Beter voor jezelf, het milieu en de dieren. Dat vegan een goede keuze is, is een no-brainer. Alleen: die kaas laten, dat is toch wel héél lastig.
SoCheeze to the rescue, met heerlijke, plantaardige fetablokjes, die ook nog eens minder calorieën, zout en verzadigd vet bevatten dan hun traditionele tegenhangers. Ze zijn verkrijgbaar in drie versies: met mediterrane kruiden, gedroogde tomaten of gemengde olijven. Zet ze vandaag nog op het menu met deze smakelijke & makkelijke recepten.
1. Courgetti met basilicum
Een beetje foodie heeft natuurlijk al lang zijn granenpasta vervangen door courgetti, de groene sliertjes gemaakt van courgette. Maar wist je dat je met courgetti ook een verrassend hapje kunt maken, of een frisse side salad? Door courgette te combineren met de plantaardige fetablokjes van SoCheeze krijg je een gezond en heerlijk smeuïg gerecht. De chilivlokken en citroenzeste zorgen voor de nodige pit.
Voor 8 personen
Ingrediënten
- 1 courgette
- 80 gram SoCheeze – gemengde olijven
- Zeste en sap van 1/2 biocitroen
- 1 hand basilicumblaadjes
- 1,5 theelepels chilivlokken
- Olijfolie
- Zwarte peper van de molen
- Zout
Bereiding
1. Snij de courgette in linten met behulp van een spiralizerof een dunschiller.
2. Verwarm een pan op het vuur, giet er 1 eetlepel olijfolie in en voeg daarna 1 eetlepel chilivlokken toe. Laat 1 minuut bakken.
3. Voeg de courgette toe en bak 1 minuut. Blus met het citroensap en een snuifje zout.
4. Neem de pan van het vuur. Voeg de basilicumblaadjes en 60 gram SoCheeze-blokjes toe en meng goed dooreen. Breng op smaak met peper.
5. Rol de courgetti op met een vork en dresseer in een klein potje of op een apero-lepel. Werk af met een blokje SoCheeze, chilivlokken, citroenzeste en peper.
2. Gazpacho met SoCheeze mediterrane kruiden
Een grote kom zelfgemaakte gazpacho met SoCheeze-blokjes is een heerlijke snack die op een gezonde manier een kleine honger stilt. En je hoeft geen keukenprinses te zijn om de Spaanse soep te maken.
Voor 4 kommen of 10 aperoglaasjes
Ingrediënten
- 1,5 kg mooi rijpe tomaten
- 1 kleine geschilde komkommer, zaadjes verwijderd, grof gesneden
- 1 medium rode paprika, zaadjes verwijderd, grof gesneden
- 1 kleine zoete gele ui, grof gesneden
- 1 bakje (250 gram) SoCheeze - mediterrane kruiden
- 1 lookteen, gekaramelliseerd in de oven*
- 1 handje verse basilicumblaadjes
- 2 eetlepels sherry-azijn of rodewijn-azijn
- 60 ml koudgeperste olijfolie
- 3/4 theelepel Himalaya- of zeezout
- Zwarte peper
Bereiding
1. Was de tomaten, snij ze doormidden, haal de zaadjes eruit en verwijder de kroon. Hou een deel van de zaadjes opzij voor afwerking. Snij de tomaten in grove stukken.
2. Doe tomaten, paprika, komkommer, ui, look, basilicum (hou een paar blaadjes opzij voor de afwerking), zout en azijn in de blender. Mix enkele minuten tot de gazpacho mooi glad is.
3. Breng op smaak met peper en voeg de olijfolie toe terwijl de blender zacht draait.
4. Verdeel de gazpacho over 4 kommen of 10 aperoglaasjes. Werk de gazpacho af met blokjes SoCheeze, tomatenzaadjes en basilicum.
* Om je look te karamelliseren neem je een volledige lookbol, waar je de top vanaf snijdt. Plaats op een vel bakpapier, giet er een theelepel olijfolie overheen en wikkel in het bakpapier. De lookbol kan alleen of samen met een ander ovengerecht 30 à 45 min mee in de oven tot die mooi gekaramelliseerd is.
3. Auberginerolletjes met pesto van gemengde olijven en SoCheeze
Altijd goed om in je ijskast te hebben: een potje zelfgemaakte pesto. Je maakt er in een handomdraai een onweerstaanbare pasta mee. En als je de groene Italiaanse saus presenteert in een auberginerolletje, heb je meteen een feestelijk hapje.
