Je hebt in je leven al heel wat keren je koffers gepakt. Kleine en grote koffers, voor citytripweekendjes, zonvakanties, skireisjes, ... Maar een materniteitskoffer is toch net even anders. Dit uitstapje zal je leven voorgoed veranderen: bij je terugkomst is je kleine spruit er immers ook bij. De waarde van die tas valt dus niet te onderschatten. Als je het slim aanpakt, zal ze jullie reis samen meteen een zetje in de goede richting geven.
Het langverwachte en goed voorbereide vertrek
In een ideale wereld start je met de voorbereidingen van je materniteitskoffer aan het begin van het derde trimester van je zwangerschap. Als je een echte stresskip bent, doe je dat waarschijnlijk al aan het einde van het tweede trimester.
Een eerste belangrijke raad: maak twee verschillende tassen klaar, een voor jou en een voor je kindje. Dat geeft je een enorm voordeel als het op organisatie aankomt. Daarna stop je aan de ene kant van elke koffer wat je nodig hebt voor de bevalling en aan de andere kant wat je voorziet voor de rest van je verblijf. Vergeet ook je toilettas niet.
De checklist voor jou
Dit mag zeker niet in je materniteitskoffer ontbreken: je documenten, identiteitskaart, DKV-kaart, ziekteverzekerings- en bloedgroepkaart, medisch dossier, ... Stop dat allemaal in een administratief tasje.
Voor de bevalling zelf leg je ruime en zachte kleding klaar, een katoenen shirt bijvoorbeeld (waar je niet al te erg aan gehecht bent), sokken, een verstuiver (ook in de winter, vertrouw ons maar) en, heel belangrijk, een elastiek en/of haarband.
Voor de dagen erna – over het algemeen tussen drie en vijf dagen - voorzie je lichte en comfortabele kleren:
- Wat kleding betreft, neem je vijf topjes, een of twee lange jumpers en twee leggings mee. Doe daar nog twee nachthemden bij (als je borstvoeding geeft, moeten die vooraan openkunnen) of T-shirts om in te slapen, slippers en twee badhanddoeken. Vergeet ook je outfit niet voor wanneer je terug naar huis mag (yes)!
- Als ondergoed neem je drie beha's mee (best een maatje meer dan gewoonlijk) en borstcompressen (als je voor borstvoeding kiest), vijf katoenen slipjes (en massa's ultradikke maandverbanden) en evenveel paar sokken.
- Met je beautyproducten willen we ons niet te veel bemoeien, neem gewoon mee wat je anders ook gebruikt: je striemenolie - het zou toch jammer zijn mocht je na al die maanden smeren het resultaat net na de aankomstlijn om zeep helpen - en een verzorgingsproduct voor je borsten als je van plan bent om borstvoeding te geven. Neem ook een voedingskussen mee.
- Tot slot vul je jouw materniteitskoffer met alles wat jij fijn vindt en wat je zal helpen om te ontspannen: een boek, chocola, chips, muziek, ...
De checklist voor je baby
Nu is het aan hem/haar. Om je kleintje op de grote dag het welkom te geven dat het verdient, zorg je voor:
- 6 tot 8 rompertjes en pyjamaatjes;
- 1 kledingsetje (als je wil dat hij/zij er voor het bezoek op zijn paasbest uitziet) ;
- 1 paar sokjes, pantoffeltjes;
- 1 trappelzak;
- 1 engelennestje;
- 2 mutsen
- 2 badcapes;
- 5 tetradoeken;
- 1 superzacht dekentje;
- 1 knuffel
- 1 fopspeen (Als back-up. Zelfs als je er eigenlijk niet zo'n fan van bent. Geloof ons, je zal ons dankbaar zijn!).
Het lastminutevertrek
Voor zover dus de theorie. Want in het echte leven kan het gebeuren dat de baby iedereen verrast en beslist om vroeger te komen dan was verwacht. In dat geval moet papa in actie komen. Wat is zijn opdracht precies? Het strikt noodzakelijke meebrengen en de rest later gaan halen. Hij hoeft dus enkel de documenten mee te brengen, een reserve-outfit voor jou en wat spulletjes voor de baby. Met die aanwijzingen redt hij het wel. Toch kunnen we je niet genoeg aanraden om deze lijst zo snel mogelijk aan de koelkastdeur te hangen en meneer aan te sporen om ook zijn eigen tas voor de Grote Dag klaar te maken.
LEES OOK:
Memisa organiseert opnieuw een gratis mama fotoshoot en daarom moet je meedoen