantastisch werk geleverd bij Saint Laurent en scheert nu ook hoge toppen bij Celine. Ik ben trouw aan mijn vrienden. Daarom draag ik ook veel Versace – Donatella en ik zijn superclose.”

Hoe belangrijk is het om jezelf constant heruit te vinden?

“Ik heb mezelf die vraag ook al gesteld. Waarom, Gaga? Waarom moet je altijd iets nieuws proberen? Waarom heb je steeds een nieuwe droom? Waarom moet je altijd een stapje verder gaan? Waarom? Waarom kan je niet gewoon lekker relaxen? Het antwoord is dat ik het niet weet. Ik denk dat ik een gave heb gekregen. Van het universum of van wat het ook is waarin je gelooft – voor mij is dat God. En ik voel de nood om die gave met de wereld te delen.”

Je hebt een fenomenaal jaar achter de rug met een Academy Award, een Grammy, een BAFTA, een Golden Globe voor de ‘A Star Is Born’-soundtrack …

“Dat is eigenlijk nog niet volledig tot me doorgedrongen. Ik heb het zo druk dat ik geen tijd heb om alles te laten bezinken. Mijn negen Grammy’s en mijn Oscar staan voorlopig op een plankje in de keuken. Wanneer ik thuis wakker word en een koffie drink, dan neem ik er af en toe eentje vast en denk: ‘Wow, oké, dat heb ik dus gewonnen.’ Maar om eerlijk te zijn zit de echte voldoening voor mij in het creatieve proces. Ik heb ooit wel gedroomd van awards, maar ben vooral de artiest geworden die ik altijd hoopte te zijn.”

Lady Gaga

Hoe zou je graag hebben dat mensen je herinneren?

“Als moedig. Tuurlijk zou ik het fijn vinden als mensen zich binnen tientallen jaren mijn muziek en mijn kunst herinneren, maar ik zou liever in het collectieve geheugen blijven hangen als een moedige vrouw, iemand die geen blad voor de mond nam. Ik geloof niet dat God me deze stem gaf om roem te vergaren. Hij gaf me dit talent om er de wereld mee te veranderen. Dat is mijn ultieme doel.”

Vind je dat artiesten vandaag hun platform moeten gebruiken om een boodschap te verspreiden?

“Dat is de verplichting van elke artiest. Ik vind het verschrikkelijk wanneer ik mensen met veel fans zie pronken met hun bezittingen. Dat komt zo fout over bij jongeren. Je moet hen juist inspireren om moedig te zijn, om een doel na te streven dat verder gaat dan mooi zijn of veel volgers hebben. Ik wil vooral een boodschap van liefde en medeleven brengen. Daarom is mentale gezondheid voor mij zo’n belangrijk thema. Mijn moeder en haar vriendin Maya runnen de Born This Way-foundation, waarmee ze voor het eerst ‘Eerste Hulp bij Tienerdepressies‘ willen brengen. Ze zijn actief in acht middelbare scholen en willen er daar nog twintig aan toevoegen. Ze hebben al acht levens gered … Als ik dan naar mijn Oscar kijk, denk ik: ‘Oké, en wat ging ik nu doen voor de mensheid?’”

#borntodare

Lady Gaga is ambassadrice van de #borntodare-campagne van Zwitsers luxehorlogemerk Tudor. Dat die hashtag wel erg lijkt op Gaga’s kaskraker ‘A Star is Born’ is gelukkig toeval. Ze leent haar gezicht niet snel aan iets commercieels, maar bij deze samenwerking had ze een goed gevoel. “Ik hou ervan dat Tudor wil innoveren, maar toch trouw blijft aan de rijke nostalgie die rond zijn naam hangt. Bovendien zijn de medewerkers de vriendelijkste die je je maar kan indenken, ze zijn naar elk van mijn Vegas-shows gekomen!” Tudor zelf koos voor Gaga omdat ze tegelijk provoceert en zich engageert.

Lees ook de ELLE interviews met Miley Cyrus en Taylor Swift