Ingrediënten
Voor 200 gram pesto
- 60 gram SoCheeze-blokjes met olijven
- 1 handje gewassen spinazieblaadjes
- 1 handje basilicumblaadjes
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram pijnboompitten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/4 theelepel zout
Voor ongeveer 10 auberginerolletjes
- 2 aubergines
- 10 SoCheeze-blokjes met olijven
- 4 eetlepels olijfolie
- 1/4 theelepel paprikapoeder
- 1/4 theelepel Provençaalse kruiden
- Snuifje zout
Bereiding
Voor de pesto
1. Rooster de pitjes enkele minuten in een droge pan op een middelmatig vuur. Ze zijn klaar wanneer ze lichtbruin kleuren en mooi geuren.
2. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in je hakmolen of in een hoge plastic beker en mix fijn.
3. Voeg de olijfolie toe en meng die er kort onder.
Voor de rolletjes
1. Verwarm de oven voor op 150° C en snij intussen de aubergines in plakjes van ongeveer 2 centimeter dik.
2. Meng de olijfolie en kruiden door elkaar en bestrijk de aubergines hiermee aan beide kanten.
3. Leg de aubergines op een met bakpapier beklede grill en laat 8 minuten garen in de oven.
4. Laat de aubergineplakjes afkoelen en spreid er dan de pesto over uit. Rol ze op en werk af met een blokje SoCheeze en groene kruiden.
4. Gevulde courgette met quinoa, gebakken kastanjechampignons en SoCheeze zongedroogde tomaat
Ronde courgettes lenen zich perfect tot eetbare kommetjes. Gevuld met quinoa, kastanjechampignons en SoCheeze vormen ze een leuk en supergezond lunchgerecht.
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 4 ronde courgettes
- 280 gram quinoa
- 200 gram kastanjechampignons
- 1 rode ui, in ringetjes gesneden
- 1 bakje (250 gram) SoCheeze zongedroogde tomaat
- 2 theelepels tijm
- 2 theelepel kurkumapoeder
- Olijfolie
- Peper en zout
Bereiding
1. Spoel de quinoa en breng samen met 1 liter gezouten water en het kurkumapoeder aan de kook. Laat 5 minuten zacht koken. Zet het vuur uit en laat 5 minuten wellen in het water. Giet de quinoa af en hou opzij.
2. Snij de bovenkant van de ronde courgettes en hol ze uit (het vruchtvlees kan je bewaren om er later een soep mee te maken bijvoorbeeld).
3. Doe 1 eetlepel olijfolie in een pan en plaats op een zacht vuur. Voeg de uiringen toe en fruit tot ze mooi zacht zijn (ongeveer 10 min).
4. Zet het vuur hoger en voeg de fijngesneden champignons toe, samen met de tijm. Bak even aan tot de paddenstoelen bruin kleuren.
5. Meng de quinoa met de champignons, de blokjes SoCheeze en 2 eetlepels olie uit het potje SoCheeze. Kruid af met peper en zout. Vul de courgettes met het quinoamengsel en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175° C.
5. Salade van venkel, rucola, balsamicotomaten en mediterrane kruiden
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 400 gram rucola
- 2 venkelknollen
- 1 bakje (250 gram) SoCheeze - mediterrane kruiden
- 400 gram kerstomaten
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel koudgeperste olijfolie
- 1/2 theelepel zout
- 1 handvol basilicumblaadjes
- 1 handvol citroenverbena
- Sap van een halve citroen
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper en zout
Bereiding
1. Meng de ingrediënten voor de balsamicotomaatjes in een ovenschaal. Zet 30 minuten in een oven op 150° C.
2. Schaaf de venkel met een mandoline, of snij zo fijn mogelijk met een scherp keukenmesje. Spoel onder koud water en hou opzij.
3. Was de rucola en hou opzij.
4. Laat de SoCheeze-blokjes uitlekken.
5. Maak de kruidenolie klaar: hak de kruiden fijn in een hakmolen samen met het citroensap. Voeg de olijfolie toe en hak enkele keren fijn tot je een gladde mengeling krijgt. Kruid af met peper en zout.
6. Meng de venkel met de rucola, versier met SoCheeze en balsamicotomaatjes en giet de kruidenolie er overheen.
TIP! Bewaar de olie uit de SoCheeze-bakjes. Je kunt er een heerlijke dressing mee maken of de olie gebruiken om in te bakken.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met SoCheeze.
www.sofine.eu
Lees ook:
7 vegan ontbijtreceptjes voor elke dag van de week
Dit zijn de beste vegan restaurants in Brussel
Deze vegan snacks geven je een powerboost voor je workout