Vergeet fast food, slow cooking is de eettrend voor het nieuwe decennium
In deze drukke tijden met overolle agenda’s en constante afleiding van social media, snakken heel wat mensen naar een rustiger ritme. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de slow-beweging als tegenreactie steeds meer mensen aanspreekt. Zo pleit men voor slow travel en slow sex, maar oorspronkelijk zag deze trend het levenslicht in de keuken, toen men in Italië slow cooking op het menu zette.
In het land der lekkerbekken besefte men al snel dat het plezier en de gezelligheid van uitgebreid tafelen en koken veel gelukkiger maakt dan fast food. Ook in onze contreien keert men meer en meer terug naar lekker koken op een rustiger tempo. En zeker tijdens het koudste seizoen van het jaar is slow cooking een aanrader, want heerlijke stoofpotjes en soepen lenen zich uitstekend om urenlang te laten sudderen, terwijl het hele huis zich vult met heerlijke geuren. Daarom delen we we drie recepten uit het gloednieuwe kookboek ‘Slow’ – met recepten van Sandra Bekkari – die perfect zijn om slow cooking uit te proberen:
Ontbijt: rabarbercompote met amandel-havermoutcrumble
Bereidingstijd:
voorbereiding 10 minuten, bereiding 1 uur
Ingrediënten:
Voor de rabarbercompote
- 1 kg rabarber
- 50 ml vruchtensap naar keuze, bv. granaatappel- of troebel appelsap
- 2 tl vanille-extract
- 1 tl kaneelpoeder
- 1/2 kardemompoeder
- 125 g geleisuiker
- snuf zout
- 2 doosjes frambozen
Voor de crumble
- 150 g bloem
- 50 g amandelmeel
- 3 el pure havervlokken
- 4 el poedersuiker
- snuf zout
- 120 g ijskoude boter, in blokjes
- 3 el hazelnoten, grofgehakt, ter garnering
Bereiding:
Maak de rabarber schoon door de bladeren en een minimaal stukje van de onderkant van de stengels te verwijderen. Snij de rabarber in stukjes van 2 tot 3 cm en doe ze samen met de overige ingrediënten, op de frambozen na, in de slowcooker. Laat 1 uur op low garen. Haal het deksel van de kom en laat de compote iets afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 170°C. Meng alle ingrediënten voor de crumble, behalve de hazelnoten, in een grote kom. Kneed het mengsel tot het de consistentie van grote kruimels heeft. Zet het in de koelkast of vriezer weg tot gebruik.
Schep de frambozen door de rabarbercompote en strooit er de crumble overheen. Bak de crumble 35 minuten in de oven tot de rabarber borrelt en tot moes is gekookt en de bovenkant goudbruin is. Dek eventueel de crumble halverwege de baktijd af met aluminiumfolie. Garneer met de hazelnoten en serveer met crème fraîche, room- of vanille-ijs.
Lunch: Mexicaanse tortillalasagne
Deze Mexicaanse lasagne wordt gemaakt met tortilla’s in plaats van pasta. De kaas wordt aan het eind toegevoegd. Wil je het minder pittig, laaat dan de verse Spaanse peper weg.
Bereidingstijd:
Voorbereiding 20 minuten, bereiding 5 à 6 uur
Ingrediënten:
- 2 el plantaardige olie
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 gele paprika, zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
- 150 g champignons, in plakjes
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 verse groene Spaanse peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
- zout
- 400 g tomatenblokjes uit blik
- 400 g zwarte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 400 g maïskorrels uit blik, uitgelekt
- 4 el versgehakte koriander
- 6 maïsortilla’s
- 2,5 dl zure room
- 225 g cheddar, geraspt
- 3 el versgehakte koriander, ter garnering
Bereiding:
Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de uisnippers en knoflook in circa 5 minuten zacht. Voeg de paprika en champignons toe en bak ze 5 minuten mee. Voeg de komijn, het chilipoeder, de oregano, Spaanse peper en zout naar smaak toe en bak 3 minuten mee. Voet dan de tomaten , bonen, maïs en koriander toe.
Maak in de slowcooker laagjes met de tortilla’s en de saus: begin met een tortilla en eindig met een laagje saus. Doe het deksel op de slowcooker. Zet de cooker op stand low en stel de timer in op 5 à 6 uur.
Vermeng 30 minuten voor het eind van de bereidingstijd de zure room met de helft van de cheddar en verdeel dit mengsel over de lasagne. Bestrooi het gerecht vlak voor het opdienen met de rest van de cheddar en de koriander.
Dessert: Appelbosbessentaart
Bereidingstijd:
voorbereiding 15 minuten, bereiding: 2,5 à 3 uur
Ingrediënten:
- 1 kg Granny Smith-appels, in vieren, klokhuis verwijderd en in zeer dunne plakjes
- 1 tl koekkruiden
- 3 eieren
- 155 g kokosbloemsuiker
- 250 ml gesmolten kokosvet
- 3 el agavesiroop of milde honing
- 1 vanillepeul, opengesneden en het merg eruit geschraapt
- 150 g patentbloem, gezeefd
- 125 g verse bosbessen
- mascarpone, voor erbij
Bereiding:
- Vet de slowcooker licht in. Meng in een kom de appels en de koekkruiden en verdeel ze gelijkmatig over de slowcooker.
- Klop met een elektrische mixer de eiereen en de suiker tot een dikke, lichte massa en meng het kokosvet, siroop en het vanillemerg erdoor. Vouw met eenspatel of grote metalen lepel voorzichtig de bloem erdoor, gevolgd door de bosbessen.
- Schenk het beslag op de appels in de slowcooker. Laat 2,5 uur op high garen, zet de slowcooker uit en laat de taart nog 30 minuten in de slowcooker rusten.
- Serveer met mascarpone
Meer lezen? Boek ‘Slow‘, Borgerhoff & Lamberigts, € 29,99
Getest: Crock-Pot slowcooker
Slow cooking gaat een pak gemakkelijker met een slowcooker. Daarom testen we de Crock-Pot uit, de originele slowcooker die al decennialang in vele keukens te vinden is, en we begrijpen waarom. De pot is erg handig in gebruik, zelf voor wie zich allesbehalve een keukenprinses waant. Je hoeft de pot enkel aan te zetten, de stand te kiezen en het aantal minuten in te stellen hoe lang je het eten wil laten sudderen.
We probeerden de Franse klassieker coq au vin, iets wat we nog nooit hadden klaargemaakt, maar het bleek een succes: het vlees is mals en sappig en smaakt delicieux. Een bijkomend voordeel aan de slowcooker is dat je, éénmaal alle ingrediënten in de pot zitten, je met een gerust hart iets anders kan doen, zonder dat je nog op je potten en pannen moet letten. De Crock-Pot is erg veilig en geeft met een signaal aan wanneer het eten klaar is. Zo kan je gezellig met je vrienden en familie borrelen, terwijl het eten opstaat. En ook belangrijk: de Crock-Pot is er gemakkelijk af te wassen, dus ook na het eten verlies je geen tijd. Kortom, een aanrader om zelf in huis te halen én een erg handig cadeau om te geven.