Lang voor het tijdperk van Elsa uit Frozen stond de legendarische krijgster Mulan al haar mannetje op het grote scherm. In de nieuwste liveaction film van Disney speelt ze opnieuw de hoofdrol, met glans. Vrouwen aan de macht!

Als we één Disneyfilm moeten uitkiezen die je gezien moet hebben, dan is het deze wel. Mulan, een liveaction film gebaseerd op een Chinese legende, is te zien in de bioscoop vanaf 22 juli. Tot grote vreugde van de tegenstanders van de mooi wezende en ja-knikkende prinses.

1/ De legende van Hua Mulan

Een jonge vrouw beslist om in het geheim de plaats van haar zieke vader in te nemen wanneer die opgeroepen wordt om toe te treden tot het Chinese leger in de strijd tegen de Hunnen. Door zich voor te doen als man ontsnapt de jonge Mulan aan de rol van brave echtgenote en huisvrouw, zoals de traditie het voorschrijft. Doorheen de opleiding tot soldaat leert ze zichzelf beter kennen en komt ze steeds dichter bij haar innerlijke kracht.

2/ Een hypermoderne feministische heldin

Lang voor het feminisme in Frozen, was Mulan al onze favoriete heldin. Inderdaad, een heldin en geen prinses. De witte jurk met lange sleep en “ze kregen veel kinderen en leefden nog lang en gelukkig”, dat is niet meer van deze tijd. Mulan’s dromen zien er compleet anders uit: de eer van de familie beschermen en haar land dienen. Onafhankelijk en ambitieus, dat is waar ze voor staat.

Daarbovenop maakt Mulan komaf met de waarden van de traditionele mannenmaatschappij, waar de man de held is en de vrouw in de keuken thuishoort. Door zich elke dag opnieuw te verzetten en de strijd aan te gaan, geeft ze een duidelijke boodschap: iedereen kan actie ondernemen en zijn dromen waarmaken, of je nu man bent of vrouw. Haar bescheidenheid, haar zwaktes en haar momenten van twijfel maken haar des te herkenbaarder voor ons, vrouwen.

3/ Een slag in het gezicht van de genderstereotypes

Maar Mulan gaat nog een stap verder: het jonge onverschrokken meisje maakt brandhout van de klassieke genderstereotypes. Haar moed, haar onverwoestbaar eergevoel en haar intelligentie zijn het bewijs dat vrouwen even sterk (of zelfs sterker) zijn dan mannen en dat ze respect verdienen. Het is ongetwijfeld ook de eerste Disney film die de sociale verdeling in mannen en vrouwen in onze maatschappij in vraag stelt. Meisje, jongen, wat doet het ertoe: we zijn vrij om zelf onze keuze te maken.

4/ Een top cast en dito uitvoering

Een film met zo’n boodschap kan wellicht moeilijk door een man geregisseerd worden, hoor ik je denken? Goed nieuws, de regie van de live-action was in de professionele handen van regisseuse Niki Caro, die prachtig werk heeft geleverd, met respect voor de Chinese cultuur. Vaarwel whitewashing! De cast bestaat volledig uit acteurs en actrices met Chinese roots, waaronder de fantastische Yifei Liu in de hoofdrol.

Kortom, deze Disney productie krijgt van ons een meer dan verdiende 10. Met zo’n actueel thema is het bovendien de perfecte aanleiding voor een avondje bioscoop onder vriendinnen!

In de bioscoop vanaf 22 juli 2020.

Lees ook :

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Disney.
www.disney.be