Hoe een holistisch eetpatroon je gezonder én gelukkiger maakt

Gepubliceerd op 20 november 2019 door Lore Ginneberge
Hoe een holistisch eetpatroon je gezonder én gelukkiger maakt

Wat mag je verstaan onder holistisch eten? Hoe kan deze levensstijl je gezonder en gelukkiger maken? Chantal Dierickx, holistisch voedingsconsulent en oprichtster van GRØNT, geeft de nodige tips en tricks.

Tijdens haar vierjarige opleiding tot Holistisch Voedingsconsulent aan de Levensschool stampte Chantal GRØNT uit de...grond. Via dit platform deelt ze haar kennis en biedt ze workshops en catering aan. Ze deelt al haar tips rond gezonde voeding ook graag met ons, met twee plantaardige recepten als extraatje.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Chantal Dierickx ♡ GRØNT (@foodbygront) op

Een holistische levensstijl

Waar staat holistische voeding voor? Wat is het verschil met een regulier dieet?

"Holistisch leven betekent eigenlijk dat de mens rekening houdt met al z’n aspecten. Mensen denken al snel dat gezond eten vanzelf leidt tot een gezond lichaam, maar je hebt ook mentale, emotionele en spirituele gezondheid. Deze vier aspecten maken holistische gezondheid. ‘Gezond zijn’ betekent in balans zijn.

"In datzelfde denkkader slaat holistische voeding niet enkel op wat je in je mond stopt, maar op je hele levensstijl, de mensen met wie je je omringt, de dingen die je opzoekt om jezelf te voeden op alle vlakken. Ook hier is balans het codewoord. Voor mij betekent dit plantaardig eten, maar dit staat los van holisme."

Je kan dus holistisch leven en dierlijke producten eten? 

"Ja, ik kijk bijvoorbeeld graag in de boeken van Anna Jones en zij kookt vegetarisch. Zelf ben ik ook pas aan het einde van mijn opleiding overgeschakeld van vegetariër naar veganist. Niet omdat dit gepromoot werd aan de school, maar door zoveel met voeding en gezondheid bezig te zijn. Los daarvan zijn veganisme en holisme geen synoniemen. Je moet vooral zorgen dat je lichaam alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit doe je door vers en gevarieerd te eten, liefst met lokale ingrediënten."

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Chantal Dierickx ♡ GRØNT (@foodbygront) op

Zijn er bepaalde ingrediënten of voedingsgroepen die je vermijdt?

Ik geloof dat alles een plaats mag hebben binnen je dieet, maar telkens wanneer je eet heb je de keuze: ofwel voed je je lichaam, ofwel maak je het een beetje zieker. Alles wat je in je lichaam stopt, moet op een bepaalde manier verwerkt worden. Ik kies dus zoveel mogelijk voor volwaardige producten, denk aan volkoren rijst, ongeraffineerde suiker, noten, zaden, verse groenten en fruit... en ik vermijd zuivel, eieren, vis en vlees."

Neem je dan supplementen?

“Ja, en ik geloof dat iedere veganist vitamine B12 zou moeten nemen. Dit is een vitamine die gemaakt wordt door een bacterie, en koeien nemen dit op via de aarde waar ze grazen. Ironisch genoeg is de vee-industrie tegenwoordig de grootste afnemer van vitamine B12, want koeien leven vandaag grotendeels op graan en soja, niet langer op gras.”  

“In de winter neem ik ook vitamine D, that's it. Maar ik zou iedereen aanraden om af en toe naar de dokter te gaan voor een check-up, zeker wanneer je drastisch verandert van voedingspatroon. Sowieso is het beter om geleidelijk aan in een nieuwe levensstijl te stappen. Je kan je gerust laten inspireren door andere mensen, maar probeer nieuwe gewoontes geleidelijk aan te implementeren. Drie weken, zolang duurt het doorgaans vooraleer je je een nieuwe gewoonte eigen maakt.”

Hoe plan je die levensstijl in in jouw dagelijkse leven?

"Op vlak van eten gebeurt dit bij mij eerder intuïtief, maar belangrijk is om steeds gezonde voeding in huis te hebben. Heb je een gestructureerd leven en weinig tijd, dan raad ik aan om voorbereid te gaan winkelen, anders grijp je thuis gegarandeerd naar iets anders."

Healthy hotspots

Hoe makkelijk is het om uit eten te gaan?

"Wanneer ik bij vrienden eet informeer ik op voorhand naar het menu en indien nodig neem ik zelf iets kleins mee. Uit eten doe ik veel minder. Ik geloof dat ik zelf teveel met voeding bezig ben en mijn eisen zijn een pak hoger geworden, maar er zijn een paar zaakjes waar ik regelmatig kom."

Ken je een paar leuke plekjes?

"Bar d'Henri in Antwerpen is een tof eetcafé met verse gerechten, of Wild Project, waar twee Zwitserse meisjes achter de kookpotten staan die sharing dishes maken met lokale ingrediënten. Sinds kort is er ook Camion, een vegan hotspot die lokale en vers bereide maaltijden serveert. En dan heb je natuurlijk de PAKT-site, waar ik zelf mijn ingrediënten haal, net als de restaurants die daar gevestigd zijn."

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bar d'Henri (@bardhenri_antwerpen) op

Zo boost je jouw gezondheid

Heb je tips om gezond te blijven tijdens de winter?

“Wanneer ik voel dat ik ziek begin te worden neem ik een gemberbad. Dit werkt volgens een ayurvedisch principe: voeg een eetlepel gedroogde gember toe aan een warm bad en ga daar een halfuurtje in liggen. Je lichaam zal warm worden en ziektekiemen afbreken. Gember is ook doeltreffend in thee, met een beetje kurkuma en honing. Hoewel dat laatste niet strikt vegan is, kan het wel dienen als natuurlijk medicinaal product. Daarnaast is het in de winter extra belangrijk om gezond en vers te eten, want je lichaam verzwakt als het niet de nodige voedingsstoffen krijgt om zich te verdedigen.”

“Een extra tip: voeg gefermenteerde voeding toe aan je eetpatroon. Deze bevatten gezonde bacteriën die je darmflora verbeteren, wat een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Voor wie geen vegan dieet volgt is yoghurt ideaal, maar in feite kan je alles zelf fermenteren. Denk aan drankjes als kefir, kombucha of aan zelfgemaakte yoghurt. In mijn workshops toon ik onder andere hoe je makkelijk zelf fermenteert.

Gezonde recepten

Naast een resem tips deelt Chantal ook twee heerlijke receptjes. Meer weten over holistische voeding? Check hier de aankomende workshops van GRØNT.

Zelfgemaakte vegan kokosyoghurt met cashewnoten Zelfgemaakte vegan kokosyoghurt met cashewnoten Op zoek naar een veganistisch ontbijt waar je buik blij van wordt? Maak eens zelf kokosyoghurt! Makkelijker dan je zou denken en supergezond. Lees meer
Makkelijke misosoep met champignons Makkelijke misosoep met champignons Deze lichte lunch of voorgerecht zit boordevol smaak en gezonde voedingsstoffen. Lees meer