Geen zin om ziek te worden? Al zijn handen wassen en afstand houden de belangrijkste voorzorgsmaatregelen, gezond eten kan je immuunsysteem boosten, en dat is exact wat je momenteel nodig hebt. Welke ingrediënten en voedingstoffen houden je lichaam in topvorm? Wij wijzen je de weg.
Vitamine D
Waarom? Ons lichaam heeft voldoende vitamine D nodig om de antibacteriële eiwitten te produceren die virussen en bacteriën doden. Er wordt momenteel zelfs onderzoek gedaan naar de gunstige effecten van vitamine D op luchtwegeninfecties, en hoewel de resultaten niet eenduidig zijn, doet een extra dosis vitamine D in je dieet nooit kwaad.
Deze voeding bevat vitamine D
Hoewel je makkelijk supplementen kan slikken, wordt aangeraden je vitamines uit voeding te halen. Voorbeelden van voeding met vitamine D zijn vette vis, eieren, champignons… Daarnaast wordt veel dierlijke en plantaardige melk verrijkt met een extra dosis vitamine D.
Zet dit makkelijke recept met zalm, asperges en look (ook een echte immuunbooster) op je weekmenu, succes gegarandeerd.
Vitamine C
We schreven al over de vele voordelen van vitamine C in voeding en skincare, die momenteel zeker van pas komen. Van dit stofje wordt beweerd dat het ziektes minder lang laat aanslepen en je immuunsysteem een op peil houdt. Omdat je lichaam geen vitamine C kan stockeren, wordt aangeraden om de stof regelmatig op te nemen in kleine hoeveelheden.
Voeding die rijk is aan vitamine C
Fruit is sowieso belangrijk om gezond te blijven, maar citrusvruchten in het bijzonder zijn extra effectief, want ze zitten boordevol vitamine C. In het groenteschap moet je dan weer zoeken naar broccoli, spruitjes, boerenkool en gele paprika.
Tover deze week eens deze warme salade met boerenkool, broccoli en citroen op tafel: een vitamine C-bommetje.
Gefermenteerde voeding
Hoewel dit geen effect heeft op de luchtwegen, werd al van gefermenteerde voeding aangetoond dat het een grote impact heeft op je immuunsysteem. Hoe dat precies werkt? Bacteriën of schimmels worden toegevoegd aan bepaalde voedingsstoffen (dit gebeurt bij yoghurt, kaas, bier) om de smaak, verteerbaarheid of houdbaarheid te veranderen. Deze ‘goede bacteriën’ hebben voornamelijk een gunstig effect op de darmflora en spijsvertering, maar boosten dus ook je immuunsysteem.
Recepten met gefermenteerd voedsel
Zonder erbij stil te staan bevat je koelkast waarschijnlijk al gefermenteerde voeding, maar je kan even makkelijk zelf aan de slag. Dit recept voor zuurkool bevat bijvoorbeeld maar drie ingrediënten.
Kruiden en specerijen die je immuunsysteem boosten
Van verschillende kruiden wordt al eeuwenlang beweerd dat ze helende effecten hebben op het lichaam of zelfs ziektes kunnen voorkomen. Gember bijvoorbeeld blijkt infecties tegen te gaan en helpt daarnaast bij de spijsvertering, net als kurkuma, dat ook nog eens als antioxidant werkt tegen vrije radicalen. Ook kaneel bestrijdt ontstekingen en zou volgens sommige bronnen zelfs hart en vaatziekten helpen voorkomen.
Je weet wat je te doen staat: spice up your life!
Dit drankje houdt het midden tussen een chai latte en golden milk en bevat uitsluitend gezonde ingrediënten.