Word je gek van die kleine puntjes onder je ogen? Geen paniek, millia (of gerstekorrels) zijn heus geen drama. Wat veroorzaakt die miniscule witte bolletjes en wat kan je eraan doen?
Wat zijn millia?
Millia lijken op minuscule puistjes met een diamater van 1 à 2 millimeter en toch krijg je ze niet gemakkelijk uitgeknepen. Vaak verschijnen ze op het gezicht rond de ogen, de neus en het voorhoofd. Mispak je er niet aan: dit zijn geen puistjes, maar micro cystes gevuld met keratine -een stof die de huid van nature aanmaakt- omdat die “vast” komt te zitten onder het oppervlakte van de huid.
Het komt bij iedereen voor, ongeacht het type huid. Pasgeborenen vallen vaak ten prooi aan deze ongevaarlijke “baby acne”, maar ook volwassenen krijgen er veelvoudig mee te kampen. De redenen daarvoor zijn talrijk. Grofweg kan je twee types gerstekorrels onderscheiden: primaire en secondaire. In het eerste geval vloeien ze rechtstreeks uit de keratine voort en zijn ze te wijten aan een slechte afvoer van dode huidcellen. Die laatsten verstoppen de poriën en lokken zo vorming van cysten uit. In het tweede geval ontstaan millia doordat de kanalen die naar het oppervlakte van de huid leiden, verstopt raken. Dat kan door een polste aanval op de huid, zoals zonnebrand, een brandwonde of ander soort wonde, maar ook door bepaalde ingrepen met laser, peelings en al te agressieve scrubs. Vrouwen zijn er ook gevoeliger voor dan mannen, voornamelijk door schadelijke make-up te dragen die op termijn, laag na laag, de huid schaadt.
Hoe verwijder je die kleine witte bolletjes?
Eerst en vooral: millic zijn niet gevaarlijk en in de meeste gevallen verdwijnen ze vanzelf eens ze volledig “rijp” zijn en naar het huidoppervlakte worden geduwd. Dat kan wel enkele weken tot zelfs maanden duren. Als je je er écht aan stoort, bestaan er verschillende manieren om ervan verlost te worden.
Opgelet: probeer NOOIT een gerstekorrel uit te knijpen zoals je dat met een puistje zou doen -hoe groot de verleiding ook is. Je maakt het er alleen maar erger mee, riskeert infecties en zelfs hardnekkige en weinig flatterende onderhuidse “spinnetjes” krijgen. Wat je wel zelf kan doen, is de zone regelmatig met een zachte (!) scrub bewerken om vuildeeltjes los te maken en zo de verdwijning van de cystes aan te moedigen.
Nog beter is langs gaan bij een dermatoloog of andere professional -veel schoonheidsspecialisten doen het ook- die eerst en vooral zal vaststellen of het inderdaad over millia gaat, en die vervolgens op een manier die aangepast is aan jouw huidtype zal aanpakken. Vaak wordt aan de hand van een ragfijne naald een kleine opening in de huid gemaakt, langswaar de gerstekorrel naar buiten wordt geduwd, of wordt het aan de hand van een speciale comedonentrekker uit je huid gewerkt. Schrik niet, je voelt dit alles amper en het is in een vingerknip voorbij. Het laat ook geen littekens na. De dermatoloog kan je eveneens een zalf op basis van retinoide voorschrijven om de huid te exfoliëren, of je aanraden regelmatig zachte peelings uit te voeren. Als je last hebt van veelvuldige, steeds terugkerende millia, kunnen enkele sessies microdermabrasie helpen.
Hoe voorkom je gerstekorrels?
Beter voorkomen dan genezen. Enkele tips om de vorming van dee vervelende cystes tegen te gaan:
- Ga nooit met je make-up slapen en neem de tijd om je huid grondig te reinigen voor bedtijd.
- Scrub twee à driemaal per week je huid met een zachte peeling. Vermijd daarbij al te agressieve producten.(Ontdek hier hoe je thuis een goede peeling uitvoert.)
- Gebruik een crème met retinol (wel niet op de oogleden!) om de ophoping van dode huidcellen te vermijden.
- Gebruik cosmetica die aangepast is aan je huid, het lieft van natuurlijke oorsprong.
- Blijf weg van al te agressieve laserbehandelingen en chemische peelings.
- Stel je huid niet te lang bloot aan de zon en andere schadelijke UV-stralen.
- Draag altijd -ook ’s winters- UV-bescherming!
- Vermijd voedsel dat rijk is aan cholesterol.
Shopping: een aangepaste beauty routine
Nu je huid als een blanke pagina is, mak je ook schoon schip van je badkamerkastje. Weg met al te agressieve, chemische brol en welkom zachte en plantaardige verzorgingsproducten! Vermijd te vette oliën, melk en crèmes. Wat je make-up betreft: die mag je huid niet verstikken en er ook niet in kruipen, maar moet er als een lichte sluier òp liggen. Verkies cosmetica met een “tweede huid” effect boven ultra dekkende fond de teint en concealer. Tenslotte, omdat dit op het vlak van millia zo’n gevoelige zone is: schaf je een goede verzorging aan voor je oogleden en oogcontouren.