Corona 101! Vijf weken, 25 dagen, 840 uren. Hoe hou je je kroost (en jezelf) in hemelsnaam rustig als je noodgedwongen 24/24 op elkaars kap zit?
Scholen en crèches gesloten, strenge voorzorgsmaatregelen en onheilspellende berichten in het nieuws: de komende vijf weken zitten families in heel België met hun kinderen thuis, maar de sfeer is niet altijd optimaal. Stress, verveling, paniek en een verstoord ritme vormen al gauw een explosieve situatie en veel ouders zitten met de handen in het haar. Want hoe kan je kinderen zo lang entertainen? Hoe bewaar je de rust in huis en maak je de situatie wat draaglijker voor iedereen?
Kinderpsychologe en relaxatietherapeute Cindy Luypaert, het brein achter iedereenzent.org, somt enkele handige tips om aan de huidige uitdagingen een positieve twist te geven. We bevinden ons immers in een uitzonderlijke situatie waarin we noodgedwongen -maar ergens ook eindelijk- de pauzeknop moeten -maar ook eindelijk eens mogen- indrukken en tot rust komen. Het is het moment om echt met je kinderen te bounden, los van jullie hectische alledaagse routine.
Corona tips voor groot en klein dus:
Cool & the gang.
Volledig in vakantiemodus gaan is wellicht niet mogelijk, én eigenlijk niet ideaal voor de kinderen. Behoud een duidelijke dagstructuur en voorspelbaarheid. Ouders (en wellicht de kinderen) zullen ook thuis nog werk moeten verrichten, maar jullie kunnen misschien wel je dagritme op een ‘chillaxere’ modus zetten. Minder gejaag om iedereen ‘s ochtends klaar te stomen, meer tijd om samen gezellig aan de ontbijttafel te zitten. Plan samen pauzes in: speel een spel, ga even naar buiten, bak pannenkoeken, maak een gemeenschappelijk kunstproject,… Ook leuk met iets oudere kinderen: de dag afsluiten met een stevige en ontspannende online workout -ontdek hier welke Belgische studio's er aanbieden en steun op die manier de zelfstandigen in je buurt.
Oooo nu heb ik eindelijk eens tijd voor...
Plan de komende weken leuke dingen die anders steeds op het ‘vergeten’ of ‘ik heb het te druk’ lijstje belanden. Speel dat ene gezelschapsspel eens samen, kleef eindelijk die babyfoto’s in je album, stel samen online een fotoboek op van jullie vakanties,…
Rust in je huis = rust in je hoofd.
Wist je dat je potje van stress ook mede kan vol lopen door kleine dingen en dagdagelijkse prikkels als rommel in huis, piepende deuren, muren die vol briefjes plakken, enz. Wel: tijd om deze aan te pakken! Sorteer samen met de kinderen hun speelgoed of kledij, pak samen die piepende deuren aan of pomp die fietsbanden op, bekijk samen nog eens al die rondslingerende kunstwerkjes en selecteer er om in de ‘box of fame’ te bewaren. Je kan zeker en vast nog een lijstje opstellen. Kinderen voelen zich graag betrokken, willen ook een verschil maken! Laat je perfectionisme varen en maak er samen het beste van.
(Opruimen als de besten leer je trouwens van Marie Kondo! Ontdek hier onze ervaring met en tips van het opruim- en declutterwonder uit Tokyo.)
Ooit wil ik....
Maak een lijstje met dingen die jullie zeker dit jaar (nog) eens willen doen, hoe klein (of hoe groot) dan ook. Met een hond van het asiel gaan wandelen, leren surfen, een uitstapje naar het Atomium, reizen naar Hawaï. Het zal wellicht niet altijd realistisch zijn, maar dromen mag!
Natuur, natuurlijk!
Trek er op uit in de natuur voor een wandeling of fietstochtje. Het bos, langs de waterwegen, de kust,… het zijn fantastische plekken om rust op te zoeken én waar je gemakkelijk afstand van anderen kan bewaren. Of duik je eigen tuin in: Welke kleine beestjes leven er allemaal tussen het gras? Of betrek je kind bij de eerste onderhoudsklusjes in de tuin. De weersvoorspellingen zien er alvast veelbelovend uit.
Allo allo digitaal.
In tijden van de digitale wereld, gaan ook de kleinsten digitaal! Voelen jij of je kind zich wat afgezonderd of slaat verveling toe? Wil je graag de grootouders entertainen? Speel spelletjes via Skype of Facetime met de grootouders, vriendjes, vriendinnetjes, enz.
Enkele suggesties:
o “Ik zie ik zie wat jij niet ziet” : wat zien jullie binnen het kader van het beeldscherm?
o “Rarara wie ben ik”: raad het personage/dier dat op je voorhoofd op een post it plakt. Je zal hier wel even inventief moeten zijn: Je hebt thuis iemand nodig om een personage te selecteren. En hou het beeld van jezelf klein genoeg op scherm of doe een blinddoek om zodat je je post it niet kan aflezen
o Dierentrein: som dieren op, steeds beginnend met de laatste letter van het laatst opgesomde dier.
Iedereenzennt
Meer tips? Iedereenzent heeft ook een fantastisch e-book vol leuke ideeën om de komende periode samen (én met veel plezier) door te komen en via het Iedereenzent IGTV account krijg je elke dag een leuke video met extra tips.