Geef toe: hoeveel stuks in je kleerkast draag je zelden of zelfs nooit meer? Kstmized haalt vergeten kleren vanonder het stof en geeft ze een tweede leven. Upcycling heet dat dan, of hoe je textielafval tot iets waardevols kunt transformeren.

Wie vandaag de dag een label begint, moet groen denken. De Mechelse modeontwerpster Jolien Lauwens was amper een jaar afgestudeerd toen ze het verhaal van Kstmized begon. Ze upcyclet oude kleding en reststoffen tot nieuwe T-shirts, sweaters, jurken, bomberjacks en tote bags.

Christian Wijnants en afdankertjes

“Het overgrote deel van de kleding waarmee ik werk, haal ik bij mensen die hun kleerkast net een opruimbeurt hebben gegeven. Elk afgedankt stuk krijgt een grondige wasbeurt en wordt gecontroleerd op kleurbehoud, vlekken, gaatjes en scheuren …”, aldus Jolien. “De kledingstukken die ik zelf niet meer kan gebruiken, zoals wollen truien, schenk ik aan een goed doel.”

Kstmized, Jolien Lauwens, upcycling, Mechelen, tweedehands

Daarnaast werkt de ontwerpster met overgebleven designerstoffen van Belgische modehuizen, zoals Dries Van Noten, Christian Wijnants en Essentiel. Maar anders dan deze labels houdt ze weinig rekening met de huidige trends. “Ik probeer vooral mijn eigen stijl te brengen. Natuurlijk ben ik ook zéér afhankelijk van de beschikbare reststoffen en ingezamelde kledingstukken. Van wat ik wel in huis heb, maak ik een selectie op basis van kleur en prints. Past het niet bij de collectie die ik op dat moment voor ogen heb, dan hou ik het aan de kant voor een volgende keer.”

Lokaal naaiatelier

De ontwerpen van Kstmized zijn duurzaam en heel doordacht in hun eenvoud. Dat is een bewuste keuze van Jolien. Om te laten zien dat het ook anders kan in de mode. Ze wil dat haar creaties een lange tijd meegaan en laat alle stukken lokaal produceren in België. “Momenteel maak ik bijna alles zelf, slechts een deel besteed ik uit aan het naaiatelier AMAi in Mechelen. Hier werken vrouwen die niet meer aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Op termijn zou ik me graag focussen op het ontwerp en de eigenlijke uitwerking volledig overlaten aan lokale naaiateliers.”

Kstmized, Jolien Lauwens, Mechelen, tweedehandskledij, upcycling

Jolien achter haar naaimachine. Wekelijks zorgt ze voor een vijftal nieuwe stukken op de webshop van Kstmized.

Kstmize me

Heb je zelf nog een kledingstuk of twee dat aan vernieuwing toe is? Boek een sessie bij Jolien om een nieuw ontwerp, inclusief je favoriete stoffen en kleuren, te kiezen.

Kstmized, Jolien Lauwens, upcycling, tweedehands, Mechelen

Naast de webshop is de collectie van Kstmized ook verkrijgbaar bij EDO Collective in Antwerpen, en vanaf april 2020 bij Scoopstore Mechelen.

Nog meer upcycling? Deze labels moeten op je radar staan!