Getest: Gus, Brussels “brouwonomisch” restaurant

Geüpdatet op 6 februari 2020 door Elisabeth Debourse en Virginie Dupont Foto’s: Quentin Mailet et Emmanuelle Gerin
Getest: Gus, Brussels “brouwonomisch” restaurantGus is open sinds eind 2018.

Bij Gus stroomt het bier op elke verdieping en bij elk gerecht. Ambachtelijke huisbieren, bierdegustaties en... hoppe! Het restaurant doet zijn concept alle eer aan.

Wie de deur van Gus openduwt en het stijlvolle interieur ontdekt, kan niet vermoeden dat een deel van dit concept zich in de kelder verschuilt. Eigenlijk kan je dit leuke eethuis in de Madouwijk een beetje beschouwen als de restaurantversie van Batman: hij maakt een heel degelijke indruk met zijn mooie nette pak, maar hij leidt een dubbelleven waar je slechts als ingewijde achter komt. Ja, we weten het, we zijn in Brussel en niet in Gotham City. Maar mochten de "Gusjes" die deze plek draaiende houden Bruce Wayne heten en niet Aurélien Grodent, Pierre Baeyens en Jonathan Delhière, dan zou de vergelijking wel helemaal kloppen. De drie zijn respectievelijk brouwer en chef-koks. In de kelder vind je natuurlijk geen Batmobile maar wel een productie van 160 liter ambachtelijk bier dat uitsluitend voor het restaurant is bestemd en zijn geheime wapen afvuurt tot in je bord. Dat is best een omweg waard - en toch ook veel veiliger dan zo'n Batmobile, op voorwaarde dat we niet overdrijven natuurlijk.

Je vindt Gus tussen het centrum van Brussel en Sint-Joost-ten-Node. Neem de tijd, ook 's middags.

In de Eredienststraat 36 kiezen ze er niet voor om de misdaad te bestrijden, maar om de "brouwonomie" te verdedigen: een visie op de gastronomie die onlosmakelijk met onze biercultuur verbonden is. In elk gerecht van het drie- of viergangenmenu komen we gist, gerst of hoppe tegen. Bij ons bezoek begint het zelfs al bij het aperitief, want we worden vergast op een schaaltje vol met gistpoeder bestrooide aardappelchips. Het resultaat is zoet en smaakt naar meer. Tegelijk wordt een glas gerstenat op tafel gezet dat we uit de vier biersoorten van het huis hebben gekozen. "Moon" - witbier met Japanse hop - en "Santana" - een Imperial IPA Pale Ale - staan vast op de kaart. De andere bieren wisselen regelmatig af. Er kan dus al eens geëxperimenteerd worden, maar er staan ook geregeld Brusselse favorietjes van andere brouwerijen op de kaart. Wie zich geen lekker maal zonder een glaasje wijn kan voorstellen, hoeft niet te vrezen: er staan ook enkele goede flessen wijn op de kaart: natuurwijn, biodynamische of daarmee gelijkgestelde wijn, geselecteerd door Pinard Pirate.

Gerst, hop, gist: het dreamteam

Maar bij Gus is het in het bord te doen. Voor 42 of 50 euro (drie of vier gangen plus borrelhapjes) geniet je er van zalm met abdijmout, ree met "Jefke peer" en Spiced X - het winterbier van het huis - en als toetje een sorbet van bier en chocolade om de maaltijd ook met een gehopte noot af te sluiten. Het zijn bistrogerechten zoals we ze graag hebben: verfijnd, lekker en altijd klaar om ons te verrassen. 's Middags lunchen we met sint-jakobsvruchten in een Oud Beersel-sausje of met snoekbaars en bouillon van gebrande gerst. Voor een democratisch prijsje (23 euro) kan je er ook het lunchmenu krijgen dat bovendien van dag tot dag varieert. Ideaal voor een onderonsje met vrienden die graag van het goede leven genieten of voor een zakenlunch in de buurt. In beide gevallen neem je er de tijd om zeker één van de biercreaties van het huis te proeven. Het is niet voor niets een "brouwonomie".

Een ultraprecieze bereiding, dat is een van de dingen waar de Gus-fabriek prat op gaat.

Bij Gus hebben ze goesting. Maar het gaat er ook – soms zelfs iets te - ernstig aan toe, wat gepaard gaat met ruimte en soberheid. En er is transparantie, altijd. Omdat ze alle vragen heel open beantwoorden, maar vooral omdat je er zicht hebt op de keuken, via een lang horizontaal raam. In je bord vind je het overheerlijke resultaat van een bezoekje aan Bon Bon en l’Air du Temps, alles perfect bereid, en je glas geeft je zin om er 'nog eentje' te drinken (en dan nog eentje). Wie een volledig en toegankelijk beeld van onze Belgische culinaire en drankcultuur wil krijgen, kan niet anders dan hier nog eens terug te komen.

Gus, Eredienststraat 36, 1000 Brussel

LEES OOK:

Getest: gastronomisch restaurant Barge, een nieuwe parel voor Brussel

Afterwork: ELLE test de Apéros du San in Brussel