Gezond, makkelijk en veelzijdig, met een bord verse soep maak je ons altijd blij. En als we die snel op tafel kunnen toveren, is dat extra mooi meegenomen. Een soepmaker is dan ook de ultieme keukentool voor lazy girls. Welke kunnen ons het beste bekoren? ELLE deed de test.
- "Maar soep is nu toch écht su-per simpel om te maken?"
- "Heb je daar nu ook al een toestel voor nodig?"
De meningen op de redactie zijn verdeeld. Niet iedereen is ervan overtuigd dat soep het ultieme instapgerecht in de keuken is. Snijden, koken én mixen, er zijn van die dagen waarop zelfs dat net een beetje te veel inspanning vraagt. En dan is een soepmaker je beste vriend.
Wat is een soepmaker precies?
Je kan het toestel nog het best vergelijken met een blender die wat je erin stopt mixt én ook nog eens verwarmt. Naast soepen kan je in de meeste soepmakers ook koude smoothies en compotes bereiden.
Hoe werkt het?
Een soepmaker is door de band genomen erg eenvoudig in gebruik. Kies jouw favoriete ingrediënten (op internet vind je heel wat lekkere recepten) en stop ze in de mengbeker. Stel de gewenste stand in en het apparaat doet al het werk.
ELLE test
Redactrice Laure test de Viva Collection Soupmaker van Philips
Winter, zomer, lente of herfst: ik eet bijna elke dag soep. De ene keer is die overheerlijk, de andere keer mist de dampende inhoud van mijn kommetje wat smaak. Mijn prestaties in de keuken zijn niet bepaald consistent en ik laat me dan ook graag bijstaan door toestellen met meer culinaire talenten dan ik. De stomer, blender, keukenrobot en slow juicer nemen al heel wat plaats in, maar wat mij betreft kan ik er altijd een apparaat bij. Helaas denkt mijn echtgenoot daar anders over.
Gelukkig valt het formaat van mijn nieuw soepmaker best mee, en écht lelijk is het ding in donkere inox ook niet. Een meevaller. In het bijgeleverde receptenboekje staan een aantal inspirerende voorbeelden, maar ik beslis aan de slag te gaan met de groenten die ik in huis heb.
De grof gehakte stukjes courgette en broccoli en een handje spinazie gaan samen met een teentje knoflook, ajuin en bouillonblokje in de mengbeker. Nadien voeg ik de maximale hoeveelheid water toe en sluit ik het toestel. Dat lukt niet meteen, de mengbeker van de soepmaker is een pak kleiner dan de kookpot die ik normaal gebruik. Na wat gepuzzel met de groenten lukt het om het deksel te sluiten en tik ik de stand voor 'gladde soep' aan. Dit toestel heeft vier standaard standen, naast gladde soep kan je er ook minestrone, compote en smoothies (en milkshakes!) mee maken.
Ik spring in de douche - nog een voordeel van een soepmaker - je hoeft niet de hele tijd in de buurt van je kookvuur te blijven - en 18 minuten later is mijn soep klaar. Die is heerlijk smooth (véél gladder dan met mijn staafmixer) en zit vol smaak. Niet alleen ik maar ook mijn kritische echtgenoot is onder de indruk.
Next up: een smoothie. Het wordt een mix van (bevroren) rode vruchten, havermelk en een paar schepjes havermout. Het toestel heeft best wat moeite om de bevroren vruchten fijn te hakken en het resultaat is niet heel egaal. Mijn drankje zit nog vol kleine stukjes en ik moet nog een paar keer een beroep doen op de turbo-knop. Voor het maken van smoothies gebruik ik toch liever mijn traditionele blender.
Voordelen:
- dummie proof
- snel
- mixt veel gladder dan een staafmixer
- terwijl de soepmaker zijn ding doet, kan jij dat ook
- standaard standen voor verschillende soepen
- handig receptenboekje
Nadelen:
- de soepmaker heeft een capaciteit van 1,2 liter. Voor een gezin (of fervente soepdrinkers) is dit weinig. Al heb je snel een tweede batch gemaakt.
- om smoothies of nicecream met bevroren fruit te maken, gebruik ik liever een blender of keukenrobot.
Score: 8/10