Een gezond gewicht bereiken en behouden, het is niet altijd een gemakkelijke opdracht. ELLE sprak daarom met Dr. Gary Foster, Chief Scientific Officer van WW (het vroegere Weight Watchers). Als gerenomeerd psycholoog, obesitasresearcher en expert in gedragsverandering houdt Dr. Foster zich dagelijks bezig met kwesties omtrent gewichtsmanagement . De ideale persoon dus om ons uit te leggen hoe we een gezonde geest in een gezond lichaam kunnen hebben.
Wat zijn de grootste fouten die mensen denken over gewicht verliezen?
"Onrealistische doelen hebben. Mensen zijn vaak veel te streng voor zichzelf. Ze beslissen om nooit meer chocolade te eten, of een specifieke voedingsgroep volledig te schrappen. Dit kan je enkele dagen, weken of misschien maanden volhouden, maar nooit voor de rest van je leven.
Een tweede fout is te perfectionistisch zijn. Heel wat mensen doen aan zwart-witdenken. Ze gaan ervan uit dat wanneer ze zich één keer zich niet aan hun dieet houden door bijvoorbeeld een volledige tablet chocolade op te peuzelen, hun dieet volledig is verpest. Terwijl dat helemaal niet het geval is. Eén zwak moment heeft geen invloed op je lichaam of je gewicht. Gebeurt dit, dan raden we je aan om je gewoon zo snel mogelijk de draad opnieuw op te nemen en je gezonde levensstijl te hervatten."
Eén zwak moment heeft geen invloed op je lichaam of je gewicht.
Hoe belangrijk is sport wanneer je gewicht wil verliezen?
"Sport is verantwoordelijk voor 20% van je gewichtsverlies. Dat betekent, als je 10 kg verliest, je 8 kg verloren bent door gezonder te eten en 2 kg door te bewegen. Wat er ook interessant is dat we zien dat beweging een goede indicator is voor het volhouden van een gezondere levensstijl. Mensen die sporten, houden hun dieet langer vol.
Het is wel cruciaal om een sport te vinden die je oprecht graag doet. Beweeg omdat je het leuk vindt, niet enkel om af te slanken. Zo zal je het veel gemakkelijker volhouden. Bovendien heeft sporten tal van voordelen. Naast het helpen bij gewichtsverlies, verbetert het ook je stemming, het geeft je zelfvertrouwen een boost en doet ook wonderen voor je spieren en je bloeddruk."
Wie liever niet op zichzelf afslankt, kan ook bij WW terecht, die onlangs een nieuw gewichtsmanagementprogramma ontwikkelde. Waarom besloten jullie om een nieuw programma uit te werken?
"We hebben de laatste jaren een erg grote studie opgezet, waarbij we 20.000 mensen ondervroegen over gewichtsverlies en hoe ze dat willen bereiken. Daaruit kwam naar voor dat mensen op een gepersonaliseerde manier willen afslanken. Wat voor de ene goed werkt, is niet altijd even doeltreffend voor de ander. Ten tweede ontdekten we dat dieettrends passé zijn, mensen willen geen crashdieet volgen maar gezonder eten en meer bewegen. Dus creëerden we een programma dat gebaseerd is op drie pijlers: een gepersonaliseerd gewichtsmanagement, mensen helpen om meer te bewegen en ten derde mensen helpen om hun mindset te veranderen. En daaruit vloeiden drie plannen voort, die we uitvoerig hebben getest."
Hoe zien die plannen er exact uit?
"Voor je start bij WW, krijg je een vragenlijst over voeding, beweging en levensstijl. Zo kunnen we kijken welk plan er het best aansluit bij je voorkeuren. Elk plan baseert zich op het SmartPoints systeem en ZeroPoint ™ voedingsmiddelen. Dat houdt in dat er - net zoals in het vroegere programma - geen enkel soort voeding verboden is. Alle voedingsmiddelen krijgen een aantal punten toegewezen en afhankelijk van je plan, kan je per dag 100, 200 of 300 punten consumeren. Dat wordt aangevuld met ZeroPoint ™ voedingsmiddelen die deel uitmaken van een gezond eetplan en dus niet gewogen of afgemeten moeten worden."
We willen mensen laten inzien dat hun zelfwaarde volledig losstaat van het getal op de weegschaal.
WW wil naast gewichtsmanagement en beweging ook helpen de mindset van mensen positiever te maken. Hoe pakken jullie dit aan?
"Uit ons onderzoek kwam naar voor dat heel veel mensen gediscrimineerd worden door hun gewicht. Het is echt een universeel probleem. Vaak wordt men als kind al geconfronteerd met negatieve opmerkingen of reacties op hun gewicht, het is dan ook de tweede voornaamste reden om kinderen te pesten. Ook als volwassenen worden mensen met overwicht vaker omschreven als lui, ongedisciplineerd, etc. ook al is dit helemaal niet het geval.
Waar we bij WW op hameren is: 'Geloof die onzin niet'. We willen mensen laten inzien dat hun zelfwaarde volledig losstaat van het getal op de weegschaal. Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen. Bij WW willen we dat mensen de beste versie van zichzelf zijn, en dat hun levenskwaliteit zo hoog mogelijk is. Neem je gezondheid serieus, want je bent het waard."
Meer weten? Neem dan een kijkje op weightwatchers.com