Hoezo, er valt niets (meer) aan de gigantische afvalberg en ditto plastieksoep te doen? Acties op kleine schaal hebben wel degelijk effect, mits we er genoeg gewaarwording rond creëren. Door deze tien vervuilende producten uit je dagelijkse leven te weren, wordt je ecologische voetafdruk meteen pak minder zwaar:

Plastieken rietjes

Deze verwondert ondertussen niemand meer. Sinds het plastieken rietje enkele jaren geleden als vijand nummer één van onze waterwegen werd ontmaskerd, springen de duurzame alternatieven, in inox of biologisch afbreekbaar papier bijvoorbeeld, als paddenstoelen uit de grond. Nog beter zou zijn om er gewoon geen te gebruiken, zo wreed is het nu ook weer niet om rechtstreeks uit je beker of glas te drinken…

Weetje: ons Belgische rietjesverbruik valt best mee in vergelijking met Amerika, waar er dagelijks meer dan 500 miljoen plastieken rietjes door worden gejaagd. Rampzalig als je beseft dat deze onschuldig ogende niemendalletjes het derde meest gevonden soort afval in onze oceanen vormen én dat ze binnen exact één jaar hoogstwaarschijnlijk op onze stranden zullen aanspoelen.

Wattenstaafjes

Nog zo’n micro boosdoener, meer zelfs dan rietjes slagen deze minuscule oorstokjes erin om overal door te dringen, van stranden tot oceanen en zelfs tot in de buik van zeedieren. Je zou ervan versteld staan hoeveel dieren sterven aan geperforeerde organen of vergiftiging ten gevolge van wattenstaafjes. Hoe komen ze eigenlijk in het water terecht? Omdat veel mensen ze doodleuk door de WC spoelen, maar ook het klassieke afvalsysteem is niet waterdicht -no pun intended- en stuurt de plastieken stokjes recht onze oceanen in.

Alternatief? Diehards zullen het niet graag horen, maar eigenlijk kunnen onze oren zichzelf proper houden. De meeste oorartsen raden het gebruik van wattenstaafjes trouwens ten stelligste af, omdat ze gemakkelijk het delicate trommelvlies kunnen beschadigen en in de meeste gevallen het oorslijm  gewoon verder in het oor duwen in plaats van het weg te halen. Artsen raden aan je oorschelp te wassen met een zachte doek, en voor de rest ver weg te blijven van je oren. Voor wie echt niet zonder kan leven, bestaan er uiteindelijk ook biologisch afbreekbare oorstokjes.

Weetje: in Frankrijk zijn de staafjes vanaf 1 januari 2020 verboden.

Plastieken verpakkingen

Ons ecologisch hart bloedt in de gemiddelde groenten- en fruitafdeling, waar de minste portie vitaminen stevig -en volledig onnodig- verpakt zit in meters cellofaan, plastieken bakjes en zakjes. Weet dat veertig procent van deze compleet overbodige verpakkingen op de afvalberg of in de vrije natuur terechtkomen, of verbrand worden en zo schadelijke stoffen de atmosfeer in sturen.

Het alternatief: koop zoveel mogelijk in bulk aan, of winkel in één van de vele verpakkinsgvrije supermarkten die gelukkig overal de kop opsteken. Probeer ook je eigen tassen mee te brengen om je boodschappen in te dragen 

Flessen water

Dat PET-flessen meer schade dan goeds berokkenen, wist je uiteraard ook al. Het is aangeraden minimum één liter water per dag te drinken, maar liefst ook zonder het water van onze planeet tout court naar de vaantjes te helpen. De beelden van tonnen aangespoeld plastiek op de stranden laten er geen twijfel over bestaan: hoe sneller we deze flessen uit het systeem krijgen, hoe beter. Bovendien heeft een recente studie aangetoond dat ze microdeeltjes plastiek loslaten, die wij tijdens het drinken dus rechtstreeks in ons lichaam opnemen. Alternatief? Genoeg leuke drinkbussen in slimme, milieuvriendelijke materialen op de markt om je dagelijkse dosis water of andere dranken te helpen verzekeren.

