Zin om thuis je eigen brood te bakken? De nieuwe bloemsoorten van Soubry werden speciaal ontwikkeld voor een perfectresultaat en zijn ook geschikt voor broodmachines. De bloem, levert een brood op met een perfecte kruimstructuur. Wij probeerden de mix voor een oergranenbrood uit op basis van amarant, boekweit, rode en gele quinoa en heerlijke chiazaadjes. Lekker én gezond. Dit recept maakt gebruik van een gietijzeren stoofpot, waardoor het brood gestoomd wordt door de damp die tijdens het bakken in de pot circuleert. Zo krijg je een optimaal bakproces dat een zacht brood garandeert met een dunne, knapperige korst.
Ingrediënten
- 500 g Soubry mix voor Oergranen-brood
- 33 cl lauw water
- 20 g bakkersgist (of 7 g droge gist)
- 1 theelepel zout
Bereiding
- Los de gist op in het lauwe water en laat 10 min rusten.
- Doe de bloem en het water samen met de gist en het zout in de kom van een keukenrobot. Zorg ervoor dat de laatste twee niet rechtstreeks in contact komen met elkaar. Bewerk 10 min met de deeghaak.
- Maak een bal van het deeg, bedek die met een schone keukendoek en laat ongeveer 1 uur rusten bij kamertemperatuur.
- Sla het deeg, dat in volume is verdubbeld, door om het gas te laten ontsnappen en maak opnieuw een bal.
- Doe het deeg in de stoofpot, die je vooraf met een stuk bakpapier hebt bekleed. Laat nog eens 30 min rusten.
- Maak met behulp van een bakkersmes of een fijn mes inkepingen in het deeg en plaats de stoofpot in de oven (je hoeft de oven niet voor te verwarmen). Bak 40 min op 220 °C.
Dit artikel werd tot stand gebracht in nauwe samenwerking met Soubry.
www.soubry.be