In zijn boek Sharing deelt chef Benoit Dewitte deze frisse lenterolletjes met paling en gepekelde groenten. Blijf bij het seizoen en gebruik enkel groenten waarvan je eenvoudig een julienne kunt snijden.
Ingrediënten
- 5 vellen rijstpapier
- 10 blaadjes verse koriander en munt
- 60 g julienne van wortel, komkommer, prei, spitskool of pompoen per spring roll
- peper en zout
- 90 g gerookte palingfilet per spring roll
- 1 dl water
- 2 teentjes geperste knoflook
- 75 g blonde miso
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels geroosterde sesamolie
- 200 g eiwit
- 80 g sushiazijn
- 1 liter zonnebloemolie
- geroosterde sesamzaadjes
Bereiding
- Laat de vellen rijstpapier weken in koud water tot ze mooi soepel zijn.
- Marineer de groenten en de verse kruiden gedurende 20 minuten in de pekel* en kruid met peper en zout.
- Leg de groenten, kruiden en paling op het rijstvel en rol strak op. Laat de opgerolde rijstvellen gedurende 1 uur afgedekt rusten in de koelkast. Op die manier kun je de spring rolls gemakkelijker snijden.
- Bereid nu het misosausje: mix water, knoflook, miso, sojasaus, sesamolie, sushi azijn en eiwit samen in een blender. Bind straalsgewijs met de zonnebloemolie zoals je voor een lopende mayonaise zou doen.
- Werk af met enkele geroosterde sesamzaadjes.
Zo pekel je verse groenten
*Voor dit gerecht heb je zelf gepekelde groenten nodig. Heel eenvoudig, als je de methode kent tenminste. In zijn boek geeft Benoit Dewitte een basisrecept mee:
Ingrediënten
- 1 liter water
- 1 liter azijn
- 500 gram suiker
- 500 gram verse kruiden zoals munt, tijm of salie
Bereiding
Meng het water met de azijn en de suiker, en breng het mengsel aan de kook. Giet het vervolgens op de verse kruiden, laat afkoelen en giet door een zeef voor gebruik. Je kunt zowel de pekel gebruiken als de groenten of kruiden die je in de pekel gebruikt.
Recept uit het boek 'Sharing' van Benoit Dewitte, meer info via benoitdewitte.be