Vaste zeep: waarom dit een vaste waarde wordt

Geüpdatet op 13 januari 2020 door Mary-Noëlle Vekemans en Isabelle Foto’s: Lou West
Vaste zeep: waarom dit een vaste waarde wordt

Het goede oude zeepblokje maakt een comeback: waar het jarenlang verdrongen werd door vloeibare producten in flashy packaging, is het nu aan een opmars bezig. Niet mis voor een has been soap… een kleine geschiedenis van haar wedergeboorte:

Geschiedenis

Oldschool zeep doet ons aan de kinderjaren van onze grootmoeders denken, maar haar oorsprong gaat veel verder terug in de tijd: ruim 4500 jaar geleden hielden de Sumeriërs (de oorspronkelijke bevolking van Mesopotamië) het netjes aan de hand van een zeepachtige pasta op basis van dierlijk vet en kaliumcarbonaat. Let wel, deze mengeling werd meer gebruikt om wondes en huidziektes te behandelen dan de dagelijkse hygiëne -toen niet zo’n heikel punt…- te garanderen. De Egyptenaren zagen dan weer huishoudpotentieel in de cocktail en gebruikten het om hun was te doen. Uiteindelijke zullen het de Romeinen zijn die “zeep” als eerste in hun beauty routine invoerden. Sindsdien zat er voor het idee niet meer op dan de tand des tijds -en eigenlijk ook samenlevingen en volkeren- te doorstaan. Wat met succes gebeurde in alle vormen en maten. Begin 20ste eeuw beland het in de vorm van een zeepblokje in de badkamers van onze overgrootvaders en -moeders. De voorbije decennia moest het echter het onderspit delven tegenover vloeibare varianten in plastic flesjes, maar daar komt bij deze opnieuw verandering in.

vaste_zeep_indigène_ecologisch_gezond_voordelen_

Indigène

Eva Jacobs en haar man Francesco richtten samen Indigène op, een Brussels cosmeticamerk dat haar producten vanuit een traditionele en natuurlijke invalshoek benadert. Hij is apotheker, zij heeft een diploma biomedische wetenschappen met specialisatie in toxicologie op zak, en beiden zijn gepassioneerd door onze wijze van consumeren. “Zeep” kruiste in 2013 hun pad, omdat de inhoud van de meeste ingrediëntenetiketjes ze in paniek bracht. “Ik gebruik eigenlijk al van kindsbeen af vaste zeep. In mijn tienerjaren kondigden mijn ouders plots aan dat we voortaan geen ander alternatief meer zouden gebruiken om ecologische redenen en dat was dat. Ik heb mij er nooit aan gestoord noch vragen bij gesteld. Het is een gewoonte die ik heel gemakkelijk heb overgenomen,” aldus Eva.

Let wel, er is zeep en zeep. Het is niet omdat het in vaste vorm komt dat de samenstelling veilig en doeltreffend is voor je huid. Wassen doen ze allemaal, maar sommigen maken de planeet heel wat vuiler -onafhankelijk van hun vorm. “Jarenlang gebruikte ik industriële zeep van grote merken, maar één blik op de ingrediëntenlijst zorgt al snel voor huiveringen. Het gaat hem niet enkel om plastic packaging : veel producten bevatten een hoge concentratie dierlijke vetten, ontelbaar veel bewaarmiddelen en ander chemisch “moois”. “Op zich is zeep een gemakkelijk in elkaar te flansen product en vaak worden er tal van compleet overbodige ingrediënten aan toegevoegd om marketing redenen.”

vaste_zeep_indigène_ecologisch_gezond_voordelen_

Reden genoeg om zich in 2013 aan een nieuw avontuur te wagen : het echtpaar beslist haar eigen zeep te maken aan de hand van de artisanele , zogenaamd koude, verzeping methode. Het is een procedé dat vette zeep voortbrengt, rijk aan plantaardige glycérine -wat dan weer een extreem hydraterende werking heeft op de huid. “We waren tevreden met het resultaat en hebben onze recept stapsgewijs nog efficiënter gemaakt. Vervolgens zijn we erover beginnen communiceren en ons eigen label begonnen.”

Tijdens een reis in Azië kwamen ze op het idee hun kersverse cosmeticamerk “Indigène” te dopen: een knipoog naar de reis zelf, die een eye-opener was wat duurzame consumptie betreft, én naar de ingrediëntenlijst van hun product. “Inheems” staat immers voor “lokaal” en dat is ook waar het allemaal om draait: een mix van  streekproducten -ja, ook in België- en natuurlijke, vegan elementen. Geen bewaarmiddelen, geen palmolie, geen minerale oliën.

De toekomst van vaste zeep

Vanwaar het onsexy imago van een zeepblokje? “Omdat het niets dan voordelen heeft,” aldus Eva. “En dat is te absurd voor worrden. We bevinden ons met zijn allen in een fase waarbij we onze consumptiepatroon en diens impact op het milieu meer dan ooit in vraag stellen en traditionele zeep heeft als geen ander de antwoorden. Mits een duurzame fabricatie is zeep zowel goed voor de huid àls voor de planeet. Ik voel een duidelijke verandering bij de consument: zeepblokjes winnen aan populariteit. Het is milieuvriendelijk, behoeft weinig verpakking, is zero-waste, is gemakkelijk transporteerbaar, gaat een pak langer mee dan vloeibare varianten en is dus ook economischer, het bevat geen microplastic, geen chemische ingrediënten,…: de lijst is lang! Laat dat oubollige imago ook maar achterwege. We hebben het beste van grootmoeders tijd gecombineerd met hypermoderne kennis om een comfortabel, handig en eigentijds product te bekomen.”

Dat klopt: anno 2020 is zeep en vooral een nieuw product dat bedacht en gemaakt werd met een ongelooflijke technische knowhow. Tegenwoordig is het mogelijk het te kleuren met plantaardige tinten en natuurlijke elementen als klei. Zeep is aantrekkelijker, het ruikt lekker en oogt mooi. “Echt, de enige drempel is een kleine aanpassing in je dagelijkse gewoonten en we zijn er!”

vaste_zeep_indigène_ecologisch_gezond_voordelen_

Meer info via Indigène of met een mailtje naar info@be-indigene.be

Volledig mee eens? Probeer dan ook eens shampoo bars uit, om dezelfde redenen als vaste zeep goed voor je lokken én het milieu. Geen blaam ook, de meeste mensen beseffen niet hoe weinig ecologisch hun badkamerrekje werkelijk is -ontdek hier wat de grootste vervuilers van je dagelijkse routine zijn.