“Opgelet, je zal kou vatten!” Het wordt er sinds onze kindertijd in gedreund, maar wat als de koude eigenlijk onze beste vriend was? Vijf manieren waarop het goed is voor ons lichaam:
1. Het verbrandt vetmassa
Winterkilo’s? Die zijn puur aan jezelf te wijten! Koude temperaturen doen ons sneller naar raclette, fondue en comfort food grijpen, maar in principe vormen ze ook een grote hulp in de strijd tegen calorieën. Ons lichaam bestaat uit twee soorten vet: wit- en bruin-. Het eerste type is wat we als “slecht” beschouwen, want het heeft geen ander nut dan calorieën op te stapelen. De tweede soort is dan weer goed vetweefsel, hetgeen je verbrandt om energie te voorzien voor het hele lichaam. Volgens een studie uit 2012 aan de Canadese Sherbrooke universiteit zorgt blootstelling aan koude voor een betere werking van het bruine vet. Beter zelfs; wit vet zou onder invloed van koude zelfs omgevormd worden tot de bruine variant.
Waarom? ’s Winters moet het lichaam vechten om haar temperatuur op 37 graden te houden en daarvoor moet het in haar energiereserves putten. Resultaat: meer verbranden calorieën. Zelfs rillingen helpen je gewicht te verliezen! Vijftien minuutjes buiten bibberen zou gelijk staan aan één uur lichaamsbeweging… Uiteraard hopen we bij deze dat onze zondagse brunch iets minder schade berokkent als we die op een gezellig buitenterras laten doorgaan…
2. Het bevordert de bloedsomloop
Koude triggert achtereenvolgens vaatvernauwing en -verwijding in het lichaam. Concreet betekent dit dat de diameter van je bloedvaten aanzienlijk kleiner zal worden, om erna meteen weer uit te zetten: goed voor een sneller bloedstroom. Koude circuleert dus de microcirculatie, voedt de cellen en voorziet de organen van wat broodnodige zuurstof. Bonus: omwille van dit mechanisme is koude ook voortreffelijk om spataders te vermijden. Vergeet dus dat warme bad en opteer voor een zogenaamde Schotse shower…!
3. Het voorkomt ontstekingen
Het eerste waarnaar je grijpt bij blauwe plekken of een verstuikte enkel? Ijs! Tijd om dat principe door te trekken naar de rest van je verzorging. Het is trouwens geen toeval dat cryotherapie, een behandeling waarbij het hele lichaam aan extreme koude wordt blootgesteld, de laatste jaren aan populariteit won. Koude helpt immers ontstekingen voorkomen en doet lokale pijn afnemen. Ijs dus tegen verstuikingen, kneuzingen en andere pijntjes.
4. Het verbetert de slaap
Wanneer we slapen, gaat ons lichaam in een soort van waakstand waarbij de lichaamstemperatuur serieus daalt. Insomnia patiënten zijn dan weer niet in staat hun “interne thermostaat” te regelen, waardoor hun lichaam nooit helemaal in waakstand kan komen. In dezelfde lijn hebben heel wat studies aangetoond dat een te hoge kamertemperatuur in de weg staat van een goede slaapkwaliteit. Koukleum of niet, ideaal is het in je slaapkamer tussen 15 en 18 graden maximum! Beter een extra deken of dik paar kousen toevoegen, dan de verwarming de hoogte in te jagen, je bankrekening en het klimaat zullen je er ook dankbaar voor zijn.
Een te hoge kamertemperatuur is niet het enige dat je slaap belemmert, ontdek hier nog wat stiekeme vervuilers die clean sleeping in de weg staan.
5. Het maakt gelukkiger
Moet je naar Canada verhuizen om gelukkig te zijn? Niet noodzakelijk, maar ijskoude temperaturen plus stralende zon en blauwe lucht is dé perfecte combo tegen depressie. Eerst helpt de koude om spanningen en vermoeidheid weg te jagen, terwijl er eveneens endorfine (het gelukshormoon) wordt vrijgemaakt. Daarbij moeten de gunstige effecten van zonlicht op je moraal al lang niet meer bewezen worden. Koude en zon vormen het ideale klimaat om stress aan te pakken.
Winterkilo’s en bijhorende depressie? Nergens voor nodig: trek je stoute (warmste…) schoenen aan en ga naar buiten!