Op zoek naar een heerlijk voorgerecht dat tegelijk verfijnd én makkelijk is? Dan is de velouté van kastanjepompoen en komijn met een originele toets van gekaramelliseerde kastanjes iets voor jou!
Ingrediënten
- 1 middelgrote kastanjepompoen (1,5 kg)
- 2 l bouillon
- 150 ml room
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Walnotenolie
- 2 koffielepels komijn
- Peper en zout
- Een handvol verse kastanjes
- 2 koffielepels honing
- Boter
Bereiding
- Snij met een scherp mes kruisjes in de schil van de kastanjes. Zorg ervoor dat je door de twee lagen van de schil heen snijdt en leg de kastanjes dan een minuut in een schaaltje in de microgolfoven. Pel de warme kastanjes en snijd ze in grove stukken. Leg ze daarna in een steelpan met 50 g boter. Laat de boter smelten en voeg er twee volle koffielepels honing aan toe. Laat het geheel op een hoog vuur karamelliseren.
- Snijd de steel van de kastanjepompoen en hak hem in grove stukken. Giet een scheutje walnotenolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook. Wanneer deze zijn aangebakken, voeg je er de stukken pompoen en de kruiden aan toe. Laat een tiental minuten op een gematigd vuur bakken. Doe er de room en de helft van de bouillon bij, plaats een deksel op de pan en laat een uur pruttelen. Wanneer de kastanjepompoen gaar is, mix je het mengsel. Leng het naar smaak aan met de rest van de bouillon tot je een lekker romige velouté hebt.
- Garneer met een scheutje room, een handje gekaramelliseerde kastanjes en enkele druppels walnotenolie.
ELLE Eten tip:
Als je voor je velouté van kastanjepompoen niet aan verse kastanjes raakt, kan je ook vacuümverpakte kastanjes uit de supermarkt gebruiken.
De kastanjepompoen
De kastanjepompoen behoort tot de familie van de komkommerachtigen Hij heeft een baksteenrode kleur die ook naar roze, brons of zelfs groen kan neigen. De vrucht heeft stevig, weinig waterhoudend vruchtvlees en is in tegenstelling tot een gewone pompoen niet draderig. Bijzonder detail: zijn schil is eetbaar. Met zijn milde smaak die iets wegheeft van kastanjes, is hij ideaal voor zowel zoete als hartige gerechten. Kastanjepompoenen worden van augustus tot eind oktober geoogst en worden dan bewaard om tijdens de winter van te smullen.
LEES OOK