Plastieken zakjes

Enkele feiten over de zakjes die velen argeloos oppikken tijdens hun wekelijkse boodschappen: ze zijn, zowel in hun productie àls in het recyclageproces, verantwoordelijk voor 4% van het jaarlijkse petroleumverbruik wereldwijd en staan dan ook voor een gigantische waterverspilling én broeikasgassen. 80% ervan zijn ook te fijn om gerecycleerd of gesorteerd te worden, waardoor ze doodleuk op de afvalberg eindigen. Last but not least: het duurt 450 jaar voor ze afgebroken worden. In een notendop: een ecologische ramp. Niemand zou eigenlijk nog zonder stoffen tote bag mogen winkelen, een veel handiger en milieuvriendelijke optie. Bewaar hem in je wagen, wandelwagen of naast de voordeur, zodat je hem altijd bij de hand hebt in het geval van onverwachte boodschappen.

Huishoudfolie

Weetje: in België produceert één persoon op jaarbasis gemiddeld 400kg huishoudelijk afval. Kan beter, toch? We vallen in herhaling, maar opnièuw blijkt een stuk plastiek bijzonder hardnekkig op te duiken in ons dagelijks leven. Herbruikbare brooddozen, drinkbekers, potten, opbergdozen en bokalen genoeg om dit schadelijke product eens en voor altijd uit je koelkast te weren. Weinig plaats? Ga voor wasbare zakjes of herbruikbare diepvrieszakjes.

Je tandenborstel

Eentje die velen nog onderschatten: die flashy tandenborstel van je is in haar eentje verantwoordelijk voor 1,5 kg restafval, bestaat uit verschillende types plastiek en is dus niet recycleerbaar. Ruim 4 miljard exemplaren komen jaarlijks in de oceanen of op de afvalberg terecht. En plots lijkt het oerdegelijke ding niet zo proper meer… Uiteraard blijven we massaal onze tanden poetsen, maar dan wel met een bamboe alternatief, dat gemakkelijker afbreekbaar is. 

Make-up watjes

Al wie ook maar een beetje van haar huid houdt, reinigt die braaf ’s morgens en ’s avonds. Goed zo! Enig nadeel: de watjes die daaraan te pas komen, zijn extreem vervuilend… Gemiddeld verbruikt een vrouw 6 watjes per dag in haar beautyritueel, goed voor duizenden per jaar. Nochtans zijn er luxueuze én huidvriendelijke alternatieven beschikbaar: bamboe watjes, natuurlijke middeltjes zoals de konjac spons (hét beauty geheim van Japanse vrouwen) of wasbare wattenschijfjes.

Ontdek hier meer milieuvriendelijke make-up removers.

Tampons

Slecht nieuws: tampons zijn schadelijk voor zowel je eigen lichaam als voor het milieu. Wist je dat ze tal van toxische stoffen bevatten die je intieme flora eigenlijk geen deugd doen? Bovendien spoelen de meeste vrouwen hun gebruikte tampon door, wat betekent dat die rechtstreeks in het grondwater terechtkomen. Een ramp als je weet dat ze meer dan 500 jaar nodig hebben om af te breken. Hoe kan het beter? Veel vrouwen moeten nog aan het idee wennen, maar de herbruikbare menstruatiecup is wel degelijk dé toekomst. Vergeet de horrorverhalen en geef dit comfortabele, gebruiksvriendelijke en ecologische alternatief tenminste één kans. Daarna mag je oordelen of het echt niets voor jou (en voor de planeet) is.

Wegwerpscheermesjes

Eigenlijk zouden je alarmbelletjes bij alles “wegwerp” al moeten afgaan: het is cruciaal dat onze maatschappij leert functioneren met herbruikbare producten. Gemiddeld gebruikt een vrouw er één per week, dagelijks worden zo’n 11 miljoen éénmalige scheermesjes verkocht, ze bestaan uit een dubbele laag plastiek en zitten waterdicht verpakt in nòg meer plastiek. Bovendien moet je voor elke scheerbeurt zo’n twee liter water rekenen. Een allesbehalve rooskleurige som. En vooral een heel absurde, als je stilstaat bij het feit dat een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste of de aanschaf van een elektrisch epilatietoestel op de lange termijn goedkoper, praktischer (je kan er wekenlang mee verder) én ecologischer is.

Baby in huis? Ook de verzorgingsproducten van je kleintje zijn niet altijd even milieuvriendelijk -ontdek hier onze alternatieve en ecologische babyspullen.

Shopping

Aan de slag? Shop hier alvast wat je nodig hebt om je dagelijkse leven wat duurzamer te maken: