Relatietest: zo overleven jullie de lockdown

Geüpdatet op 21 april 2022 door Elisabeth Clauss en Isabelle
Relatietest: zo overleven jullie de lockdown(c)Shutterstock

De ultieme relatietest is dus niét drie weken zonder je partner op een eiland door te brengen in het gezelschap van een horde overenthousiaste verleiders, maar wel tien weken samen opgesloten zitten in huis, al dan niet in het gezelschap van kinderen die met momenten nog meer olie op het vuur smijten.

Psycholoog en psychoanalist Perrine Déprez deelt enkele tips om ook je relatie gezond te houden tijdens de lockdown.  

Wat heb je nodig? 

Niemand weet hoe lang de lockdown nog zal duren, en dus werk je maar best aan een stevige basis. Het klinkt extreem, maar doet iedereen heel veel deugd: isoleer je elk 24 uur binnen het isolement -als je in een minuscule studio huist, kan je een noice-cancelling koptelefoon opdoen- en denk na over wat belangrijk is voor jou binnen deze situatie: respect voor je persoonlijke leefruimte, een dagritme, gezamenlijke ontspanningsmomenten, aparte ontspanningsmomenten, een bepaald dieet,… Ga ook na wat je (potentieel) stoort bij de ander en waar je boos van wordt -als dat zijn moeder is, heb je geluk, als dat zijn manier van ademhalen is, staan je een paar heel lange weken te wachten…

Wees er open over

Na die introspectie komt de tijd om er samen over te babbelen. Met heel veel respect. En wederzijds begrip. Zonder nu al in elkaars haren te vliegen. Probeer niet te muggenziften over zijn kleine gebreken -die heb jij immers ook- en focus op het grotere plaatje.

Bepaal samen een ritme

Dit is heel belangrijk, een mens heeft immers ritme en structuur nodig om goed te kunnen functioneren! Of de lockdown nu vijftien dagen of vijftien weken zal duren, hanteer je best vanaf dag één een soort programma op maat van jullie beide noden en wensen. Wandelen van 15 tot 16u bijvoorbeeld, door weer en wind, ook al hebben, jullie een mindere dag. Probeer echt aan dat ritme vast te houden want het wordt letterlijk jullie houvast in deze onzekere tijden.

Wees zen

Koppel of niet, jullie zijn het gewend -zelfs onbewust- de kleine frustraties van elke dag te ventileren in de sportschool, op café met vrienden, tijdens de rit naar het werk, etc. Dat valt bij deze allemaal weg, dus tijd om een nieuwe uitlaatklep te vinden. Neen, dit betekent niet dat jullie elkaars boksbal worden, wel dat jullie wat doen aan die zenuwen. Yoga, meditatie, reality shows, Nutella binnen lepelen: zoek uit waar je rustig van wordt en focus daarop. 

Zonder je af van zodra je daar de nood voor voelt

En wees niet op je tenen getrapt wanneer de ander dat ook doet. Jullie hebben zeeën van Q-time voor de boeg, voel je dan ook niet schuldig voor het feit dat je je eventjes drie uur in de badkamer opsluit met geurkaarsen en magazines, of diezelfde tijd in Fortnite verdiept zit. Je bent niet egoïstisch, je werkt bewust aan je mentale gezondheid en dus aan de slaagkansen van je relatie.

Doe niet krampachtig àlles samen

Iedereen heeft een time-off nodig. Dwing jezelf én hem niet om elk moment en elke activiteit samen te beleven. Facetimen met vrienden? Kan je elk apart doen. Eventjes afzonderlijk gaan wandelen? Kan heel veel deugd doen. Hij kookt, jij kijkt TV? Super, morgen draai je de rollen om (of niet). Het zorgt dat jullie momenten samen wel spontaan blijven en in een leuke sfeer verlopen.

Onthoud dat de ballans van een koppel in persoonlijke ballans te vinden is

Een binnenkopper, maar we herhalen het toch nog maar eens. Zorg dat je interne harmonie oké is door bepaalde ademhalingstechnieken, meditatie, zang, tekenen, online shopping, een glaasje wijn, boetseren,…- kortom: word je eigen beste vriendin en we spreken niet meer over die spanningen.

Mediteren

Deze kwam al twee keer terug, maar meditatie is dan ook een extreem machtig wapen tegen verveling, stress en spanningen. Online vind je een overvloed aan apps, boeken en YouTube kanalen die je de kunst van het relativeren en verwerken aanleren. 

Stem je routine nog eens op elkaar af

Na enkele dagen zal het eerder vernoemde ritme ongetwijfeld al enkele barsten vertonen. Logisch ook, want dat was de theorie en jullie leven in de praktijk. Bekijk waar het misliep en hoe je het ritme kan bijstellen om aan jullie beide werkelijkheden en behoeften te voldoen. Opnieuw, dit kan enkel door duidelijk te communiceren en beiden bereid te zijn wat water bij de wijn te kunnen doen.

Verwijten in de vuilbak

Communicatie dus, maar wel op een constructieve manier. De situatie is zo al explosief genoeg, geen nood om elkaars lontje nog korter te maken door open beschuldigingen. “Jij bent lui!” “Jij bent vuil” ... In lockdown tijden pakken we de zaken iets zachter aan, want niemand kan de deur achter zich dichtslaan en eens goed gaan uitrazen bij anderen. Constructieve kritiek dus, milde verwijten, empathie, communiceren via post-its als het moet, maar vooral niet frontaal in de aanval gaan.

Relativeer

Kijk, het ìs moeilijk, en al helemaal door het feit dat jullie niet weten hoelang jullie in hetzelfde, veel te krappe schuitje, gaan zitten. Mààr er zijn ook leuke kantjes aan de hele situatie: je krijgt de unieke kans elkaar opnieuw te leren kennen, nieuwe dingen te delen -zonder te overdrijven- zoals een Netflix serie of nieuwe indoor hobby -wie weet worden jullie wel dat koppel dat aan het einde van de rit een kathedraal van lege WC-rolletjes heeft gebouwd! Focus daarop telkens je het weer op je heupen krijgt van zijn irritante ademhaling of rondslingerende onderbroek. Wees ook dankbaar voor deze kans: je relatie wordt meer dan ooit getest en kan sterker òf juist gebroken uit de ervaring komen, maar in beide gevallen weten jullie wat jullie aan elkaar en jezelf hebben -iets waar je normaal een mensenleven over doet.

Hoe je verder je dagen kan vullen in quarantaine? Verslind deze lockdown boeken en stel voor jezelf enkele self-care challenges op!