Upcycling: deze labels moeten op je radar staan

Geüpdatet op 25 november 2019 door Isabelle
Upcycling: deze labels moeten op je radar staan

Ecologisch en uniek: upcycling zit in de lift.

Sinds Marine Serre enkele jaren geleden een collectie op basis van oude sjaals en duikpakken de catwalk op stuurde, ligt de term “upcycling” op ieders lippen. Plots is de eeuwenoude traditie weer helemaal hip en steeds meer nieuwe designers baseren hun label op de principes van recuperatie en opwaardering.

Wat is upcycling?

Eerst en vooral, wat is upcycling? De term valt het best te vertalen als “opwaarderen”: op basis van oude kleren en textiel worden nieuwe designs tevoorschijn getoverd. Upcycling houdt ergens het midden tussen pure vintage en recyclage. Niet alleen komt het de natuur ten goede uit door géén extra textiel te produceren, het vraagt ook een stevig staaltje vakmanschap om de juiste materialen en basisstukken op te speuren, te reinigen, te deconstrueren en opnieuw in elkaar te steken. Een technische uitdaging die ontwerpers maar al te graag aangaan. Het verklaart trouwens ook het iets hogere prijskaartje van upcycling labels: je betaalt voor heel wat uren eerlijk werk.

Nieuw is het idee allerminst: eeuwenlang waren mensen erop aangewezen om hun kledij van generatie op generatie door te geven. Verspilling bestond nagenoeg niet en elk stukje textiel werd tot het bittere eind opgelapt, vergroot of verkleind om toch maar te blijven dienen. Was het niet meer als kledij, dan als huislinnen of zelfs isolatiemateriaal -denk maar aan de oubollig patchwork dekens die menig huishoudens warm moesten houden. Het gebruik verdween een kleine honderd jaar geleden echter met de opkomst van confectiekleding en later van massaproductie. Martin Margiela is de eerste “moderne” designer die er opnieuw naar teruggreep en, zij het in extreme mate, met het idee van constructie/deconstructie ging spelen. Zijn erfgoed lijkt de laatste jaren pas echt weerklank te krijgen in een nieuwe generatie designers onder leiding van Serre en co.

Belgische upcycling labels 

EVA VELASQUEZ

Eva Velasquez brengt kleren met een ziel -lees: met een eigen verhaal en heel veel geschiedenis. De in Brussel gebaseerde ontwerpster smeet het na een jarenlange carrière binnen de fast fashion wereld over een radicaal nieuwe boeg en ontwerpt uitsluitend kleren op basis van historische stukken die ze zorgvuldig snuistert op antiekmarkten en speciale verkopen. Ze focust vooral op werkkledij die van de vorige eeuwwisseling dateert, maar verwacht je nu niet aan oubollige rommel. Velasquez’ ontwerpen zijn verrassend modern, steeds met een twist en geven je garderobe een extreem stijlvolle, originele twist. Niet online verkrijgbaar, maar een bezoekje aan haar winkel is het dubbel en dik waard.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Shop 💙 #newseason #shop #brussels #ancienatelier #hugovelazquez #evavelazquez

Een bericht gedeeld door EVA VELAZQUEZ (@eva__velazquez) op

AIKO STUDIO 

Aiko Studio is de baby van de Belgische designer Gioia Seghers, bekend van het gelijknamige label dat enkele jaren geleden succes kende in eigen land. Dat avontuur is ondertussen afgelopen, maar niet getreurd: het maakte plaats voor een minstens even mooi verhaal; tegenwoordig geeft ze afgedankte denim een tweede leven in de vorm van uberschattige kimono’s die ze op maat maakt. Om alles zo lokaal mogelijk te houden, scoort Seghers haar jeansbroeken en hemden in en rond Brussel. Je kan kiezen tussen een handjevol modellen en de maten van je kindje doorgeven via hello.aikostudio@gmail.com of tijdens de sporadische pop-up verkopen van het label. Volg Aiko Studio op Instagram om op de hoogte te blijven.

KIDAROUND 

Een duurzame kindergarderobe uitbouwen is extra uitdagend omdat minimensjes nu eenmaal heel snel uit hun kleren groeien en om de drie maanden nood hebben aan een volledig nieuwe look. Dat is ook Anastasia Feoktistoff niet ontgaan, de New Yorkse ontwerpster vestigde zich enkele jaren geleden in Antwerpen en schopte er Kidaround uit de grond: een webwinkel voor tweedehands kinderkleren. Daar kwam al snel een vervolg bij in de vorm van een eigen label dat originele looks maakt uit restjes stof. De fabrieksoverschotten bemachtigt ze via luxe huizen als Dries Van Noten, Versace, Christian Wijnants en andere toppers. Verwacht je dus aan een hoog design gehalte. Leuk extraatje: via de webshop krijg je voornamelijk prototypes te zien, die je (afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid stof) op maat van je kind kan laten maken. Haute couture voor de allerkleinsten, heerlijk!

 

Buitenlandse upcycling labels 

ANDREA CREWS 

In Frankrijk is Andrea Crews al jaren een vast begrip en ook bij ons begint de luide mode van Maroussia Rebecq eindelijk voet aan grond te krijgen. Zij herwerkt vanuit haar Parijse atelier bestaande designs naar heerlijk moderne streetwear couture vol logo’s, eyecatchers en sexy details. Oversized, uniseks en luid zijn codewoorden voor dit fijne label. De collectie bestaat uit twee lijnen (de High Street lijn en artisanale -) en Rebecq slaat regelmatig de handen in elkaar met andere streetwear labels voor unieke collabs.

View this post on Instagram

SPRING SUMMER 19 COLLECTION - OUT SOON

A post shared by ANDREA CREWS (@andrea_crews) on

FRANKIE COLLECTIVE 

Het is opvallend dat vooral streetwear addicts aan upcycling doen, maar verrassend is het allerminst: het genre draait om limited edition uitgaves, om het verzamelen, koesteren en uitwisselen van iconische stukken en om het overdragen van een bepaald gedachtengoed. Weinig verwonderlijk dus dat gespecialiseerde platforms zoals het Nederlandse Frankie Collective streetwear stukken verzamelen en verwerken in nieuwe designs. Het unieke nòg unieker maken, zeg maar.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

SHE KILLED THIS LOOK! 🧡@alealimay in our rework 1/1 hand dye set with @the2067 😱

Een bericht gedeeld door Frankie Collective Vintage (@frankiecollective) op

AFFEKT 

Nog meer streetwear bij het in Parijs gebaseerde Affekt. Als het aan Marianne Beck, het Deense brein achter het label, ligt, slijten we onze dagen in opgewaardeerde grijze sweaters. Stevige handgemaakte basics die jarenlang meegaan, maar allesbehalve een muurbloempje van je maken: dat is waar upcycling à la Affekt voor staat.

ORNAMENT

Eveneens in Parijs gevestigd: Ornament. Hoewel ook hier street invloeden te bespeuren zijn, kan je er ook terecht voor een statement wit hemd, trench coat of jurk; op het eerste zicht sobere basics, maar wel telkens met één of twee catchy details die de upcycled oorsprong ervan verraden. Helemaal office-proof!

upcycling

Meer preloved beauties? Deze vintage webshops staan torenhoog op onze stijlradar!