Op zoek naar een balans tussen werk en privé?

Gepubliceerd op 12 november 2019 door ELLE Partner
Op zoek naar een balans tussen werk en privé?

Werken, groeien én een carrière uitbouwen bij AXA Belgium, en dat alles in harmonie met je privéleven? Het kan. De visie van Els Jans en de AXA Groep is gericht op inclusie en flexibiliteit, wat van AXA een erg aantrekkelijke werkgever maakt…

“De balans tussen werk en privé is een belangrijk thema, en niet alleen voor onze vrouwelijke werknemers. We bekijken het ruimer dan dat. Iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven nood hebben aan wat meer flexibiliteit, ongeacht zijn geslacht, verantwoordelijkheden of projecten. Wij hebben daar aandacht voor”, legt de HR manager uit, die in deze functie staat sinds 2018 en al 7 jaar bij AXA Belgium werkt.

“Onze instelling heeft 3500 werknemers in dienst, mensen van alle leeftijdscategorieën. Elk van hen heeft ongetwijfeld nood aan flexibiliteit en doorgroeimogelijkheden. Zowel mannen als vrouwen kunnen bij ons een topfunctie bekleden. Ons directiecomité is bovendien paritair samengesteld. Het is een aangename manier van werken. Dankzij de open sfeer kunnen we onderwerpen aankaarten die in andere instellingen niet altijd bespreekbaar zijn, vooral in de financiële sector waar je vooral mannen vindt in de managementfuncties.”

elleaxa
Els Jans, Chief Human Resources Officer

1/

Openheid troef

“AXA Belgium wil duidelijk tegemoetkomen aan de noden van elke werknemer en rekening houden met de huidige sociale en professionele tendensen. Dat viel me erg op toen ik hier begon te werken. Het is een bedrijf dat kansen wil bieden aan iedereen die dat wil.” Deze algemene visie vertaalt zich in concrete maatregelen, vooral als het gaat over thuiswerk en ouderschapsverlof.

2/

Moeders, vaders en adoptieouders: gelijk voor de wet

“AXA Groep vat de term ‘flexibiliteit’ ruim op. Wij passen ons beleid rond ouderschapsverlof (voor moeders, vaders, maar ook adoptieouders) internationaal toe. In België hebben we het niet zo slecht. Maar in sommige landen zijn de maatregelen die AXA Groep neemt, werkelijk revolutionair. Ons beleid gaat voor inclusie. We bieden meer voordelen dan de Belgische wetgeving voorziet. Niet zozeer voor de moederschapsrust van zeven weken, maar vooral voor het ouderschapsverlof voor vaders en adoptieouders. We willen de beste voorwaarden en maximale rust bieden aan toekomstige ouders, ongeacht hun familiale situatie of geslacht.”

3/

Structureel thuiswerk

“Iedereen leidt zijn eigen leven, en wij vinden het logisch om ons daaraan aan te passen”, zegt Els Jans, die maar kan blijven doorgaan over welzijn op de werkvloer. “Thuiswerk is bij ons structureel ingebouwd. Onze werknemers kunnen twee dagen per week thuiswerken. Het is niet verplicht, maar wel mogelijk voor zij die willen. Thuiswerken zorgt voor minder fileleed. Ouders kunnen hun kinderen rustig naar school brengen en weer ophalen in de namiddag. Dat biedt hen meer comfort om alles geregeld te krijgen tijdens de week. Ik denk dat thuiswerk meer voordelen biedt dan deeltijds werk. De tijdsindeling is anders, maar het betaalt beter.” Een waardig alternatief voor eenoudergezinnen die soms niet anders kunnen dan deeltijds werken, bij gebrek aan flexibiliteit bij hun werkgever. “Ikzelf ga mijn kinderen één keer per week ophalen om vier uur”, vertelt Els, die haar voorbeeldfunctie ter harte neemt. “Eenmaal thuisgekomen maken mijn kinderen hun huiswerk, terwijl ik nog wat verder werk. Alles is goed geregeld, onze klanten ondervinden geen hinder. Wij werken intussen drie of vier jaar op deze manier, en het werkt. De werknemers krijgen het nodige materiaal, zoals een laptop, ter beschikking. Ze zijn meer geconcentreerd, productiever en positiever.” Als je waarden als vertrouwen en menselijkheid echt uitdraagt, werpt dat ongetwijfeld zijn vruchten af…

Dit artikel kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met AXA Belgium.
www.axa.be