AF Vandevorst houdt ermee op

Gepubliceerd op 17 februari 2020 door Elisabeth Clauss en Isabelle
AF Vandevorst houdt ermee op

Opschudding aan de modetop: AF Vandevorst trekt een streep onder haar eigen bestaan. Of toch in de vorm waarin we het tot nu toe kenden. De sneltreinvaart en race om hét meest instagrammable product van het seizoen vormen geen vruchtbare bodem voor de radicale poëzie van het Vlaamse duo, en dus is het tijd voor een nieuw begin. Waarvoor dus wel eerst een einde nodig is. RIP A.F.

22 mooie jaren waarin ze de modescène van hun sensuele, strikte stijl voorzagen. Uniformen, maar vooral ook de dualiteit tussen maagdelijkheid en verleiding, lieflijkheid en brutaliteit, vormden de rode draad doorheen hun werk. Met hun fascinerende look, steeds voorzien van een goede portie poëzie, in combinatie met haast hemelse tailoring verdienden ze hun strepen. Modieus dichten aan de hand van leer en stof, dat is wat An Vandevorst en Filip Arickx jarenlang deden. Twee reuzen van het modetoneel, die hun boodschap voortaan op een andere manier gaan verkondigen.

Fashion boulimie

Het Vlaamse duo staat erom bekend steeds vooruit te blikken en het is juist met oog op de toekomst dat ze het over een nieuwe boeg willen smijten. In de context van de heersende mode boulimie zagen ze maar twee uitkomsten voor een merk als AF Vandevorst: zich verliezen in een haast ongrijpbaar productietempo dat steeds meer in het teken van een product, en steeds minder in dat van kunst staan… òf haar eigen DNA vrijwaren door een stapje terug te zetten. Het is dat laatste geworden:  de keuze om verhalenvertellers te blijven eerder dan handelaars in momentopnames te worden.

AF _Vandevorst_stopt
(c)catwalkpictures.com

“We herkennen ons niet meer in het overaanbod, we willen ons liever focussen op creativiteit en een langdurig verhaal. Kleren zijn een product van massaconsumptie geworden waarin kwaliteit en boodschap nog maar weinig betekenis hebben. Mode wordt online geleefd, we kijken niet meer naar details of intimiteit. We hebben alles in de strijd gegooid om ook op digitaal vlak uit te munten, maar tevergeefs: een virtuele ervaring zal nooit op dezelfde manier aanvoelen als het echte werk.”

“Het was geen gemakkelijke beslissing en we hebben de tijd genomen om er grondig over na te denken. De commerciële “opties” die voor ons lagen, strookten niet met onze ethiek en visie van ontwerpen. Er is een toekomst voor dat soort mode, maar daar maken wij geen deel van uit. We zullen onze creativiteit nog steeds uiten met mode, maar dan wel in combinatie met andere disciplines.”

Op korte termijn betekent dat een doorlichting van hun eigen archief, van 22 jaar mode die een stevige stempel drukte op de Belgische scène. Het koppel heeft catalogi gemaakt op basis van voorgaande looks en die deden al de ronde van toonaangevende musea: het FIT en MET in New York, V&A in Londen, MOMU in Antwerpen zijn maar een paar groten die reeds tekenden voor AF Vandevorst archiefstukken. “Het is voor ons belangrijk om een spoor na te laten, dat onze stempel erkend wordt en dat ons gedachtengoed en onze bijdrage aan de mode tegenwoordig verder leeft onder verzamelaars en in musea.” 

AF _Vandevorst_stopt
(c)catwalkpictures.com

Wat verlangen ze van mode? “Meer menselijkheid.”

En dat is dat. De SS2020 collectie, nog tot augustus beschikbaar in hun Antwerpse flagship store, is meteen ook de laatste van het geniale duo. Niet gerouwd echter: net als hen houden we de blik op de toekomst gericht, al is het in ons geval eerder reikhalzend uitkijken naar het volgende verhaal dat aan hun creativiteit zal ontspruiten, en vooral naar hoè dat verteld zal worden. Long live AF Vandevorst!

Toch een kleine trip down memory lane: het duo was nooit bang voor een goede stunt, zoals die keer dat ze 's werelds duurste diamanten laarzen uitbrachten, of hun reeks guerilla installaties die tot nadenken aanzetten.