Heb je even nood aan ontspanning? Breng dan zeker eens een bezoek aan één van de vele musea en galerijen in eigen land. Van hedendaagse kunstinstallaties tot historische tentoonstellingen, hier zijn zes Belgische expo's die je in de komende weken zeker niet mag missen.
Tijd voor een cultureel verantwoord dagje uit!
Histoire de ne pas rire
Ceci n’est pas une exposition - of is het dat wel? Tijdens 'Histoire de ne pas rire' wordt van 21 februari tot 16 juni de honderdste verjaardag van het surrealisme gevierd. Geïnspireerd door het gedachtegoed en de speelse geest van kunstenaars zoals René Magritte, brengt deze expo maar liefst zestig jaar Belgisch surrealisme in beeld. De Belgische surrealisten staan dus in de schijnwerpers. Anderzijds werd er ook aandacht besteed aan hun internationale contacten, de politiek-historische achtergrond en belangrijke vrouwelijke kunstenaars.
Histoire de ne pas rire, 21.02 > 16.06.24, Bozar/Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel.
Biennale of Women in Art
Van 18 tot 31 maart vindt de allereerste editie van de Biënnale of Women in Art plaats. Deze biënnale, oftewel tweejaarlijkse kunstmanifestatie, zal met editie nul - getiteld 'A Show of Resistance' - gedurende twee weken een tentoonstelling met kunstwerken van maar liefst vijfentwintig vrouwelijke kunstenaars tonen. Op het programma staan ook een reeks ontmoetingen die focussen op de rol van vrouwen in de kunstwereld.
Het evenement markeert een belangrijke mijlpaal voor de vzw Women in Art. Met dit initiatief maakt het vzw namelijk een krachtig statement over de diversiteit en kracht van vrouwelijke kunst.
Biennale of Woman in Art, 18.03 > 31.03.24, Vanderborghtgebouw, Schildknaapsstraat 50, 1000 Brussel.
Unknown Masterpieces & Maroesjka Lavigne
Tijdens deze vijfde editie van 'Unknown Masterpieces', die plaatsvindt van 23 maart tot 12 mei, presenteert Foto Knokke-Heist in Cultuurcentrum Scharpoord het werk van tien te ontdekken Belgische fotografen. Curatoren Stephane Verheye en Freddy van Vlaenderen willen hiermee jong fototalent naar buiten laten treden en hen op het spoor zetten richting een veelbelovende carrière.
Daarnaast wordt ook het werk getoond van Maroesjka Lavigne, die na haar deelname aan Unknown Masterpieces in 2014 een impressionant internationaal parcours aflegde. Haar foto's waren onder andere te bewonderen op de Foam Talent tentoonstelling in Amsterdam, The Robert Mann Gallery in New York en Galerie Hug in Parijs.
Unknown Masterpieces & Maroesjka Lavigne, 23.03 > 12.05.24, Cultuurcentrum Scharpoord, Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist.
Jef Verheyen: Venster op het oneindige
Veertig jaar na zijn overlijden keert de Vlaamse kunstenaar Jef Verheyen (1932-1984) terug naar zijn thuisstad Antwerpen. Naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) om specifiek te zijn. Daar vindt van 23 maart tot 18 augustus de eerste solotentoonstelling van deze moderne meester plaats, verrijkt met opmerkelijke bruiklenen van onder meer de Yves Klein Foundation, het Uecker Archiv en de Fondazione Lucio Fontana.
Met de expositie wordt een nieuw licht geworpen op Verheyen's werk, en wordt onthult hoe zijn voortdurende zoektocht naar de essentie - naar het oneindige - even relevant was in de jaren zestig als vandaag.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Jef Verheyen Archive (@jefverheyenarchive)
Jef Verheyen: Venster op het oneindige, 23.03 > 18.08.24, KMSKA, Leopold de Waelplaats 1, 2000 Antwerpen.
Olivetti · Folon
Olivetti is een naam die je hoogstwaarschijnlijk al kent omwille van zijn legendarische typemachines. Daarnaast was de Italiaanse fabrikant ook één van de meest vernieuwende bedrijven van de twintigste eeuw. Het bedrijf introduceerde een modern sociaal ondernemingsmodel en was ook zeer nauw betrokken bij de kunstwereld. Olivetti werkte gedurende bijna drie decennia samen met de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon, die posters en andere reclameproducten voor het bedrijf ontwierp. Deze samenwerking kan je bewonderen tijdens de Olivetti · Folon tentoonstelling van 10 april tot 15 september in het Design Museum Brussels. De tentoonstelling is een samenwerking met het Museo Civico Pier Alessandro Garda, de Associazione Archivio Storico Olivetti en de Fondation Folon.
Tip: ga ook eens langs bij de Magritte · Folon tentoonstelling. Die loopt van 21 februari tot 21 juli in het Magritte Museum in Brussel.
Olivetti - Folon, 10.04 > 15.09.24, Design Museum Brussels, Belgiëplein 1, 1020 Brussel.
Rodin: Een moderne Renaissance
Binnenkort hoef je niet speciaal naar Musée Rodin in Parijs te reizen om de kunstwerken van Auguste Rodin te bewonderen. Van 13 april tot 18 augustus worden zo'n zestig beeldhouwwerken, schilderijen, tekeningen en gravures van deze beroemde Franse beeldhouwer verzameld in het BAM in Bergen. Het BAM, dat nu nog gesloten is voor grondige renovatiewerken, heropent in de lente zijn deuren en geeft met deze expositie een veelbelovende aftrap. Wist jij dat Auguste Rodin jaren in België gewoond heeft?
Rodin: Een moderne Renaissance, 13.04 > 18.08.24, Beaux-Arts Mons (BAM), Rue Neuve 8, 7000 Bergen.