Het is een van de meest gebruikte woorden onder professionals. Netwerken gaat al lang niet meer alleen om 'zien en gezien worden' tijdens sociale events. Vandaag staat er één zaak centraal in je netwerk: wederkerigheid!
Laten we eerlijk zijn: de meeste mensen beginnen pas te netwerken op het moment dat ze een netwerk nodig hebben. Maar dan is het eigenlijk te laat. Je kunt beter anticiperen en ermee beginnen voor het echt nodig is. Herstel het contact met mensen met wie je studeerde of vroeger samenwerkte. Stel jezelf voor aan collega’s van andere afdelingen of zelfs concurrenten. Streef naar een gezonde vertrouwensrelatie, waarbij een eerlijke uitwisseling centraal staat.
“Het is belangrijk om net zoveel te geven als te ontvangen”, zegt Hélène Feuillat, Corporate Trainer, Executive Coach & Professional Facilitator en Head of Executives Global Network Belgium. Suyin Aerts, ondernemer (X-Treme Creations) en presentator, ziet het zo: “Als je alleen maar wil profiteren van het netwerk van anderen, maar zelf niets te bieden hebt, dan is dat niet duurzaam. Probeer eerst zelf mensen te helpen of te adviseren, voor je aan iemand een gunst vraagt. Netwerken gaat over anderen helpen, over anderen met elkaar in contact brengen. Je moet het niet zien als een bron van persoonlijk voordeel, maar gewoon als een kans om mensen te ontmoeten en aan elkaar voor te stellen. Netwerken in een professionele setting kan ook op privévlak dingen teweegbrengen en vice versa. Als je oprecht communiceert en graag mensen ontmoet, is er geen ‘aan’ of ‘uit’-modus. Dan netwerk je gewoon de hele tijd.”
Moet je een sociaal beest zijn?
“Iedereen kan leren netwerken, zelfs de meest introverte types. Iedereen beschikt over dezelfde basisvaardigheden”, legt Suyin uit. “Het is net zoals bij leren lopen of fietsen: iedereen kan het, als je maar wil oefenen. Hoe meer je traint, hoe beter je zal presteren. Voor netwerken heb je geen specifieke techniek of vaardigheid nodig, je moet gewoon jezelf blijven. Kom uit je bubbel en wees niet bang om je adressenboekje te delen.”
Het lasagnenetwerk
Laagje per laagje een netwerk uitbouwen is net zoals een succesrecept bereiden. “De keuze van de juiste mentor, een senior die je kan helpen en introduceren, is essentieel. Het moet natuurlijk iemand zijn die je vertrouwt. In sommige sectoren bestaan er zelfs programma’s voor Reverse Mentoring waarbij de jongste de oudste bijstaat op het vlak van digitalisering, sociale netwerken, behendigheid.” De senior van zijn kant kan de junior dan weer helpen om zijn weg te vinden in de organisatie, zeker als die een complexe structuur heeft. Vandaag kunnen seniors niet langer het hoge woord voeren. Ze moeten mee evolueren in een wereld die voortdurend verandert. “Eerst moet je jezelf omringen met ‘promotors’. Je directe oversten zeg maar, mensen die in staat zijn om je capaciteiten te promoten”, zegt Hélène Feuillat. “Dan komen de zogenaamde partners – collega’s uit het verleden en het heden of mensen met wie je nog niet hebt samengewerkt, maar van wie je de kwaliteiten kent of beter wilt leren kennen. Zo kun je evenwichtige, operationele teams samenstellen. Daarna kun je het netwerk verder uitbreiden met gelijkgestemde mensen die je professionele avonturen steunen.”
Als je denkt dat netwerken niets voor jou is...
Je hoeft gelukkig geen perfecte socialite te worden om ergens te geraken. Denk aan al die keren dat je met bevroren vingers naast het hockeyveld stond te supporteren voor je kinderen en aan de praat raakte met andere ouders. Op een ongedwongen manier interesses, passies en momenten delen? Onder de juiste omstandigheden gaat het vanzelf. Maar zelfs als jullie interessevelden niet overlappen is het nog altijd mogelijk om elkaars business te versterken. “Het kan inspirerend werken en zelfs leiden tot samenwerking”, vertellen Helen en Suyin. Wij hebben alvast een ontmoeting tussen de twee geregeld. Netwerken, zo gaat dat …