Niets mis mee om een visueel geheugensteuntje te gebruiken en al je taken neer te pennen, maar een To Do List kan al snel monsterlijke proporties aannemen en je achtervolgen tot in je slaap… Gelukkig bestaat er een trucje om deze nachtmerrie te temmen, maak kennis met de Done List!

Wat is een Done List?

In tegenstelling tot de To Do List, maakt de Done List een overzicht van alles wat je reeds hebt verwezenlijkt op een dag, week of maand en waarom dat al dan niet gebeurde. Het geeft je een idee van elke gebeurtenis, detail of onvoorziene tussenkomst die jouw strakke schema in de war zou kunnen hebben gestuurd. Het letterlijke excuus dus voor het niet volbrengen van al je taken.

Hoe begin je aan een Done List?

Start elke dag letterlijk met een blanke pagina en beschrijf het verloop van elke taak tot in de details. Laat daarbij niets ontbreken: hoe onbenullig “dringende mail beantwoorden” of “telefoontje van de loodgieter beantwoorden” ook lijken, ze komen tussen jouw en je missie in en zijn dus wél van belang.

Vijf goede redenen om een Done List aan te leggen:

Een goed gevoel aan het einde van de dag

Het is een positieve gewoonte die je aan het einde van de dag een gevoel van eigenwaarde geeft, het idee dat je wél heel wat hebt gedaan en niet genadeloos de tijd voorbij hebt laten gaan. Alleen al het aanschouwen van de lange lijst gebeurtenissen doet je inzien hoeveel je hebt verwezenlijkt, vaak zelfs zonder er zelf bij stil te staan. Anderzijds helpt het je ook bepaalde negatieve patronen te zien -misschien is het beter om je mailbox op een vast uur ’s morgens en ’s avonds te checken bijvoorbeeld, in plaats van je steeds te laten onderbreken.

Het verlaagt je mentale last

Je zou de eerste niet zijn die letterlijk schrik heeft voor zijn of haar To Do lijst. Door steeds op te lijsten wat nog niet is gebeurd, kan je al gauw een wanhopig gevoel krijgen en je machteloos voelen. Die vervelende “moet nog gebeuren” puntjes achtervolgen je en zorgen voor een ongezonde dosis stress. Resultaat: je bent al “op” nog voor je dag begint en je daadwerkelijk je tanden in de lijst kan zetten. Niet zo goed voor je productiviteit… Een Done List helpt je prioriteiten stellen en beetje bij beetje alle storende ruis uit je routine te verbannen -door ze te delegeren bijvoorbeeld, leer je omgeving vertrouwen en verantwoordelijkheden aan anderen over te dragen.

Het geeft je creativiteit een welkome boost

Geef toe: het doet ongelooflijk veel deugd om een punt op je To Do lijst te kunnen schrappen en een Done List draait eigenlijk enkel en alleen daarrond: schrappen door te schrijven. Het maakt ruimte vrij in je hoofd voor nieuwe ideeën, en misschien zie je na een tijdje wel in welke acties je meer inspireren dan anderen: tijd om daarop te focussen!

Je uit er dankbaarheid mee

Niet te onderschatten: we hebben allemaal dankbaarheid nodig om vooruit te kunnen blijven gaan. Door een Done List aan te leggen, bedank je jezelf eigenlijk letterlijk voor bewezen diensten en dat schouderklopje -ook al komt het van jezelf- is motiverend. Je voelt je gewaardeerd en waardeert op jouw beurt het werk van die dag. Focus daarbij niet alleen op het professionele aspect, maar noteer ook de menselijke hoogtepuntjes van de dag: een leuk kattebelletje van een collega, een lunch met vrienden, dat sexy berichtje van je lief. Een (geschreven) stapje richting een gelukkiger bestaan!

Het heeft organisatorische voordelen

Maak schoon schip van het rommeltje in je hoofd door een beter zicht te krijgen op je dagen, weken en zelfs maanden. Veel professionals houden een zogenaamde Bullet Journal bij om zich op maat (en op creatieve wijze) te kunnen organiseren: kleurtjes, stickers, tekeningen, schema’s -als jij er maar minder warrig van wordt en je kan uitleven, is het goed! Het aanleggen van zo’n schrift, de tijd nemen om het mooi en naar jouw normen te maken, is een vorm van meditatie die alleen maar voordelen biedt op lange termijn.

Shopping

To do next? Je To Do lijstje bij het grof vuil zetten en een mooi schriftje aanschaffen voor je Done List natuurlijk!

Meer tips om relaxed in je werkschoenen te staan? Deze yoga oefeningen kan je doodleuk achter je bureau uitoefenen. Ontdek hier trouwens tips om je bureau wat meer orde te geven, wat op zich ook al helpt tegen stress.