Valencia is een echte badstad, maar dan zonder de nadelen van massatoerisme. Zo zijn de historische en Iberische sfeer er prachtig bewaard gebleven. Wij brachten een exclusief bezoek aan El Carmen, een wijk vlakbij de zee.
De mercado central, het hart van de stad
Hier zou elke dag moeten beginnen, tussen de kraampjes met groenten, manchego en vers gevangen vis. De "mercado central" - de "centrale markt" - is het kloppende hart van Valencia. Een plek waar zowel locals als toeristen rondkuieren en hun boodschappen doen. In dit prachtige bouwwerk uit 1914 vind je al wat je nodig hebt voor een lekkere bocadillo of ga je heerlijk Valenciaanse oesters slurpen in de “Mercatbar”, het tapasrestaurant van de Spaanse driesterrenchef Quique Dacosta. Heel typisch en een echte must.
La vida loca van de Barrio del Carmen
Op een paar honderd meter van de mercado central, voorbij de charmante Plaza de la Virgen, wacht El Carmen en zijn wirwar van straatjes op het vallen van de nacht. Dan komen de feestbeesten naar buiten. Op elke straathoek prijkt dan plots een terrasje of een geanimeerde bar waar je je in de schaduw van oude maar springlevende gebouwen tot in de kleine uurtjes kan laten bedwelmen door agua de Valencia - een cocktail op basis van cava, wodka, gin en sinaasappelsap.
Uitzicht op de stad vanop de Torens van Quart
Aan de rand van El Carmen werpen twee indrukwekkende middeleeuwse torens een schaduw over de omliggende kronkelende steegjes. Als beloning omdat je de vele, hoge treden hebt beklommen, wacht je bovenaan de toren een van de mooiste vergezichten over Valencia. Bij mooi weer - haast elke dag dus - kan je kilometers ver kijken, en zo ver het oog reikt huisjes en die typisch Spaanse warme beige tinten bewonderen.
Nu we toch zoveel schoonheid in ons aan het opnemen zijn, gaan we daar vlakbij de botanische tuin van Valencia bezoeken: honderden meters paadjes omzoomd door inheemse en exotische boom- en plantensoorten, en ook verschillende serres. Bovendien herbergt de plek een honderdjarige kolonie van katten, die vredig tussen de bomen flaneren en in de zon liggen te luieren.
Russafa, de nieuwe hippe wijk
De Valenciaanse wijk Russafa had lange tijd een slechte naam, maar dat is verleden tijd. Nu wemelt het er van de conceptstores, wijnbars, originele restaurants en wonderlijke winkeltjes. Wij zijn weg van koffiehuis-boekenwinkel Ubik, de zoete brunch van Dulce de Leche, de ambachtelijke brouwerij Olhöps, het originele restaurant La Cooperativa del Mar, de taqueria La Llorona en de plaatselijke tweedehandswinkels.
De Turia, de groene long van de stad
De Turia is een Spaanse waterloop die moest omgeleid worden omdat hij te vaak overstroomde. Elke andere stad zou er daarna hoogstwaarschijnlijk gebouwen en winkels hebben neergepoot. Maar toen de rivier die Valencia doorkruiste, verdween, werd op de plaats van zijn bedding een immens park voor de bewoners aangelegd. De bruggen zijn blijven staan, als vaste herinneringen aan de Turia, terwijl minigolfbanen, speeltuinen en skateparken naast uitgestrekte groene ruimtes en verfrissende fonteinen lonken. De sfeer is er gezellig en authentiek, net zoals het karakter van de Valencianen. Een verkoelende must-go voor wie de Spaanse stad bezoekt.
Een les architectuur in la Ciudad de las Artes y Ciencias
Al van in het vliegtuig zien we hoe de witte "Stad van de Kunst en de Wetenschap" zich majestueus tegen de blauwe lucht aftekent. Dit cultuurcomplex aan de monding van de Turia is het werk van architect Santiago Calatrava, die ook het Belgische station van Luik-Guillemins ontwierp. Het complex omvat 350.000 m2 smetteloos mozaïek dat wel een planetarium lijkt, een wetenschapsmuseum, een kleine botanische tuin die tegelijk dienstdoet als openluchtkunstgalerij, een oceanarium, een kunstmuseum en een promenade.
Hedendaagse kunst in een oud industriecomplex
Het kunstcenter Bombas Gens stelt hedendaagse kunst tentoon zoals je die nergens in Valencia ziet. Japanse fotografie, stillevens die bruisen van leven en design hangen harmonieus naast elkaar. Na de expositie kan je lekker gaan tafelen bij de tweesterrenchef Ricard Camarena, wiens restaurant prachtig in de architectuur van het gebouw is opgenomen.
Paella, de echte
De bereiding van de authentieke paella begint in de nabijgelegen lagune van Albufera op een luttele tien kilometer van Valencia. Hier wordt de typische ronde paellarijst op een unieke manier geteeld en daarna met veel geduld gekookt in een grote pan - paella betekent dan ook “pan” in het Spaans. Wie echt goede paella wil proeven, vermijdt beter de restaurantjes in het centrum van de stad en zoekt zijn geluk aan de kust, bij Casa Carmela bijvoorbeeld. Een culinair souvenir dat meer waard is dan de mooiste schelp die je op het strand kan vinden.
Voor de beste vluchten naar Valencia, surf je naar Skyscanner.
LEES OOK:
Roadtrip: ontdek Italië met een vespa
Hotspot alert: conceptstore Darial in Barcelona
Kom op adem in Abama Resort, een paradijs op amper een paar uurtjes vliegen van België