Seks na een baby? Dat zo’n kleine het hele huishouden én je hormonenhuishouding stevig in de war brengt, wist je al, maar ook je relatie is niet veilig voor een bundle of joy.
De spanningen tussen twee oververmoeide ouders zijn niet min, en ook het gezamenlijke avontuur van een bevalling blijft niet zonder gevolgen. Er heerst nog altijd een taboe rond, maar het is niet eenvoudig om de draad van je seksleven weer op te pikken na -en tijdens- de rollercoasterrit die je de wereld van jonge ouders in voert. Hoe hou je de passie in stand én leer je weer genieten van seks? Hoe maak je tijd om even tussen de lakens te duiken wanneer je letterlijk geen minuut voor jezelf krijgt? Vraag en antwoord met een seksuoloog:
Vanessa Muyldermans, seksuologe en relatietherapeute, deelt de meest gehoorde klachten en angsten: geen zin meer in seks, pijn -of de angst pijn te krijgen- als gevolg van een keizersnede of knip, angst voor urineverlies, hormonale schommelingen, vaginale droogheid, pijnlijke betrekkingen, een onstabiele bekkenbodem,… – de angsten en twijfels zijn eindeloos en vormen evenveel obstakels op de weg naar een bevredigend seksleven na een bevalling.
Wat kan nu belangrijker zijn dan een kind?
Een kindje vormt het ultieme symbool van jullie liefde, letterlijk de vleesgeworden kroon op jullie relatie, en tòch zit het sinds kort niet meer helemaal lekker tussen jullie. Klinkt herkenbaar? Helemaal normaal! Muyldermans: “Samen een kindje krijgen is een prachtige ervaring en plots wordt je overmand door eindeloos veel liefde. Het is tegelijk ook één van de zwaarste periodes in je leven en het is niet eenvoudig om als koppel van een duo naar een trio te evolueren. Al vanaf de zwangerschap is er een onevenwicht tussen beide ouders: waar vrouwen hun lichaam voelen en zien veranderen, en dankzij de hormonen langzaam maar zeker “mama” worden, staan papa’s of co-ouders vaak hulpeloos langs de zijlijn. Zij moeten zien dat ze zich vanaf de geboorte meteen goed zien te voelen in hun rol en dat is niet zo eenvoudig als het lijkt.”
En plots waren jullie met drie -en hoort er één niet meer bij…
Na meerdere jaren met z’n tweetjes vorm je plots dus een gezinnetje van drie, en gaat alle aandacht van de moeder naar de baby. Het biologische aspect speelt hier uiteraard een rol en vooral bij borstvoedende vrouwen wordt er meteen een erg nauwe band gesmeed -zij zijn immers de enigen die kunnen en willen instaan voor het voeden van hun kindje. Hoezeer partners ook willen helpen, ze horen er op zo’n moment even niet meer bij en dat kan steken. Tegelijk krijgen ze het verwijt niet genoeg te doen als ze afstand bewaren, wat nog meer pijn doet. Het is een spel van aantrekken en afstoten, maar niemand lijkt echt te winnen. “Ik raad jonge ouders in zo’n geval aan even de zaken te laten bekoelen en de natuur haar gang te laten gaan. Erkennen dat het nu eenmaal zo is, is een eerste stap de goede weg.”
Vermoeidheid, stress en tijdsgebrek spelen ook een rol
Slaapgebrek is één van de grootste oorzaken voor ruzies: als je uitgeput bent, worden je emoties en reacties tien keer uitvergroot en dat geldt zeker als ze tegen je partner gericht zijn. Een andere valstrik is het tekort aan quality time: de taken worden onderling verdeeld en als de ene aan het werk is, probeert de andere tegen de klok wat slaap in te halen, te douchen, even op adem te komen, of die achterstallige rekeningen te betalen… Veel quality time samen blijft er niet over, resultaat: er nestelt zich afstand tussen jullie en dat blijft niet zonder gevolgen voor de zin in seks.
Hoe voel je je goed in je vel na een bevalling?
