Je hebt er vast al over gedroomd, misschien zie je 'm zelfs tot in de kleinste details voor je... Een bruidsjurk uitzoeken verloopt voor sommigen van een leien dakje maar voor anderen is het een heuse zoektocht. Deze vragen moet je jezelf absoluut stellen, en deze 8 tips helpen je om de juiste trouwjurk te kiezen.
1. Wanneer maak je een afspraak bij de bruidswinkel?
We kunnen het niet genoeg herhalen. Als je jouw jurk wil vinden, moet je er op tijd aan beginnen. Bij de meeste boetieks en ontwerpsters moet je negen tot zes maanden voor je huwelijk al een afspraak maken.
Waarom zo vroeg? Over het algemeen verschijnen de nieuwe collecties vanaf de maand oktober in de boetieks. Vanaf dat moment beginnen de ontwerpers en boetieks met het passen. Hou er dus rekening mee dat je tijdig een afspraak moet maken, zeker als je je tijdens de week niet vrij kan maken. Eens je je jurk hebt gekozen, heeft de boetiek tijd nodig om ze te bestellen en de ontwerper moet ze kunnen maken en versturen, als het atelier zich in het buitenland bevindt.
Wat doe je als je te laat bent? Neem zeker contact op met de boetiek en vraag hen of ze modellen hebben die op korte termijn beschikbaar zijn. Soms lukt dat, mits een klein supplement. Aangezien er bij zelfstandige ontwerpsters geen tussenpersoon is, kunnen zij vaak een kortere levertermijn aanhouden. Maar dat hangt natuurlijk wel af van hun orderboekje.
Het heeft dus totaal geen zin om langer dan anderhalf jaar op voorhand trouwjurken te gaan passen. Je zou de nieuwe collecties mislopen en ook je smaak kan met de tijd evolueren.
2. Moet je een moodboard maken met trouwjurken?
Een moodboard kan vaak erg nuttig zijn. Pinterest is bijvoorbeeld een onuitputtelijke bron van inspiratie! Stel privéborden samen en groepeer daarop alle bruidsjurken die je mooi vindt. Het zal je helpen om je eigen smaak te bepalen en de overheersende trends in je selectie te spotten. Op basis van de stijl uit je moodboard kan je ook kiezen bij welke boetieks en ontwerpsters je een afspraak wil maken.
Opgelet! Zorg ervoor dat je niet té afhankelijk wordt van je moodboard. Het kan een leidraad zijn, maar mag zeker geen regel worden waar je niet vanaf mag wijken. Laat wat ruimte voor onverwachte pareltjes en verrassingen.
Hangt je moodboard bijvoorbeeld vol met strapless jurken? Probeer tijdens het passen dan toch zeker ook een of twee jurken in een volledig andere stijl, of vraag de verkoopster naar haar mening. Hetzelfde geldt als je beseft dat je ideale jurk jou niet staat zoals je je het had voorgesteld. Vraag of je de collectie mag zien en probeer andere modellen die beter bij jouw lichaamsbouw passen.
3. Een boetiek voor bruidsmode of een ontwerpster met maatwerk?
Dit zijn twee totaal verschillende concepten en elk heeft zijn eigen publiek.
In de boetieks vind je een ruime keuze aan modellen en aan Belgische, maar toch vooral ook buitenlandse ontwerpers. Elke boetiek stelt een bepaalde stijl voorop. Die kan gaan van klassiek over prinsessenjurken tot een boho- of rockstijl. Een boetiek heeft het voordeel dat je op voorhand exact weet hoe je jurk eruit zal zien. Aan de andere kant kunnen er vaak maar weinig en soms zelfs geen wijzigingen aan je jurk worden aangebracht. Je moet dus echt helemaal overtuigd zijn van het model dat je kiest.
Bij een ontwerper daarentegen kan het aanbod soms wat beperkt zijn, maar kan je de jurk wel naar wens laten aanpassen (op voorwaarde dat die veranderingen in lijn zijn met het imago van de ontwerper). Veel designers stellen voor om een unieke jurk op maat te tekenen. Die werken jullie daarna samen uit op basis van je wensen en lichaamsbouw. In dat geval zal je een aantal keren moeten gaan passen om je droomjurk voor je ogen te zien.
4. Wie vraag je mee bij het passen van een trouwjurk?
Om je afspraak ten volle te kunnen benutten, is het belangrijk dat je je goed omringt! Het kan uiteraard heel spannend zijn om al je bruidsmeisjes of je hele familie mee te brengen, maar het is verstandiger om je door maximaal twee of drie personen te laten vergezellen.
