Heerlijke Japanse spiesjes met een tare sausje volgens het recept van chef-kok Tosao van Coevorden.
Ingrediënten
- 350 g groene asperges
- 150 g ontbijtspek, in plakken
- sla of zonnebloemolie, om in te vetten
- 250 ml sojasaus
- 250 ml mirin
- 125 ml water
- 125 ml sake
- 4 tl bruine suiker
- 1 lenteui, in stukken
Bereiding
- Bereid de tare (yakitorisaus). Breng alle ingrediënten behalve het spek, de asperges en de olie op middelhoog vuur al roerend aan de kook. Draai zodra de saus kookt het vuur laag en laat de saus tot de helft inkoken. Laat de saus voor gebruik afkoelen.
- Week de prikkers minimaal 30 minuten in koud water zodat ze tijdens het grillen niet verbranden.
- Breng wat water aan de kook en blancheer de asperges gedurende 3 à 5 minuten beetgaar. Verwijder de houtige uiteinden en snij ze in drieën.
- Rol het spek om de asperges.
- Verhit wat sla of zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spiesjes in enkele minuten rondom goudbruin en krokant. Serveer met de tare.