Vrouwen zijn erg gevoelig voor de hormonale schommelingen die door hun lichaam razen na een geboorte. Een minder strakke buik, extra kilo’s mee, borsten die getekend zijn door striae en zwaartekracht,… : je zou je voor minder even wat minder in je vel voelen! Vaak maken ze er een obsessie van en beseffen ze niet dat hun partner die veranderingen nauwelijks opmerkt, of er eigenlijk niet zo zwaar aan tilt. Besef op zo’n moment dat je nu een mama bent en draag die kleine verschillen trots als medailles: je hebt een kind op de wereld gebracht en dat maakt je ongelooflijk aantrekkelijk. Hoe dan ook, het blijft tijdens die eerste maanden moeilijk om je én mama én (seks)partner te voelen.
Vanaf wanneer mag je seks hebben na de bevalling?
In theorie “mag” je zes weken na de bevalling opnieuw aan de slag, de gynaecoloog geeft je na een check-up meestal groen licht, maar dat moet niet als een deadline worden beschouwd. Sommige vrouwen wachten soms maandenlang en daar is helemaal niets mis mee. Soms loopt alles daarna heel vlot, maar in de meeste gevallen is er toch sprake van wat spanning die eerste keer: vrouwen zijn bang voor pijn, partners zijn dan wee op hun hoede om hun pijn te doen. Erg comfortabel is het hoe dan ook niet, zeker na een bevalling met knip of via keizersnede. Gouden raad: ontspan! Laat al die spanning letterlijk varen en je zal zien dat het allemaal heus wel meevalt. Laat de tijd verder zijn werk doen: beetje bij beetje kom je terug in je comfort zone.
Wat doen die zwangerschapshormonen eigenlijk met je?
Vrouwen die borstvoeding geven produceren prolactine, een hormoon dat het libido actief afremt, en maken minder oestrogeen aan, wat vaginale droogheid kan veroorzaken. Reden tot paniek? Zeker niet, want regelmatig seks hebben is hier echt de sleutel: het maakt het “liefdeshormoon” oxytocine vrij, dat een gevoel van geborgenheid en vertrouwen genereert. Daarnaast is het net als sporten ook goed voor een gezonde dosis endorfines, die je geluksgevoel doen pieken. Hoe vaker je seks hebt, hoe meer zin je erin krijgt dus. Just do it!
Hoe maak je tijd vrij voor seks?
Ook dit is een groot struikelblok: quality time als koppel is het allereerste dat sneuvelt met een baby in huis en daar komt die fameuze “date night” in beeld. Het klinkt wat geforceerd en nogal extreem om letterlijk afspraak met elkaar te moeten nemen, maar zie het als een tijdelijk fenomeen. Plan om de zoveel tijd een avondje met twee in, vertrouw je kleintje aan (schoon)moeder of babysit, spreek af om bewust niet over de baby te praten en wees enkele uren nog eens je zorgeloze, flirterige, uitgelaten zelve. Upgrade elke paar weken ook je date night naar een overnachting: ’s anderendaags nog eens heerlijk uitslapen en knuffelen met z’n tweetjes, terwijl je kindje lekker verwend wordt door zijn of haar oppas die het fantastisch spannend vindt om zo’n kleine uk in huis te hebben. Het hoeft ook niet allemaal groots opgezet te zijn: probeer bijvoorbeeld een halfuurtje vroeger dan anders te gaan slapen en ontdek wat je met die dertig minuten allemaal kan aanvangen…
Wat als er zich een technisch probleem voordoet tijdens de seks?
Vrouwen moeten twee drempels over om in de mood te zijn. Ten eerste moeten ze ontspannen zijn, wat in het geval van een jonge moeder dus gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Mannen zitten daar minder mee en kunnen sneller in gang schieten. Ten tweede onderstrepen we het belang van het voorspel: de houding die een vrouw verkiest, de manier waarop ze aangeraakt wil worden,… Partners schakelen soms te snel in tweede versnelling over en vergeten het belang ervan als basis voor het hele liefdesspel. Als partner kan je hier echt een verschil maken door de vrouw uitgebreid te tijd te geven en te helpen om eerst en vooral zin te krijgen om zin te hebben!
Doet seks na de bevalling pijn?