Zorg ervoor dat je ze goed brieft over wat je precies van hen verwacht. Vergeet niet dat jij de bruid bent en dat jij de jurk kiest. Goede raad is welkom, maar het belangrijkste bij de keuze van de jurk is hoe jij je erin voelt. Zeg zelf telkens eerst wat je van elke jurk vindt vooraleer je de mening van je chaperonnes vraagt. Ze zullen soms onvermijdelijk in jouw plaats reageren, maar vergeet niet dat het om jou draait. Heb je liever niemand om je heen? Dan houdt niets je tegen om je eerste selectie in je eentje te maken en in een latere fase met je vriendinnen of familie terug te komen.
5. Kies een jurk die bij je persoonlijkheid past
Misschien heb je altijd al gedroomd van een getailleerde jurk, maar besef je na enkele pasbeurten dat jurken met een lage taille jou gewoon veel beter staan. Hetzelfde geldt voor kant. Je kan het mooi vinden, maar past het ook bij je persoonlijkheid? Veel kans dat je uiteindelijk voor een jurk kiest die helemaal niet lijkt op wat je aanvankelijk in gedachten had.
Laat je adviseren door de ontwerpers en verkopers. Zij zullen je waardevolle raad en tips geven om de jurk te vinden die zowel bij je figuur als stijl past. Je zal al snel voelen of je je in een jurk op je gemak voelt. Zelfs bij heel mooie modellen zal je in een oogopslag begrijpen of het iets voor jou is of toch maar niet.
Maak je geen zorgen als je niet meteen de trouwjurk van je dromen vindt. Soms moet je diverse boetieks bezoeken of dezelfde jurken zelfs verschillende malen passen om er verliefd op te worden. Het wow-effect dat je krijgt wanneer je the one aanhebt, liegt echter nooit.
6. Welke stoffen bestaan er voor trouwjurken?
Zijde
Wat materiaal betreft blijft zijde nog altijd de ultieme luxe. Deze lichte en gladde natuurlijke stof valt ongezien elegant. Bovendien is zijde thermoregulerend: in de winter houdt het je warm en in de zomer laat het je huid ademen.
De wijze waarop zijde wordt geweven, bepaalt haar naam en de manier waarop ze valt. Zijden crêpe, organza, tule, keperzijde, georgette, tafzijde... Zijden jurken zijn vaak veel duurder dan hun variant in polyester, maar als je het kan betalen, is het meer dan de moeite waard. Let er wel op dat je zijden jurk geen polyester voering heeft. Hierdoor gaat immers een deel van de kwaliteit van de zijde verloren.
Kant
De bekendste en meest prestigieuze kant komt uit Calais, Lyon en Caudry. Vandaag wordt overal ter wereld kant gemaakt, maar Frans kantwerk is het meest geraffineerd omdat het volgens eeuwenoude tradities wordt vervaardigd.
Enkele jaren geleden was kant wat uit de mode, maar het maakte sinds het huwelijk van Kate Middleton een glorieuze comeback. De ontwerpers brachten kant opnieuw tot leven in boho-stijl, met een vintage look, of met een sexy doorkijkeffect. Het kantwerk kan ook bezet zijn met parels of met de hand nageborduurd worden voor een coutureafwerking.
Tule
Of ze nu uit polyamide, zijde of polyester gemaakt is, voor je sluier is tule onmisbaar. Niet alleen dat, het geeft je jurk ook een luchtige, zelfs volumineuze uitstraling.
Polyester
Polyester is de synthetische stof bij uitstek en het is bovendien een goedkoop alternatief voor zijde. Afhankelijk van de manier waarop het geweven is, kan het verschillende stoffen vormen: crêpe, tule, Georgette, taffetas,... De stof kreukt niet snel en is zeer sterk, maar laat de huid ook moeilijk ademen. En wat milieuvriendelijkheid betreft, scoort polyester niet bijster goed. Als je portemonnee dat toelaat, vermijd je polyester dus beter.
7. Moet je meteen je keuze maken?
Als je zeker bent, waarom dan niet? Twijfel je, beslis dan niet in een opwelling. Behalve wanneer je minder dan zes maanden voor je huwelijk nog steeds geen jurk hebt, is er geen enkele reden waarom je bij twijfel onmiddellijk moet gaan bestellen. Als de verkoopster aandringt en zegt dat het "nu of nooit" is, is er een grote kans dat ze bluft. Los van de keuze van de jurk, moet je natuurlijk vertrouwen hebben in de ontwerpster of je entourage.
8. Moet je je eigen accessoires meebrengen?
Ja, als je de jurk met een bijzonder stuk wil combineren - je moeders sluier, een broche, halsketting of ander familiestuk. Op die manier kan je er bij het kiezen van de jurk ook rekening mee houden of ze bij je accessoire past en je krijgt meteen een goed idee van je hele look.
LEES OOK: