Niet alleen de gerechten die je tijdens kerst of Nieuwjaar serveert, mogen wat specialer zijn dan gewoonlijk, ook je feesttafel kan je upgraden tot een Instagram-waardige feestdis. Maar hoe begin je daar nu aan?
ELLE sprak met Katrien Sterckx, oprichtster van Table in a Box en leerde enkele gouden tips voor een perfecte feesttafel.
De basis: stoffering
Om je tafel aan te kleden heb je vier mogelijkheden:
1/ Een tafellaken
Een tafelkleed is handig wanneer je tafel zoveel mogelijk wil bedekken, zij het om vlekken te voorkomen, wanneer je tafel bijvoorbeeld uit een poreus materiaal bestaat, of omdat je je tafel liever aan het oog onttrekt.
2/ Een tafelloper
Een tafelloper houdt het midden tussen een tafellaken en een ‘naakte’ tafel. Onthoud wel dat je best geen oneven aantal gasten hebt wanneer je werkt met een loper.
3/ Placemats
Handig wanneer je geen even aantal gasten hebt of wanneer je een ‘naakte’ tafel iets te bloot vindt. Leg wel enkel placemats als je plaats genoeg hebt om ze helemaal tot hun recht te laten komen.
4/ Helemaal niks
Wil je graag uitpakken met je tafel zelf of hou je het liever sober, dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om stoffering te skippen.
De decoratie
Bij het decoreren van een tafel hou je best rekening met de volgende drie principes. Op deze manier creëer je een feesttafel die er mooi en harmonieus uitziet, een lust voor het oog.
1/ Kleur
Hou je het graag evenwichtig, kies dan voor één hoofdkleur en twee accentkleuren bij het selecteren van je tafeldecoratie. Je kan kiezen voor harmonieuze accentkleuren of net contrasterende tinten voor een meer dynamisch effect. Een handige tip: wanneer je kiest voor neutrale, tijdloze kleuren zoals wit, bruin, groen of grijs, kan je je decoratie jarenlang hergebruiken. Je hoeft enkel enkele kerstballen – of bijvoorbeeld paasaccessoires, afhankelijk van het feest – op de tafel te draperen en je decoratie ziet er telkens up-to-date uit zonder dat je iedere keer opnieuw in nieuwe versieringen moet investeren.
2/ Vorm
Probeer voor dezelfde vormen te kiezen wat betreft je borden, kaarsen en theelichthouders. Zo creëer je een homogeen geheel. Tenzij je kiest voor een hoekige vorm zoals een vierkante kaars of een rechthoekig bord. Harde lijnen kunnen al snel te veel van het goede zijn. Je kan hen verzachten door enkele ronde vormen in je decoratie te integreren.
3/ Hoogte
Eentje die velen onder ons wel eens durven te vergeten, ook met hoogte houd je best rekening en je kan er ook naar hartelust mee spelen. Let er wel op dat je versieringen nooit het gezichtsveld van je tafelgenoten blokkeren, zoals met bloemstukken of kandelaars. Een originele tip: ga voor tafelklemmen met groen of bloemen boven de hoofden van de aanwezigen, erg leuk om te zien!
Het servies
1/ De borden
Starten doe je met het bord, dat je vooraf al op tafel zet. Zo ziet je feesttafel er helemaal af uit. Dresseer je de borden in de keuken of een andere ruimte, dan kan je die nog altijd eventjes weghalen om het eten op te scheppen. Kies je eerder voor een foodsharing-concept en wil je potten of kommen op tafel plaatsen, dan kan je vooraf enkele houtschijven klaarleggen en deze een handige plaats geven tussen de decoratie en het servies.
2/ Het bestek
Een mooi bestek kan de finishing touch geven aan een tafel. Heb je verschillende gangen, maar geen kleiner mes of vork voor het voorgerecht in je bestekcollectie? Leg dan je bestek voor deze gang iets hoger dan je mes en vork voor het hoofdgerecht. Zo lijkt de lengte ervan toch optisch verschillend.
3/ Glazen
Volgens de etiquette plaats je vooraf drie glazen op tafel: eentje voor witte wijn, eentje voor rode wijn en het grootste glas voor water. Maar Katrien opteert liever voor een kleiner waterglas: “Een klein glas zorgt er niet alleen voor dat je sneller water drinkt, bovendien kan je veel meer variëren qua glazen.”
4/ Servetten
Experimenteer met je servetten, je hoeft ze helemaal niet klassiek te vouwen. Je kan er ook een knoop in leggen, servetringen uit mos maken – voor een natuurlijke toets – of de servetten recht vouwen met een schuifje voor een naamkaartje.
5/ Menu en naamkaartjes
Als kers op de taart zijn naamkaartjes een absolute aanrader, zo maak je je feesttafel een stuk persoonlijker en het staat ook nog eens erg chic. Ook hier kan je naar hartelust variëren: je kan ze vastzetten in een denneappel, of samenbinden met een touwtje en een kaneelstokje – zo geurt je tafel direct ook heerlijk naar kerst. Bij feesten in de lente of zomer kan je ook een kaartje aan een seizoensbloem hangen, daar fleurt je tafel onmiddellijk van op.
Klinkt een prachtig versierde tafel je fantastisch in de oren, maar heb je zin noch tijd om alles zelf uit te zoeken? Dan is Table in a Box de ideale oplossing. Je kan er boxen huren of kopen met kaarshouders, servetten en tafelversieringen in verschillende thema’s die perfect bij elkaar passen. Meer info vind je op tableinabox.be.
Pssst, lees ook 25 ideeën voor minimalistische, chique kerstversiering.