Het bestrijden van slutshaming, de nadruk op seksueel plezier en dialoog, maar vooral het belang van seksuele voorlichting: de Netflix-serie ‘Sex Education‘ is terug met een tweede seizoen dat alle vakjes van de ‘sekspositieve’ beweging aankruist.
Zonder al te veel spoilers weg te geven, willen we aantonen waarom de serie zo belangrijk is. Dit leerden we uit de eerste afleveringen van Sex Education:
Slut shaming mag echt wel stoppen
Mondmaskers en een apocalyptische sfeer: de terugkeer van Otis, Eric en Ola neemt een vliegende start met het gerucht van een chlamydia-epidemie. Men kan alleen maar empathie voelen voor het personage Fiona, die onmiddellijk wordt aangewezen als de aanstoker van deze soa. Ze wordt achtervolgd door roddels en beledigingen, en moet letterlijk vechten tegen de beschuldigingen. Meer nog dan de soa staat het seksleven van het tienermeisje centraal in de vele roddels. Otis is de eerste die het woord ‘slutshaming’ in de mond neemt: haar actieve seksuele gedrag wordt gebruikt als oorzaak van de epidemie, terwijl Fiona eigenlijk gewoon een bevredigend seksleven heeft. Sex Education legt regelmatig de nadruk op dit idee: vrouwen die van seks houden zijn echt niet abnormaal.
Doe het veilig, de sleutel tot succes in bed
Seksuologe Jean schiet de school na de chlamydia-hysterie te hulp en vindt dat de seksuele voorlichting op school teveel gericht is op voortplanting. Met behulp van ‘eitjes’ en ‘zaadjes’ kijken wetenschapsdocent Hendricks en zijn leerlingen alleen naar seksualiteit door het cliché van penetratie en bevruchting. “Hoe zit het met plezier? We hebben niet altijd seks om ons voort te planten.” Een vraag over anale seks stelt Jean in staat het heft in eigen handen te nemen en ervoor te zorgen dat veilig plezier op nummer 1 staat. Amen, Jean.
Je bent nooit te oud om te leren
Laten we het over Mr. Hendricks hebben, de stereotiepe leraar bij uitstek, die helaas geen tot weinig seks heeft. Toch ontdekken we dat de leraar een relatie heeft, al laat die wat te wensen over als het op passie aankomt. Zijn partner wil daar verandering in brengen met een portie opwindende dirty talk. De wetenschapsleraar is zo onbeholpen dat hij Otis om raad vraagt. De boodschap? Zoek uit wat je partner echt wil en luister vooral naar zijn/haar wensen. Als resultaat krijgen we de grappigste seksscène van de serie te zien, gebaseerd op baba ganoush.
Vertrouwen, vertellen, waarheid
‘Trust, talk, Truth’, dat zijn de drie ‘T’s’ van Jean Milburn, de moeder van Otis. Deze drie regels zijn nauw met elkaar verbonden als het gaat om het praten over (seksuele) relaties. Partners moeten open zijn tegenover elkaar, praten over wat ze willen en elkaar te allen tijde durven vertrouwen. Volgens Jean zouden deze ‘regels’ ons met de paplepel moeten worden ingegeven, en daarom zou de school het moeten opnemen in de seksuele voorlichting. Geen wonder dat haar toespraak werd gevolgd door een staande ovatie.
Seks staat niet gelijk aan man + vrouw
Dit is een van de centrale lessen van Sex Education: er zijn evenveel soorten seksualiteit als er mogelijke partners zijn. Een van de redenen dat de serie zo goed wordt onthaald, is omdat de cast allesbehalve heteronoramtief is. De personages zitten niet vast in één seksuele geaardheid en de liefdesperikelen tussen homo’s zijn net zo sexy en belangrijk als die van anderen. Termen als biseksualiteit, homoseksualiteit en panseksualiteit komen op een open manier aan bod, zonder dat het ongeloofwaardig wordt. Want terwijl sommige personages zich in een ontkenningsfase of crisis bevinden in verband met hun homoseksualiteit – denk aan Adam en Lily – worden bij anderen getoond hoe vreugdevol en empowering een leven zonder compromissen is. En man, dat voelt goed.