Tijdens het vervolg van hun zinderende roadtrip in de streek van de bordeauxwijnen schuiven we onze voeten opnieuw onder de onconventionele tafel van chef Dominique Persoone en bezielde sommelier Andy De Brouwer. De twee laten ons heerlijke gerechten en gezellige mensen ontdekken. In dit tweede seizoen: ontmoetingen, plekken en recepten om voor te vallen. Wij volgen hen!
Deze week zetten we samen met Andy koers naar het wijnkasteel de La Dauphine in Fronsac. Dominique bezoekt de Ferme aux Traits, een varkenskwekerij die zo uit een film geplukt lijkt, en hobbelt in een tuktuk naar St-Émilion, waar de dag beklonken wordt op het dorpsplein met een topdessertje.
WAT VALT ER TE ONTDEKKEN?
Saint-Émilion, met zijn middeleeuwse stadskern en zijn groene, heuvelachtige wijngaarden. Het is hier net naast, op het AOC Fronsac, dat het wijnkasteel de La Dauphine zich bevindt. Een 350 jaar oud domein, gelegen tussen Bordeaux en Saint-Émilion, met een jonge vrouw aan het hoofd. Dit is pas topklasse.
Sinds 2015 behoren deze 53 hectare wijngaarden toe aan de familie Labrune, die dezelfde strategie toepast als hun voorgangers: het produceren van grootse biologische en biodynamische wijnen, die de finesse van hun streek uitdragen. En de keuze van Dominique om balletjes in tomatensaus klaar te maken? Dat is ook maar gewoon een knipoog naar het paternalisme dat hier al lang niet meer bestaat. Geen varkens te bespeuren, behalve op de Ferme aux Traits. Op deze boerderij worden zwarte Gascogne-varkens gekweekt, een typische zwarte varkenssoort uit de regio.
SERVEER MET EEN CHÂTEAU DE LA DAUPHINE
Château de la Dauphine – 2015 – Fronsac
Volle robijnrode kleur, aroma’s van zwarte vruchten, bramen, vlierbessen, zwarte bosbes en zachte kruiden.
Château de la Dauphine – 2012 – Fronsac
Mooie, diep zwart-rode robe, aroma’s van perensiroop, gedroogde vijgen, balsamicoazijn, zoethout en peperkoekkruiden.