Een afterwork is qualitytime waarbij je ontspant en geniet van wat lekkers. Het team van San Brussel spant de kroon en onthaalt je tijdens de Apéros du San hartelijk met een hapje en een drankje.
Sang-Hoon Degeimbre, sterrenchef van L’air du temps in Liernu, zit al tweeëntwintig jaar in het vak. In 2015 startte hij met San, een stadsconcept dat in Brussel (in de Dansaertwijk en op de Zavel) en Gent is neergestreken. Het concept? Elk van de drie zaken heeft een eigen chef-kok met een uitgesproken identiteit en staat in het teken van diens visie op de gastronomische keuken. Alle gerechten worden in een kom geserveerd en met een lepel gegeten. De hele culinaire ervaring staat in het teken van eenvoud en terugkeer naar de essentie. Het menu verandert elke maand. ‘s Avonds eet je er in vijf tot zeven gangen, ‘s middags zijn dat er – voor een zacht prijsje – twee. Alles wordt bereid met lokale en seizoensproducten. What else?
De Apéros du San-Bruxelles in de Dansaertwijk zagen in oktober het licht. Of beter: het avondlicht, want van dinsdag tot vrijdag staat deze plek van 17 tot 19 uur in het teken van de niet te missen afterworks. Het is dus niet de bedoeling om tot een stuk in te nacht te fuiven, maar wel om in een fijne en rustige omgeving, net buiten de drukte van het stadscentrum, het einde van de werkdag te vieren. Chef-kok Dario Ruffa nodigt zijn gasten uit om plaats te nemen aan de toog voor zijn open keuken en om er bij een cocktail, een ambachtelijk biertje of een glas natuurwijn van lekkere tapas te genieten.
Wij proefden er van de cocktailspecialiteit van het huis op basis van slow gin, Elixir d’Anvers, Fever-Tree en cointreau, een creatie van Julie, de verantwoordelijke van het restaurant. De perfecte dosis kleur en frisheid om het sombere grijs van buiten tegen te gaan. Bij het eten ruilden we Sans beroemde kommetjes in voor foodsharing gerechtjes waarvan de prijs varieerde van zeven tot twaalf euro: Spaanse charcuterie, Belgische kaas en tempura van krab. Goddelijk!
De touch van Sang-Hoon Degeimbre? Parfaits van groenten uit de moestuin van Liernu, geserveerd als pickles (krokant en heerlijk gepekeld) of lacto-gefermenteerd. Die laatste techniek, die de kok tot in de puntjes beheerst, is een natuurlijke biochemisch proces gebruikt om voedingsmiddelen maandenlang te bewaren. Hiervoor wordt een mengeling van water en zout gebruikt.
We vonden het heerlijk en willen maar één ding: zo snel mogelijk terugkomen om in het restaurant op de eerste verdieping ook van de kommen te proeven, in dit zalige decor van hout en planten tegen een groene achtergrond. Het is een plek die tot in de kleinste details is uitgewerkt door de interieurarchitecte Charlotte Esquenet. Zij is de oprichtster van merk en creatiestudio Exsud en toverde dit oude Brusselse gebouw om tot een ‘zen’ en gezellig pand.
LEES OOK:
Hotspots: hier eet je de beste vegetarische burgers van Brussel
4 culinaire vakantieverblijven in Griekenland om van te proeven