Dit zijn de loopfouten die je waarschijnlijk maakt

Gepubliceerd op 11 oktober 2023 door ELLE België
Dit zijn de loopfouten die je waarschijnlijk maakt Shutterstock

Loopfouten om meer dan ooit op te letten!

Het is nog steeds mooi weer, je verlangt naar frisse lucht en het beste excuus daarvoor is een rondje joggen. Tijdens deze lockdown trekken meer mensen dan ooit hun loopschoenen aan, maar vaak starten ze letterlijk op de verkeerde voet en lopen ze daarbij letterlijk tal van blessures en vervelende kwaaltjes op. We gaan het belang van een goede opwarming en stretching niet opsommen, maar wel deze vijf fouten waar niemand aan denkt:

De verkeerde loophouding

We weten allemaal dat we onze armen best in een hoek van 90° houden en daarmee voor- en achterwaartse pompbewegingen maken, maar hoe zit het met de rest van het lichaam? Heel wat mensen laten het hoofd hangen tijdens het joggen, maar dit zorgt voor spanning in nek en schouders én bemoeilijkt een vlotte ademhaling omdat het de keel letterlijk afsluit. Beeld je daarom in dat je hoofd door een onzichtbaar touwtje omhoog wordt getrokken terwijl je schouders mooi laag blijven -niet hardnekkig naar achteren gerold, maar gewoon natuurlijk laag-, je boventorso bij het uitademen volledig ontspant en  je onderrug niét holt. Dat laatste zorgt voor rugpijn en mogelijk pijnlijke blessures.

Gebalde vuisten

Ook je handen zijn een opmerking waard: de meesten hebben geleerd vuisten te ballen, maar zo’n krampachtige pose put je spieren uit omdat je onbewust heel wat spanning richting armen en schouders stuurt. Loop dus met een licht open vuist, alsof je een ei probeert vast te houden zonder het te breken.

loopfouten
Shutterstock

Je buikspieren niet aanspannen

Last van lage rugpijn na het lopen? Heel wat joggers ervaren het, en negen op de tien keer komt het doordat ze hun buikspieren niet aanspannen en alle druk en schokken dus door de rug moeten worden opgevangen. Stevige core-spieren vormen als het ware een steunende gordel rond je romp en zorgen dat de druk gelijk wordt verdeeld en zachtjes wordt opgevangen. Daarom is het een goed idee ook los van je looptrainingen die spierengroep te trainen. Op een ander moment of als opwarmertje, maar onthoud dus dat lopen niet enkel en alleen met de benen, maar ook vanuit de buik gebeurt.

Je huid niet beschermen

Een stevige workout werkt als een geweldige boost op je huid: het brengt je bloedsomloop op gang en versnelt de afvoer van afvalstoffen, waardoor je huidcellen zich sneller kunnen vernieuwen en je kan pronken met een stralende teint. Uitzondering op de regel: wie zonder bescherming in de zon sport, en dat al helemaal met een spierwit wintervelletje dat al maanden geen zonlicht heeft gezien, zal haar huid dubbel zo snel zien aftakelen en zelfs de gunstige effecten van de workout op haar lichaam uitschakelen. Dat laatste omdat je allergrootste orgaan, je huid dus, als het ware geblesseerd is en je hele lichaam moet werken om dat goed te maken in plaats van spieren te kweken en gifstoffen af te voeren.

Tip: gebruik UV-bescherming met een hoge SPF en een stevige textuur -een vettige stick bijvoorbeeld- zodat het in combinatie met zweet niet over je gezicht uitloopt.

Je loopt altijd hetzelfde parcours in hetzelfde tempo. Zo boek je na verloop van tijd geen vooruitgang meer, want je lichaam krijgt geen nieuwe prikkels. Mix it up. Een goed loopschema is een mix van diverse trainingen: intervals, trage duurlopen, extensief werk, ... Daag jezelf uit.

Ontdek hier meer tips in verband met workouts in de zon.

lopen
Shutterstock

Elke dag lopen

De lockdown is dé uitgelezen kans om nieuwe goede gewoontes in je routine te plaatsen. Elke dag beginnen met een loopje bijvoorbeeld, gevolgd door een warm/koude douche. Een mooi voornemen, maar overdrijf niet: elke sporter heeft rustdagen nodig om zijn of haar spieren te laten recupereren, kwestie van zich volledig te kunnen ontplooien. Het komt op de lange termijn ook je immuniteit beter uit om je lichaam niet uit te putten. Probeer om de twee à drie dagen een rustdag in te lassen. Kriebelt het tòch? Ga dan voor een zachte sport zoals yoga, Pilates of stretchen.

Mentale steun nodig tijdens het lopen? Ontdek hier welke jogging muziek jouw prestaties verhogen!