Hier is er geen eensluidend antwoord. De meeste pijn die je ervaart, komt er door stress en spanning: de spieren spinnen zich op, waardoor alles letterlijk stroever verloopt. Het idee dat het pijn doet en niet meer lukt, zorgt voor extra veel druk en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Precies daarom is het zo belangrijk om te relaxen: neem en warm bad, drink een glas wijn, laat je uitgebreid masseren,… Uiteraard kan je ook glijmiddel gebruiken. Blijft de pijn nog aanhouden? Ga dan zeker langs bij de gynaecoloog om te zien of er geen achterliggende reden aan zit, wat natuurlijk altijd kan gebeuren.
Hoe maak je als jonge ouder komaf met stress, vermoeidheid en weinig libido?
Uiteraard kan je je baby niet zomaar “off” zetten, maar je kan wel een korte pauze inlassen. Muyldermans: “soms schrijf ik koppels drie weken zònder seks voor, kwestie van beide partners wat ademruimte te geven. Ze leren hun lichaam opnieuw verkennen aan de hand van kussen en strelingen en dat kan opbouwen naar een grote climax. Verder vraag ik ze ook vaak naar een seksuele fantasie. Eventjes teren op die opwinding en/of de herinnering naar een uitzonderlijk stomend potje seks uit het verleden kan een zeer gunstig effect hebben.
Liefde overwint alles
Uiteindelijk speelt ook de liefde die je voor elkaar voelt een grote rol. Soms moeten koppels herinnerd worden aan de reden waarom ze in de eerste plaats voor elkaar zijn gevallen. Ga supporteren voor elkaars sportmatchen, woon elkaars professionele presentaties bij, kijk op een feestje eens door andermans ogen naar je man of vrouw: het helpt je opnieuw te vallen voor die persoon met al zijn of haar talenten, de zin in seks zal daarna snel volgen. Opnieuw: just do it!
GETUIGENISSEN:
Sarah, 35
« De nachten zijn het moeilijkste. Wanneer ik voor de vierde keer op rij uit bed moest om mijn zoon te voeden, had ik meer dan eens de drang om mijn slapende man te vermoorden. Borstvoeding is iets vreemds: het is een heerlijk gevoel, maar tegelijk loodzwaar. Vaak moest ik ’s nachts huilen van frustratie en uitputting.”
Aline, 27
“Zes weken na de bevalling kreeg ik groen licht om opnieuw seks te hebben. Ik was super opgewonden en mijn partner kon niet voorzichtiger zijn. Hij vroeg me constant of ik me goed voelde en dat deed me deugd. Ondanks mijn episiotomie -een knip dus- hebben noch hij noch ik een verschil gevoeld. Ik weet niet of hij de waarheid zegt, maar goed.”
Marthe
« We hebben minder vaak seks, maar als het gebeurt is het altijd een pak intenser dan voorheen. Ik ben tegenwoordig zo moe dat ik vaak moeite heb om me te laten gaan en ook mijn seksdrang is wat minder. We moeten dit echt plannen op weekbasis, want anders is er altijd wel een pamper, gekrijs of andere babyzaak die onze aandacht opeist.”
Farah, 32
« Het leek wel of mijn vroegere ik niet meer bestond. Mijn man en ik hadden plots geen tijd meer voor elkaar en er was niets spontaans meer in ons leven: noch in onze relatie, noch in ons sociaal leven. Plots moest alles rigoureus gepland worden in de agenda.”
Damien, 32
« We hebben minder momenten met ons tweetjes, maar als we dan eens zonder onze dochters buitenkomen is het meteen intens. We nemen dan bewust de tijd voor elkaar en we hebben het niet over de kinderen. We leren elkaar eigenlijk opnieuw kennen, los van onze rol als vader en moeder. Hoewel het er niet altijd zo uitziet, vormen we eigenlijk een hechter team dan voorheen.”
Hebben we je nu bang gemaakt voor het hele baby avontuur? Geen angst hebben is de boodschap! Samen een kindje krijgen is een intense, maar ook wondermooie ervaring die al de rest in het niets doet verbleken. Om je een idee te geven, actrice Shay Mitchell deelde een prachtige vlog over haar bevalling die alle emoties prachtig in beeld brengt: bekijk hem zeker met z’n tweetjes!
Tip: actief blijven en sporten tijdens de zwangerschap helpt je om de voeling met je lichaam niet te verliezen en achteraf sneller en beter te recupereren! Ontdek hier welke sporten het beste voor je zijn.